ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Βάζουν στη γωνία τους ανεμβολίαστους - Πόρτα σε υποστατικά και χέρι στην τσέπη

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Βάζουν στη γωνία τους ανεμβολίαστους - Πόρτα σε υποστατικά και χέρι στην τσέπη

Σε μία απέλπιδα προσπάθεια να σπρώξει μέσω κινήτρων, διευκολύνσεων και χαλαρώσων το ποσοστό που απείχε από το εμβολιαστικό πλάνο η Κυβέρνηση, αποφάσισε μία συστοιχία μέτρων με σκοπό να αγγίξει το -νέο- πολυπόθητο αριθμό του 80%. 

Πώς όμως αναμένεται να συμβεί αυτό; Το ντόμινα του 'κλοιού' εκκινεί αρχικά με την επαναφορά της χρήσης του Safepass -ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους- που ορίζονται σαν χώροι συγχρωτισμού (παρουσία 20 και πλέον ατόμων) με σκοπό να ελέγχεται ουσιαστικά ο κόσμος που παρευρίσκεται σε τέτοια υποστατικά. 

Του Ανδρέα Κόκκινου

Και αν αυτό μπορεί να θεωρηθεί σαν μέτρο που αρχικά προυπήρχε, στη δέσμη μέτρων συμπεριλαμβάνεται αρχικά η μείωση της ισχύς (διάρκειας) που έχει το rapid test. Για παράδειγμα, μέχρι πρότινος, υπήρξε για τους χώρους εργασίας η διάρκεια της μίας εβδομάδας, ενώ για τους χώρους και υποστατικά εστίασης η διάρκεια αυτή μειωνόταν στις 72 ώρες. 

Πλέον όμως η διάρκεια των 72 ωρών υφίσταται και για τους χώρους εργασίας κάτι που καθιστά -σχεδόν- αναγκαστικό κάποιος να υποβάλλεται σε τουλάχιστον 2 εργαστηριακούς ελέγχους εβδομιαδιαίως. Εν συνέχεια και από την 1η Αυγούστου έρχεται η κατάργηση των δωρεάν τεστ από πλευράς Κυβέρνησης και Υπουργείου Υγείας.

Το πλαφόν για να προβεί κάποιος σε εξέταση έχει τοποθετηθεί στα 20 ευρώ (το μάξιμουμ) ενώ όπως ανακοινώθηκε το Υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει να διεξάγει δειγματοληψίες, χωρίς όμως να έχει ακόμη αποφασιστεί το κόστος. 

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό, πως πλέον δεν τίθεται μόνο θέμα επιλογής -του να τρέχει κάποιος να υποβληθεί σε εξέταση για να εξασφαλίσει Safepass- αλλά και θέμα οικονομικής φύσεως, αφού η διενέργεια -τουλάχιστον- 8 εξετάσεων το μήνα για τον μέσο πολίτη που θα επιλέξει να μην εμβολιαστεί απαιτεί ένα σημαντικό κονδύλι. 

Πέραν αυτών, υπάρχουν πλέον και διακρίσεις σε χώρους που θα υποδέχονται μόνο εμβολιασμένους και πέραν αυτού αν και σε διάφορους χώρους δίνεται η επιλογή της παρουσίας με Safepass αυτό δε φαίνεται να ισχύει και για τα γήπεδα. Πέραν όμως των διαχωριστικών περιορισμών, γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας -με άλλα υπουργεία αλλά και υπηρεσίες- να δοθούν περισσότερα κίνητρα.

Ένα εξ'αυτών αφορά την επιδότηση διακοπών (με πλαφόν τα 80 ευρώ ανά διαμονή και επιδότηση ύψους 35%) σε επιλεγμένα ξενοδοχειακά καταλύματα και μονάδες, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε πάρα πολλούς συμπατριώτες μας (που έχουν ενταχθεί στο εμβολιαστικό πλάνο) να απολαύσουν διακοπές εντός της χώρας.

Από την άλλη αυτό συνδυάζει το τερπνόν μετά του ωφελίμου αφού παραχωρώντας αυτό το προνόμιο επωφελούνται σε ένα βαθμό ξενοδόχοι αλλά και συνολικότερα η τουριστική βιομηχανία που βρίσκεται σε τέλμα μετά το αδιέξοδο της καθόδου εξωτερικού τουρισμού που παραδοσιακά υποδέχεται (Ρώσοι, Βρετανοί).

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top