ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Ούτε lockdown, ούτε μηνύματα στο 8998 - Με ποια μέτρα θα πορευτούμε στη συνέχεια

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Ούτε lockdown, ούτε μηνύματα στο 8998 - Με ποια μέτρα θα πορευτούμε στη συνέχεια

Στα ίδια επίπεδα κυμάνθηκαν τα ημερήσια περιστατικά σύμφωνα με την χθεσινή (Τετάρτη 25/8) καθιερωμένη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας. 

Όπως έχουμε αναφέρει τις τελευταίες ημέρες, παρατηρείται μια μικρή σταθεροποίηση της επιδημιολογικής εικόνας με τους αριθμούς αλλά και τους δείκτες να επιδεικνύουν μία πτωτική τάση. Ο βαθμός θετικότητας είναι σταθερά κάτω από την μία ποσοστιαία μονάδα ενώ ο αριθμός των νοσηλευόμενων έχει μειωθεί αισθητά τις τελευταίες δύο εβδομάδες. 

Αυτό έχει επιφέρει μία μικρή ικανοποίηση τόσο στο Υπουργείο Υγείας, όσο και στα μέλη της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας αφού όπως έχει λεχθεί ο στόχος είναι η σημαντική βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας πριν από την έναρξη της φθινοπωρινής περιόδου. Για να επιτευχθεί όμως κάτι τέτοιο, οι εμπλεκόμενοι 'έτρεξαν' ταυτόχρονα αρκετές παράλληλες δράσεις που -όπως φαίνεται σε πρώτη φάση- έχουν αποφέρει καρπούς. 

Η παροχή κινήτρων -αλλά και αντικινήτρων- για εμβολιασμένους, γενναιόδωρες χαλαρώσεις και μπόνους που έχουν μοιραστεί (ιδιαίτερα στις νεαρότερες ηλικίες), η εφαρμογή των κινητών μονάδων τύπου Walk-In (που σύμφωνα με τους ημερήσιους αριθμούς μοιάζουν να λειτουργούν ευεργετικά μέχρι στιγμής) σε συνάρτηση με την μερική αυστηροποίηση σε συγκεκριμένες πρόνοιες και πρωτόκολλα, αλλά και την εντατικοποίηση των ελέγχων μοιάζουν να έχουν 'σουλουπώσει' την επιδημιολογική εικόνα του νησιού μας. 

Το βλέμμα λοιπόν όλων των εμπλεκομένων βρίσκεται καρφωμένο στη μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ αλλά και την αναμενόμενη έξαρση που θα χτυπήσει την Κύπρο -και όχι μόνο- τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αφού η όλη προσπάθεια διεξάγεται με σκοπό την όσο το δυνατόν καλύτερη θωράκιση του τείχους ανοσίας, ούτως ώστε να αποκρουστεί όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα το νέο κύμα. 

Οι εξαγγελίες από πλευράς υπουργού Υγείας καθιστούν πλέον ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει πρόθεση για επιστροφή σε πρότερα περιοριστικά μέτρα. Η ψυχολογική κόπωση του κόσμου, η μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη αλλά και η ταλαιπωρημένη οικονομία δεν επιτρέπουν οποιαδήποτε σκέψη προς αυτή την κατεύθυνση και όπως όλα δείχνουν η πορεία της καθημερινότητας θα αγγίζει την.. κανονικότητα. 

Όσο περνά ο καιρός η θηλιά προς τους ανεμβολίαστους αναμένεται να γίνεται πιο αποπνικτική, αφού έχει καταστεί σαφέε πως το μοναδικό και ισχυρότερο όπλο σε αυτό το στάδιο είναι ο εμβολιασμός. Η τρίτη δόση -που φαίνεται να βρίσκεται ήδη προ των πυλών- παρέα με την οριζόντια χρήση του Safepass είναι οι δύο πυλώνες που θα στηριχτεί η Κυβέρνηση για να ανακοπεί η διασπορά. Συγκεκριμένα μέτρα αυτοπροστασίας και αποστασιοποίησης θα συνεχίσουν να μας συνοδεύουν ενώ οι μάσκες σε εσωτερικούς χώρους θεωρούνται απαραίτητες. 

Η σημαντικότερη πηγή κινδύνου παραμένουν οι συναθροίσεις, με την πιθανότητα να μπει 'μαχαίρι' στους μέγιστους αριθμούς παρευρισκομένων -είτε αυτό αφορά υποστατικά εστίασης, διασκέδασης, είτε οικίες- αφού η αλλαγή των καιρικών φαινομένων και η μάζωξη σε κλειστούς χώρους λειτουργούν σαν προσάναμμα στη φλόγα της διασποράς.

Ευχή όλων, πέραν της -όσο το δυνατόν- μεγαλύτερης εμβολιαστικής κάλυψης είναι να συνεχίσει το σύστημα υγείας να ανταποκρίνεται με τους ρυθμούς που το έχει κάνει τους τελευταίους 18 μήνες, καθώς παρά τις ασύμμετρες πιέσεις που έχει αντιμετωπίσει κατά καιρούς δεν έφτασε ποτέ στο χείλος της κατάρρευσης.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top