ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Ακυρώνουν Safepass, χώροι μόνο για εμβολιασμένους - Τι προκρίνει το Υπουργικό

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Ακυρώνουν Safepass, χώροι μόνο για εμβολιασμένους - Τι προκρίνει το Υπουργικό

Εν αναμονή των νέων αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου βρίσκεται η χώρα μας αφού αύριο, Παρασκευή 8 Οκτωβρίου εκπνέει το διάταγμα της παράτασης μέτρων που είχε επεκταθεί για την καταπολέμηση της πανδημίας. 

Του Ανδρέα Κόκκινου

Η πρώτη διαφοροποίηση αποτελεί ήδη γεγονός και νέα πραγματικότητα αφού οι αρμόδιοι -ουσιαστικά- έριξαν ‘άκυρο’ στα Safepass όλων όσων επέλεξαν να προχωρήσουν σε εμβολιασμό μόνο με την πρώτη δόση ‘ξεγελώντας‘ έτσι το σύστημα αφού απολάμβαν τα προνόμια των εμβολιασμένων εκδίδοντας κανονικά Safepass όμως για τον Α ή Β λόγο δεν ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους πλάνο. 

Αυτή όμως δε φαίνεται να είναι η μοναδική διαφοροποίηση αφού ήδη φέρονται να έχουν πάρει το πράσινο φως και διάφορες άλλες χαλαρώσεις και διευκολύνσεις που αφορούν συγκεκριμένους τομείς. Πρώτο παράδειγμα η αύξηση του μέγιστου αριθμού ατόμων που μπορούν να φιλοξενηθούν σε κλειστούς χώρους αφού τα στοιχεία και οι επιδημιολογικοί δείκτες δείχνουν να το επιτρέπουν. 

Φυσικά σε ότι αφορά την παρούσα σύσταση διευκρινίζεται ότι θα αφορά αποκλειστικά χώρους και υποστατικά που θα υποδέχονται αποκλειστικά εμβολιασμένους πολίτες. Κάτι τέτοιο λειτουργεί και εκ νέου ως κίνητρο αφού είχε προταθεί και εφαρμόστηκε από διάφορες επιχειρήσεις το μοντέλο των… ‘Covid-Free’ χώρων που απολαμβάνουν μεγαλύτερα προνόμια και ευελιξία ενώ την ίδια στιγμή παρέχουν ένα μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας στους θαμώνες. 

Μεγαλύτερη ευελιξία και χαλαρώσεις ενδέχεται να υπάρξουν και σε χώρους (ιδιαίτερα πολιτισμού) που φιλοξενούν καθήμενους πολίτες αφού δεν έχει παρατηρηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα που να σχετίζεται με διασπορά σε παρόμοιες περιπτώσεις. 

Σε αυτές μπορεί να προστεθεί και μια μικρή διαφοροποίηση που αφορά φίλαθλους και οπαδούς αφού σύμφωνα με πληροφορίες η συμβουλευτική ομάδα θα προτείνει όπως στα γήπεδα, επιτρέπεται η είσοδος πέραν των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων και όσων έχουν αναρρώσει από τη νόσο κατά τους τελευταίους έξι μήνες, και σε ανεμβολίαστα άτομα, ωστόσο με μια σημαντική προϋπόθεση την προσκόμιση PCR τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα.

Όλα αυτά φυσικά μπορεί να ανατραπούν μέχρι και την τελευταία στιγμή -σενάριο που έχουμε δει κατά κόρον στο παρελθόν- γι’αυτό διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας εώς ότου υπάρξουν οι ανακοινώσεις από επίσημα χείλη. Παρά την -συγκριτικά- τεράστια βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας οι αρμόδιοι δε φαίνονται διατεθειμένοι να προβούν σε ιδιαίτερα μεγάλες αλλαγές και δραστικές χαλαρώσεις αφού συνεχίζει να ελλοχεύει ο κίνδυνος νέας έξαρσης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top