ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Kαθοριστικό Τετ α Τετ επιστημόνων με τον Υπουργό Υγείας - Τα προβλήματα και οι διαφωνίες

Kαθοριστικό Τετ α Τετ επιστημόνων με τον Υπουργό Υγείας - Τα προβλήματα και οι διαφωνίες

Σημαντική θεωρείται η συνάντηση που θα έχει σήμερα Δευτέρα 15/11 ο υπουργός Υγείας με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό, ώστε να ανασκοπηθεί η επιδημιολογική πορεία της χώρας και να γίνει ανταλλαγή απόψεων για τα επόμενα βήματα. Η ανοδική πορεία των επιδημιολογικών δεικτών προκαλεί ανησυχία στο υπουργείο Υγείας αλλά και στην Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, ενόψει και της χειμερινής περιόδου. Προς το παρόν η αυστηροποίηση των μέτρων δεν βρίσκεται στο τραπέζι της συζήτησης, αλλά δεδομένος θα πρέπει να θεωρείται ο προβληματισμός για ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν εγκαίρως, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Η σύσκεψη που συγκάλεσε ο Υπουργός με την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή αποσκοπεί και στη γεφύρωση των διαφορών που υφίστανται σε μια σειρά από ζητήματα, όπως τουλάχιστον τα δημοσιοποίησαν ο επικεφαλής της Επιτροπής, Κωνσταντίνος Τσιούτης και το μέλος της Επιτροπής, Χρίστος Πέτρου. Πέραν των διαφωνιών με το υπουργείο για θέματα διαχείρισης της πανδημίας, οι δύο παραπονέθηκαν για υποβάθμιση του ρόλου των επιστημόνων και διατύπωσαν την άποψη ότι οι χειρισμοί στηρίζονται περισσότερο σε πολιτικό υπόβαθρο αντί σε επιστημονικό.

Ενα από τα σημεία που λειτουργούν ως αιτία ή και αφορμή για τη διάσταση ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας και την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή είναι η εισήγηση του Κωνσταντίνου Τσιούτη και του Χρίστου Πέτρου για επικαιροποίηση της στρατηγικής διαχείρισης της πανδημίας στη βάση των νέων δεδομένων. Για παράδειγμα ο Κωνσταντίνος Τσιούτης εισηγείται τον έλεγχο με εξέταση αντιγόνου και των εμβολιασθέντων που δραστηριοποιούνται σε ευαίσθητους τομείς. Από την πλευρά του ο Χρίστος Πέτρου, αναπληρωτής καθηγητής φαρμακολογίας, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να επικαιροποιηθεί και η στρατηγική για τους εμβολιασμούς, αφού μελετηθεί επιστημένα η αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών στον κυπριακό πληθυσμό.

Διαφωνίες υφίστανται όμως εδώ και καιρό ανάμεσα στους ίδιους τους επιστήμονες, κυρίως λόγω διαφορετικών προσεγγίσεων σε ό,τι αφορά το επιστημονικό κομμάτι της διαχείρισης της πανδημίας, οι οποίες όμως σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγούν και σε διαφορές σε προσωπικό επίπεδο. Σε μια προσπάθεια να μην ρίξει λάδι στη φωτιά ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα επέλεξε συνειδητά να μην απαντήσει δημοσίως στα παράπονα των δύο μελών της Επιτροπής και συγκάλεσε τη σημερινή σύσκεψη.

Όπως πληροφορείται το Τhemaonline, ο Υπουργός θα επιχειρήσει να δώσει τέλος στο ζήτημα αλλά θα απαιτήσει το ίδιο από όλους. Θα τους καλέσει δηλαδή να μην δίδουν δημοσίως την εικόνα της διαφωνίας και της αντιπαράθεσης, που πλήττει τη μεγάλη προσπάθεια σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία. Ο Υπουργός θα ζητήσει επίσης βελτίωση της επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές ώστε να όποια προβλήματα να επιλύονται εν τη γενέσει τους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top