ΥΓΕΙΑ

Καρδιά: Η καθημερινή κίνηση που την κρατά γερή μέχρι τα βαθιά γεράματα

Καρδιά: Η καθημερινή κίνηση που την κρατά γερή μέχρι τα βαθιά γεράματα

Στα οφέλη της σωστής και επαρκής ενυδάτωσης του οργανισμού μας προστίθεται και ο μειωμένος κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας σύμφωνα με νέα ερευνητικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας (ESC Congress 2021.1).

«Η μελέτη μας αναδεικνύει ότι όσο μένουμε καλά ενυδατωμένοι μπορούμε να αποτρέψουμε ή ακόμα και να επιβραδύνουμε τις αρνητικές αλλαγές που πραγματοποιούνται στην καρδιά και μπορούν να οδηγήσουν στην καρδιακή ανεπάρκεια», σημειώνει η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Natalia Dmitrieva από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος, μέρος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ. «Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν ότι θα πρέπει να δώσουμε προσοχή στην ποσότητα των υγρών που καταναλώνουμε καθημερινά και να αυξήσουμε την πρόσληψη εάν διαπιστώσουμε ότι κάνουμε μικρή κατανάλωση».

Αν και συνίσταται ημερησίως η πρόσληψη 1,6-2,1 λίτρα υγρών για τις γυναίκες και 2-3 λίτρα για τους άντρες, τα ερευνητικά δεδομένα από όλον τον κόσμο αποδεικνύουν ότι δεν είναι και λίγοι εκείνοι που δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες νερού, με βλαβερές συνέπειες για τον οργανισμό τους.

Τι εξέτασε η μελέτη

Οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν περαιτέρω το κατά πόσο η συγκέντρωση νατρίου στη μέση ηλικία, ως ένδειξη των επιπέδων της ενυδάτωσης, μπορεί να προβλέψει την ανάπτυξη καρδιακής ανεπάρκειας 25 χρόνια αργότερα. Ακόμα, εξέτασαν τη σύνδεση μεταξύ ενυδάτωσης και διόγκωσης της αριστερής κοιλίας, η οποία αποτελεί πρόδρομο για τη διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας.

Η συγκέντρωση του νατρίου στο αίμα μπορεί να αποκαλύψει εάν είμαστε ενυδατωμένοι επαρκώς: όταν καταναλώνουμε λιγότερα υγρά, αυξάνεται η συγκέντρωση του νατρίου στο αίμα. Τότε το σώμα μας προσπαθεί να διατηρήσει αυτά τα υγρά, ενεργοποιώντας διάφορες διαδικασίες που είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην καρδιακή ανεπάρκεια.

Η μελέτη χρησιμοποίησε στοιχεία από σχεδόν 16.000 ενηλίκους ηλικίας 44-66 ετών που επανελέγχθηκαν πέντε φορές μέχρι την ηλικία των 70-90 ετών. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερα γκρουπ με βάση τη συγκέντρωση νατρίου στον πρώτο και το δεύτερο έλεγχο, στα πρώτα τρία χρόνια της μελέτης, με τις εξής τιμές: 135–139.5, 140–141.5, 142–143.5, and 144–146 mmol/l.

Στη συνέχεια, για κάθε ομάδα οι ερευνητές ανέλυσαν το ποσοστό των ατόμων που εμφάνισαν καρδιακή ανεπάρκεια και υπερτροφία της αριστερής κοιλίας 25 χρόνια αργότερα, στον πέμπτο και τελευταίο έλεγχο.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι εμφάνισαν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες καρδιακής ανεπάρκειας και υπερτροφίας της αριστερής κοιλίας. Μάλιστα, για κάθε αύξηση 1 mmol/l, υπήρχαν έως και 1,20 και 1,11 περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης υπερτροφίας της αριστερής κοιλίας και καρδιακής ανεπάρκειας 25 χρόνια αργότερα. Ο κίνδυνος μάλιστα αυξανόταν ακόμα περισσότερο όταν οι τιμές ξεπερνούσαν το 142 mmol/l.

Με άλλα λόγια, όσοι έπιναν λιγότερο νερό σε καθημερινή βάση, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να «προδοθούν» από την καρδιά τους σε βάθος χρόνου. Ειδικότερα δε τους καλοκαιρινούς μήνες που η ενυδάτωση του οργανισμού μας κρίνεται απαραίτητη, μπορείτε να τον ξεδιψάσετε τρώγοντας πέντε τρόφιμα που σας ξεδιψούν περισσότερο από το νερό.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top