Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

ΑΒΕΡΩΦ: Ο απολογισμός της στρατηγικής - «Ο πολίτης θέλει αλλαγές με πραγματικό αντίκρισμα στη ζωή του»

04.10.2021
20:07
Πολιτική

H αποστολή μας είναι να οδηγήσουμε την κοινωνία στον δρόμο που μας δείχνουν οι πολίτες, μαζί με την κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, με όχημα το ριζοσπαστικό μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου μιλώντας στη Σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου του Δημοκρατικού Συναγερμού.

 
Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «στις εκλογές διαβάσαμε καλά το κοινωνικό αίτημα και τοποθετηθήκαμε σωστά, ως η δύναμη της πολιτικής μετριοπάθειας, της κοινωνικής σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης», ενώ απευθυνόμενος στα μέλη του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι η νίκη στις βουλευτικές εκλογές, «η πρωτιά, με τη μεγαλύτερη διαφορά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ιστορικά, δεν ανήκει σε κανέναν προσωπικά», αλλά σε όλους, «που δώσατε τα πάντα ως το κλείσιμο της κάλπης», όπως είπε.
 
«Μαζί με την Κυβέρνησή μας βάλαμε επιτακτικά το δίλημμα και δεν μείναμε εκεί», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «φέραμε τη θετική μας πρόταση για την Κύπρο που ονειρευόμαστε, με το Σχέδιο Ανάκαμψης και τις Μεταρρυθμίσεις που περιορίζουν τις παθογένειες του κράτους και μας εντάσσουν στον πυρήνα των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών».
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι «η νέα λαϊκή εντολή είναι δύσκολη και επίπονη» και εξέφρασε την ανάγκη να ληφθούν «τα μηνύματα αυτών που μας ψήφισαν», αλλά να ληφθούν υπόψη και αυτοί «που δεν μας ψήφισαν» και αυτοί που δεν πήγαν στην κάλπη, προσθέτοντας ότι «ο πολίτης θέλει αλλαγές με πραγματικό αντίκρισμα στη ζωή του».
 
«Αλλαγές όπως η εκλογή, για πρώτη φορά μιας καθόλα άξιας νέας γυναίκας ως Πρόεδρο της Βουλής, χωρίς να μπούμε σε παζάρια και συναλλαγές», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «σήμερα, για πρώτη φορά στην ιστορία του Συναγερμού, Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής προέρχονται από το κόμμα μας».
 
Ανέφερε επίσης ότι ο ΔΗΣΥ «μαζί με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και την Κυβέρνηση του πάλεψε με τη χειρότερη οικονομική κρίση από το 1974 και έσωσε τη χώρα από τη χρεοκοπία, πάλεψε με τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση που είδε ο πλανήτης και κράτησε την κοινωνία όρθια, έφερε -και φέρνει ξανά- την Κύπρο σε αναπτυξιακή τροχιά, αντιστρέφοντας τις αντίξοες συνθήκες, υλοποιεί τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και τις μεγάλες συμμαχίες» και «αγωνίζεται για την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού αλλά και την ευημερία όλων των πολιτών του σε μια ισόνομη, ελεύθερη, ενωμένη, ευρωπαϊκή Κύπρο».
 
«Δεν θα κουραστούμε ποτέ να θυμίζουμε ποιοι έσωσαν τη χώρα από τη χρεοκοπία, ποιοι υλοποίησαν αιτήματα δεκαετιών όπως το ΓεΣΥ, ποιοι προστάτευσαν τη χώρα και φρόντισαν τον λαό στην πανδημία με 12 σχέδια στήριξης και ποιοι την στέλνουν στην πρωτοπορία των ανεπτυγμένων χωρών με τις μεταρρυθμίσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης», ανέφερε και πρόσθεσε πως «αυτός είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός και η Κυβέρνηση του».
 
Αναφερόμενος στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι αυτό περιλαμβάνει τη βιώσιμη οικονομία, την πράσινη ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη σύγχρονη παιδεία που ενθαρρύνει την κριτική σκέψη και την καινοτομία, την αποτελεσματική δικαιοσύνη με ίση μεταχείριση και γρήγορες αποφάσεις, τη θεσμική κατοχύρωση της διαφάνειας και αντιμετώπιση της συστημικής διαφθοράς, τη σύγχρονη Δημόσια Υπηρεσία που εξυπηρετεί και δεν ταλαιπωρεί τον πολίτη, την αποδοτική τοπική αυτοδιοίκηση που προσφέρει υψηλή ποιότητα ζωής και μια ελεύθερη, επανενωμένη πατρίδα, «εντός των συμφωνημένων παραμέτρων της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας που εξασφαλίζει ικανοποιητικά εδάφη και δίκαιη διευθέτηση των περιουσιών στην ελληνική κοινότητα και ασφάλεια για όλη την Κύπρο, χωρίς ξένες εγγυήσεις, μονομερή επεμβατικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα».
 
Επιπλέον, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξήγγειλε ένα ανοικτό και συμμετοχικό Διάλογο για να συζητηθεί κάθε άξονας του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, ο οποίος θα ολοκληρωθεί με το προαποφασισμένο Παγκύπριο Συνέδριο του κόμματος.
 
«Στον Προσυνεδριακό μας Διάλογο θα κατέβουμε στη βάση, στο ζωτικό κύτταρο της ύπαρξής μας, για να ακούσουμε τη φωνή και του πιο απομακρυσμένου Συναγερμικού, αποδεχόμενοι λάθη και παραλείψεις και αποδεικνύοντας ότι δεν τους αξιοποιούμε μόνο στις εκλογές», πρόσθεσε.
 
Ανέφερε ότι ο συμπολίτης μας δεν χρειάζεται «άλλα κούφια συνθήματα και κομματικά παιχνίδια» και «άλλες χρεοκοπημένες θεωρίες» και «φτηνή πατριδοκαπηλία».
 
«Θα σπάσουμε τους κομματικούς τοίχους απευθυνόμενοι στους ενεργούς πολίτες. Δεν θέλουμε να κομματικοποιήσουμε την κοινωνία: αλλά να κοινωνικοποιήσουμε το κόμμα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «θα συνομιλήσουμε με ανθρώπους που δεν έχουν -και δεν θέλουν να έχουν- κομματικά καπέλα, αλλά ενδιαφέρονται και δύνανται να συνεισφέρουν στο διάλογο για την καλύτερη Κύπρο».
 
Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, «ο τόπος χρειάζεται υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, μετριοπάθεια και τόλμη, στέρεη γνώση και δουλειά, πραγματικές απαντήσεις στις ανάγκες του και ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματά του».
 
Λύσεις που εκκινούν από ιδέες, που έχουν δικαιωθεί ιστορικά, εξασφαλίζοντας μας συνθήκες σταθερότητας και ευημερίας σε έναν ταραγμένο κόσμο, πρόσθεσε.
 
Επίσης, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι οι πρώτες βουλευτικές εκλογές του Δημοκρατικού Συναγερμού έγιναν στις 5 Σεπτεμβρίου του 1976 και «ο Γλαύκος Κληρίδης, που είχε ιδρύσει το κόμμα μας μόλις 2 μήνες πριν, αντιμετώπισε ένα παντοδύναμο Λαϊκό Μέτωπο για να μας αποκλείσουν από την εκπροσώπηση», προσθέτοντας ότι «τέσσερα χρόνια μετά, τον Μάιο του 1981, ο Κληρίδης κλόνισε το κατεστημένο» και «γίναμε το πρώτο κόμμα της Κύπρου».
 
«Επιτρέψτε μου να πω ότι παρόμοιο συναίσθημα ένιωσα στις τελευταίες εκλογές, όταν συγκεντρώθηκαν απέναντί μας 14 κόμματα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «κάθε φορά που βγαίναμε στα κανάλια ήμασταν μόνοι εναντίον όλων, μέχρι που η ΄ττενέκκα΄ έβγαλε τα πρώτα αποτελέσματα και ξανάνιωσε ο Συναγερμικός χαρά, ανακούφιση και περηφάνια».
 
Τέλος, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι «κάθε αρχηγός μας, μετά τον αείμνηστο Γλαύκο, οι Γιαννάκης Μάτσης, Νίκος Αναστασιάδης, έφερε τον Δημοκρατικό Συναγερμό στην κορυφή με αποκορύφωμα την ένταξη της Κύπρου στην Ευρώπη και τις αλλεπάλληλες, μεγάλες νίκες του Νίκου Αναστασιάδη, το 2013 και το 2018».