ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενιαία φορολόγηση ακινήτων προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών

Ενιαία φορολόγηση ακινήτων προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών

Νομοσχέδιο που θα ενοποιεί τις φορολογίες ακίνητης ιδιοκτησίας θα φέρει η Κυβέρνηση στη Βουλή «πολύ σύντομα», σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο

Σε δηλώσεις του στη Βουλή μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών ο κ. Χάσικος ανακοίνωσε επίσης ότι προωθούνται αρχές Ιουνίου στο Υπουργείο Οικονομικών αναθεωρημένες εκτιμήσεις των αξιών ακινήτων.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως πριν κλείσει η Βουλή για το καλοκαίρι το Υπουργείο Εσωτερικών θα καταθέσει νομοσχέδιο που θα καλύπτει τους αγοραστές ακινήτων που δεν μπορούν να πάρουν τίτλο λόγω προβλημάτων των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης.

«Η Κυβέρνηση πολύ σύντομα, στα πλαίσια των γνωστών εξαγγελιών που έγιναν στο παρελθόν, με νομοσχέδιο θα φέρει στη Βουλή την ενοποίηση των φορολογιών, δηλαδή φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας, δημοτικός και κοινοτικός θα έρθουν σε ένα ενιαίο νομοσχέδιο», είπε ο κ. Χάσικος. Αυτό, πρόσθεσε, «αναμένεται να γίνει πολύ σύντομα ενδεχομένως και πριν να κλείσει η Βουλή».

Αναθεώρηση αξιών και ενιαία φορολογία

Ο κ. Χάσικος είπε επίσης ότι έγινε αναθεώρηση των αξιών των ακινήτων περιουσιών.  «Προχωρήσαμε άμεσα, όπως υποσχεθήκαμε και στη Βουλή και θα είμαστε έτοιμοι πρώτη εβδομάδα Ιουνίου να δώσουμε όλη την βάση των αναθεωρημένων εκτιμήσεων στο Υπουργείο Οικονομικών το οποίο με τη σειρά του θα προχωρήσει με τη φορολογία στα πλαίσια πάντα της ενοποιημένης».

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι «ακόμα δεν έχουμε μπει στη συζήτηση που έχει σχέση με το συντελεστή της φορολογίας». Εκείνο, όμως, ανέφερε, «που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι το κράτος στόχευε στα €120 εκ. για να εισπράξει €100 από το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, ο δήμοι και οι κοινότητες είχαν ένα στόχο τα €17 εκ., εισέπρατταν περίπου €13 εκ.».

«Όλα αυτά λοιπόν, θα είναι μαζί σαν ενιαία φορολογία. Κοντολογίς δεν θα υπάρχει αύξηση της φορολογίας του κόσμου», διαβεβαίωσε. Αντίθετα, είπε, «καταβάλλεται προσπάθεια, σίγουρα δεν θα ξεπεράσουμε τα περσινά επίπεδα και αν είναι εφικτό – αυτό θα αποφασιστεί στα πλαίσια συζήτησης που θα γίνει κυρίως σε επίπεδο Υπουργείου Οικονομικών λαμβάνοντας υπόψη πάντοτε τις ανάγκες και τα εισοδήματα που θα πρέπει να έχει το κράτος – αν μπορεί να επιφέρει και σχετική μείωση, σας λέω υπευθύνως ότι η Κυβέρνηση δεν θέλει να παίρνει παραπάνω από τα όσα αναλογούν στα πλαίσια των οικονομικών αναγκών που έχουμε εν μέσω κρίσης».

Σε ερώτηση αν θα είναι κλιμακωτή η χρέωση, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι δεν επιθυμεί να επεκταθεί επ` αυτού προς το παρόν.  «Αφήστε να έρθει το νομοσχέδιο, το νομοσχέδιο το ίδιο θα προβλέπει και εκεί θα γίνει η συζήτηση και μέσα στη Βουλή», ανέφερε.

Νομοσχέδιο που θα καλύπτει πραγματικά τους εγκλωβισμένους αγοραστές

Ερωτηθείς πότε αναμένεται να έρθει στη Βουλή η πρόταση της Κυβέρνησης για τους εγκλωβισμένους αγοραστές ακίνητης περιουσίας, ο κ. Χάσικος είπε ότι «ήταν άλλη μια δέσμευση του Υπουργού Εσωτερικών προς τη Βουλή ότι πριν να κλείσει η Βουλή θα έρθει νομοσχέδιο δια του οποίου θα καλύπτονται όλοι αυτοί που πλήρωσαν ή είναι συνεπείς σαν αγοραστές σε σχέση με τις υποχρεώσεις τους πλην όμως δεν μπορούν να πάρουν τίτλο».

«Εμείς έγκαιρα, πριν να κλείσει η Βουλή, πάρα πολύ σύντομα θα φέρουμε το σχετικό νομοσχέδιο», είπε. Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι με αυτό το νομοσχέδιο πραγματικά θα καλύπτονται αυτοί οι αγοραστές». Δεν είναι μόνο, διευκρίνισε, «να διατηρήσει μόνο τη χρήση του σπιτιού ή του διαμερίσματος, δηλαδή να μην μπορούν να του το εκποιήσουν». Εμείς, συνέχισε, «πάμε ένα βήμα παρακάτω», να μπορεί να πάρει τίτλο του σπιτιού του έτσι ώστε να μπορεί να το υποθηκεύσει .

«Το νομοσχέδιο θα έρθει και θα είναι πολύ πιο βελτιωμένο και αυτήν τη φορά θα κατοχυρώνει πραγματικά όλους αυτούς του εγκλωβισμένους αγοραστές», επεσήμανε.

Σε ερώτηση αν θα κληθούν κάτι περισσότερο, ο κ. Χάσικος είπε ότι «δεν σημαίνει κατ` ανάγκη ότι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο». Απλά, πρόσθεσε, εκείνο που πέρασε και είναι δεδομένο είναι ότι «οι τράπεζες θα πρέπει επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και όταν έδιναν τα χρήματα εις τον ντιβέλοπερ ή τον εργολάβο να χτίσει την πολυκατοικία όφειλαν να παρακολουθούν ότι τα χρήματα που του έδιναν χρησιμοποιούνται γι αυτό το συγκεκριμένο έργο και όχι για άλλο».

Οι αγοραστές, εξήγησε, «δεν έχουν καμία ευθύνη και θα πρέπει να κατοχυρωθούν».

Ανέφερε επίσης ότι «καταβάλλεται προσπάθεια ακόμα και σε περίπτωση που το ίδιο το κράτος έρχεται και βάζει memo στην περιουσία, είτε διότι δεν πλήρωνε κοινωνικές ασφαλίσεις, είτε διότι δεν πλήρωνε φόρο εισοδήματος και σ` αυτή την περίπτωση ο αγοραστής να μπορεί να παίρνει τον τίτλο».

Σε ερώτηση για τα αποχετευτικά τέλη ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι πρόκειται «για εντελώς ανεξάρτητη περίπτωση, δεν θα συμπεριλαμβάνονται σ` αυτήν την ενιαία νομοθεσία για ενιαία φορολογία».

Θετικοί οι Βουλευτές, αναμένουν τα κείμενα

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Γιάννος Λαμάρης ανέφερε ότι η εκτίμηση που έγινε αρχικά για την αξία των ακινήτων «ήταν μια διαδικασία η οποία και ο ίδιος ο Υπουργός έχει παραδεχθεί ότι στη βιασύνη με την οποία έγινε, έγιναν αρκετά λάθη, με αποτέλεσμα κοντά στο 45 – 50 % των αξιών της κυπριακής επικράτειας να έτυχαν αυτό το διάστημα αναθεώρησης των εκτιμήσεων από το ίδιο το κτηματολόγιο».

«Αυτεπάγγελτα, δηλαδή, η μεγάλη πλειοψηφία επανεκτιμήθηκε προς τα κάτω λόγω λαθών που έγιναν», πρόσθεσε. Αντιλαμβάνεται κανένας, συνέχισε, πως η Βουλή ενήργησε προληπτικά όταν αποφάσιζε να μην δεχθεί εκείνη την εκτίμηση με τον τρόπο που έγινε.

Όσον αφορά την ενοποίηση των φορολογιών ακίνητης ιδιοκτησίας ο κ. Λαμάρης είπε ότι «εμείς θεωρούμε προς την θετική κατεύθυνση τη σκέψη και την απόφαση να ενοποιηθεί η φορολογία». «Ήταν πάγιο αίτημα της κοινωνίας, να υπάρχει μια φορολογία πάνω στα ακίνητα, όχι μια από την Κυβέρνηση και άλλη από τις τοπικές αρχές», πρόσθεσε.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι θα πρέπει να τηρηθεί η υπόσχεση πως δεν θα χάσουν οι τοπικές αρχές τα χρήματα που τους αναλογούν.

«Θα περιμένουμε να έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή και θα τοποθετηθούμε ανάλογα», ανέφερε.

Η Βουλευτής ΔΗΚΙΟ Αθηνά Κυριακίδου χαιρέτισε την πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών να καταθέσει νομοσχέδιο ενοποίησης των φορολογιών για την ακίνητη ιδιοκτησία. «Είναι ένα πάγιο αίτημα των πολιτών να ενοποιηθούν όλες οι φορολογίες ώστε ο πολίτης να γνωρίζει πόσος είναι η κτηματικός του φόρος και να πληρώνει σε ένα τόπο μόνο», είπε.

Σύμφωνα με την ίδια το νομοσχέδιο θα «διορθώνει και μια στρέβλωση που υπήρχε, ειδικά στις κοινότητες». Οι κοινότητες αυθαίρετα, πρόσθεσε, «χωρίς να λάβουν υπόψη την αξία της περιουσίας φορολογούσαν τους πολίτες και ειδικά ο φόρος ήταν πολύ πιο επιβαρυντικός όταν οι πολίτες δεν κάτοικοι της κοινότητας».

Σε δικές του δηλώσεις για το θέμα ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το νομοσχέδιο που προτίθεται να φέρει ο Υπουργός Εσωτερικών για τους εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες. «Θα δούμε την πρόταση του Υπουργού και θα τοποθετηθούμε», είπε.

Όσον αφορά το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, ανέφερε ότι «θα επανέλθει η Βουλή μέσα στο καλοκαίρι με καινούρια πρόταση». «Το θετικό είναι ότι ο Υπουργός αποδέχθηκε την πρόταση Οικολόγων και ΕΥΡΩΚΟ να δικαιούνται οι ιδιοκτήτες να υποβάλλουν ενστάσεις χωρίς κανένα χρονικό περιθώριο σε ότι αφορά την εκτίμηση του Κτηματολογίου», είπε. Εξέφρασε την ελπίδα ότι  «μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε πολλές θετικές εξελίξεις» για τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας και πιο δίκαιη φορολόγηση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ: Υποχρέωση της ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

ΠτΔ: Υποχρέωση της ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

Το Κυπριακό είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάθε συμφέρον, αλλά και υποχρέωση, να συμβάλει ενεργά μέσα από ένα πρωταγωνιστικό ρόλο για την οριστική διευθέτησή του, χρησιμοποιώντας, αξιοποιώντας όλα τα πολιτικοοικονομικά μέσα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της στο πλαίσιο και των ευρωτουρκικών σχέσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό σε επετειακή εκδήλωση το βράδυ της Πέμπτης για τα 20χρονα της ένταξης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top