ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Τα αυστηρότερα μέτρα που θα προτείνουν οι επιδημιολόγοι - Το τέταρτο κύμα είναι εδώ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Τα αυστηρότερα μέτρα που θα προτείνουν οι επιδημιολόγοι - Το τέταρτο κύμα είναι εδώ

Εκτάκτως συνέρχονται οι επιδημιολόγοι σήμερα (Παρασκευή 9/7) στις 7 το απόγευμα αφού η έξαρση παρουσιάζεται συνεχής με την κατάσταση να μοιάζει εκτός ελέγχου. 

Παρά τη διάσπαση που έχει επέλθει (λόγω της διαμαρτύριας μερίδας επιδημιολόγων που βρίσκονται στα δικαστήρια μετά από αγωγές πολιτών, ζητώντας νομική ασυλία για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους) στις τάξεις της επιστημονικής ομάδας, αναμένεται να δοθούν άμεσα εισηγήσεις μέσα από την τηλεδιάσκεψη αφού η κατάσταση βρίσκεται σε πολύ οριακό σημείο. 

Μπορεί οι τελευταίες εξαγγελίες και μέτρα να τίθενται σε ισχύ από σήμερα, όμως όπως δείχνει η πορεία των δεικτών της πανδημίας ενδεχομένως η μερική αυστηροποίηση αλλά και τα κίνητρα που έχουν δοθεί σε εμβολιασμένους (η μη εμβολιασμένους με σκοπό να πειστούν να εμβολιαστούν) δε θεωρείται δεδομένο πως είναι ικανά να ανακόψουν τη διασπορά. 

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που θα δημιουργηθεί λίστα εισηγήσεων, με σκοπό να υπάρχουν έτοιμες προτάσεις προς την Κυβέρνηση. Όπως διαμηνύεται μάλιστα μέσα από επίσημα χείλη, οι αρμόδιοι δεν είναι διετεθειμένοι να δώσουν μεγάλη πίστωση χρόνου αφού τα επιβεβαιωμένα περιστατικά αυξάνονται γεωμετρικά και εάν η κατάσταση δεν σταθεροποιηθεί άμεσα ενδεχομένως να χρειαστούν πολύ σκληρότερα μέτρα. 

Το κυριότερο πρόβλημα που εντοπίζεται -όπως προκύπτει από τις τάξεις της επιδημιολογικής συμβουλευτικής ομάδας- είναι το γεγονός πως θεωρείται από εντελώς απομακρυσμένο, μέχρι ακραίο το σενάριο για επαναφορά μέτρων που εμπεριέχουν λόκνταουν, απαγόρευση κυκλοφορίας ή περιορισμούς στην ελεύθερη μετακίνηση. 

Ως εκ τούτου οι εισηγήσεις και το πλάνο που θα καταρτιστεί μετά τις ασκήσεις επί χάρτου θα πρέπει να είναι αφενός ικανό να περιορίσει (και μάλιστα άμεσα) τη διασπορά και μεταδοτικότητα του ιου που δείχνει να έχει κυριεύσει την κοινότητα και αφετέρου να μην εισχωρήσει με ιδιαίτερα απαγορευτικές πτυχές σε θέματα που άπτονται της οικονομίας αφού άπαντες έχουν καταστήσει σαφές πως τέτοιο περιθώριο δεν υπάρχει. 

Βρισκόμαστε σε μία από τις πιο κρίσιμες καμπές από την απαρχή της πανδημίας αφού εκεί που το εμβολιαστικό πλάνο σε παγκόσμια κλίμακα βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη με τον ερχομό του καλοκαιριού και τις καιρικές συνθήκες να ευνοούν τη μείωση της διασποράς, δείχνει να επέρχεται ένα μεγάλο πισωγύρισμα με την ινδική μετάλλαξη να κυριαρχεί σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Πολύ πιθανόν να επέλθουν νέοι περιορισμοί που θα αφορούν στοχευμένα χώρους που έχουν μπει στο 'μικροσκόπιο' αφού ομάδα ιχνηλάτησης και επιστημονική ομάδα θεωρούν πως 'ευθύνονται' για τη δημιουργία αρκετών εκ των αλυσίδων μετάλλαξης. Τέτοιοι θεωρούνται χώροι διασκέδασης, πάρτυ, εκδηλώσεων και πιθανόν εστίασης με στοιχεία από το μοντέλο Ελλάδας. Δηλαδή αποκλειστικά εξυπηρέτηση καθήμενων θαμώνων, μάσκες σε όλους τους χώρους και δημιουργία περισσότερων covid-free χώρων που θα υποδέχονται εμβολιασμένους. 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top