ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο «ψευδό-δικαστήριο» το ζεύγος των τουρκοκυπρίων που ύψωσε την Κυπριακή σημαία στο κατάστημα τους

Στο «ψευδό-δικαστήριο» το ζεύγος των τουρκοκυπρίων που ύψωσε την Κυπριακή σημαία στο κατάστημα τους

Συνεχίζεται στις 10 το πρωί στο “επαρχιακό δικαστήριο” στην κατεχόμενη Αμμόχωστο η δίκη του ζεύγους των Τ/κ που είχαν υψώσει την σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο κατάστημά τους.

Η ακροαματική διαδικασία ενδέχεται να συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα. Χθες η διαδικασία είχε ορισθεί για τις 14.00, αναβλήθηκε με το ξεκίνημά της για τις 16.00 και τελικά διακόπηκε λόγω του τέλους του ωραρίου εργασίας για να συνεχιστεί σήμερα το πρωί.

Μια ομάδα εθνικιστών με σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους κάνοντας το σήμα των Γκρίζων Λύκων και φωνάζοντας εθνικιστικά συνθήματα βρίσκονταν έξω από το “δικαστήριο” και επιτέθηκαν, σπάζοντας τον “αστυνομικό” κλοιό, στον Κοράι Μπασντογρουλτματζί για να του πάρουν την σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προκλήθηκε ένταση και διαπληκτισμοί με την σύζυγό του Τζινέλ Σενέμ Σουνέλ να φωνάζει ότι δεν θα δώσει την σημαία. Παρόντες ήταν και Ε/κ που είχαν μεταβεί στην Αμμόχωστο σε ένδειξη στήριξης των δύο Τ/κ.

Ο Δήμαρχος Κερύνειας, Γλαύκος Καριόλου που ήταν παρών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι το ζεύγος “παλεύει για μας χωρίς εμάς. Εδώ έχουμε κάποιον που παλεύει για την Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς την Κυπριακή Δημοκρατία”.

Εκδήλωση συμπαράστασης στο ζεύγος των Τ/κ πραγματοποίησε χθες βράδυ στο Λήδρα Πάλλας και η Επιτροπή Συμπαράστασης, που απαρτίζεται από πολιτικά κόμματα, ανεξάρτητους βουλευτές, Δημάρχους και κοινοτάρχες. Οι Κοράι και η Τσινέλ μετέβησαν στο Λήδρα Πάλας αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας ενώπιον “δικαστηρίου” στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Ο Μπασντογρουλτματζί δήλωσε ότι θέλουν να δώσουν ένα τέλος στην υπόθεση. “Είτε μας αθωώσουν είτε μας καταδικάσουν. Αν μας καταδικάσουν εμείς θα οδηγήσουμε την Τουρκία στο ΕΔΑΔ».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Μιχάλης Γιωργάλλας, αξιωματούχοι της Συμμαχίας Πολιτών, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας και εκπρόσωποι οργανώσεων. Στην εκδήλωση υιοθετήθηκε ψήφισμα που καλεί την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να καταγγείλει τις κατοχικές αρχές και να προβεί σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες και διαβήματα σε διεθνείς οργανισμούς ώστε να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των δύο συμπατριώτες μας που διώκονται άδικα και  εκφράζει στήριξη σε όλους τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας που αγωνίζονται ενάντια στην κατοχή και υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επιπλέον το ψήφισμα διατρανώνει «την απόφασή μας μας για συνέχιση του κοινού αντικατοχικού αγώνα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κοινή μας πατρίδα».

Το ζεύγος αντιμετωπίζει κατηγορίες για «διατάραξη της ειρήνης» και  μη αναγνώριση του ψευδοκράτους. Είχαν συλληφθεί στις 21 Ιουνίου 2013, γιατί είχαν αναρτήσει τρεις κυπριακές σημαίες έξω από το σπίτι και το κατάστημά τους, κοντά στο λιμάνι Αμμοχώστου. Την προηγούμενη, στις 20 Ιουνίου 2013 στην τελετή έναρξης των Μεσογειακών Αγώνων στη Μερσίνη της Τουρκίας είχε παρελάσει με την σημαία της Κύπρου η κυπριακή συμμετοχή, παρουσία του τότε Πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν. Πράγμα για το οποίο, το ζεύγος διαμαρτυρήθηκε με αυτόν τον τρόπο.

Η “δίκη” άρχισε το 2013 και συνεχίζεται με αναβολές από τότε. Ο Μπασντογρουλτματζί είχε συλληφθεί και παλαιότερα για τον ίδιο λόγο, επειδή είχε υψώσει την σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top