Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠτΔ: Προανήγγειλε νέα μέτρα για την μείωση της υπογεννητικότητας

ΠτΔ: Προανήγγειλε νέα μέτρα για την μείωση της υπογεννητικότητας

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων.

Αποτίνω τιμή στην πολύτεκνη μάνα, στη μάνα, η οποία έδωσε και δίνει το δικαίωμα να υπάρχουμε ακόμα ως Ελληνισμός.

Είναι καλά γνωστό ότι με βάση τις στατιστικές και τον αριθμό γεννήσεων αντιμετωπίζουμε δημογραφικό πρόβλημα, ιδιαίτερα μη παραγνωρίζοντας ή λαμβάνοντας υπόψη πως υπάρχουν κάποιοι γείτονες και όχι μόνο, οι οποίοι θέλουν να εργαλειοποιήσουν τον πόνο, τη δυστυχία ανθρώπων, προσφύγων, οικονομικών προσφύγων, προκειμένου να επιβάλουν δικές τους πολιτικές, αλλοιώνοντας τον δημογραφικό χαρακτήρα, όπως έπραξαν και με τις υπό κατοχή περιοχές. Αυτό υπαγορεύει και επιβάλλει στο κράτος να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη και συγκροτημένη δημογραφική πολιτική. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε.

Θέλω να σας βεβαιώσω ότι η έγνοια μας είναι να δούμε πώς μέσα από τις δράσεις μας αποδεικνύουμε του λόγου του αληθές.

Θέλω να κάνω αναφορά στα μέχρι σήμερα μέτρα, αλλά και στις προγραμματιζόμενες πολιτικές του αμέσως επόμενου διαστήματος για να κατανοήσετε τις ευαισθησίες που η παρούσα Κυβέρνηση, η παρούσα εκπροσωπούσα την πολιτεία Κυβέρνηση, ακολούθησε,

Αναφέρω:

· Την αύξηση της Άδειας Μητρότητας με απολαβές από 4 μήνες σε 5 μήνες για το δεύτερο παιδί και σε 6 μήνες για το τρίτο και κάθε επόμενο παιδί.

· Την καθιέρωση, για πρώτη φορά, της Άδειας Πατρότητας.

· Την αύξηση της Άδειας Μητρότητας κατά επιπρόσθετες 4 ή 6 βδομάδες σε περιπτώσεις δίδυμων ή τρίδυμων αντίστοιχα.

· Την επιχορήγηση λειτουργικών εξόδων 60 προγραμμάτων βρεφονηπιακών σταθμών, ανά το Παγκύπριο, ώστε να διατηρείται χαμηλό το κόστος προς τους γονείς.

● Το Σχέδιο «Προίκα του Μωρού», μέσω του οποίου παρέχονται σε οικογένειες που έχουν ανάγκη, βασικά καταναλωτικά αγαθά συνολικής αξίας €1.649.

· Την επαναφορά του Επιδόματος Μάνας που είχε καταργηθεί το 2012.

· Την αύξηση εισοδηματικών κριτηρίων για παροχή Επιδόματος Τέκνου, ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.

Μεταξύ άλλων, έχω ακούσει και για αυτό που σας είχα υποσχεθεί τον Φεβρουάριο του 2020. Η μη υλοποίηση οφείλετο απλά στην ακολουθείσασα πανδημία, στις δαπάνες που είχε υποβληθεί το κράτος προκειμένου να αντιμετωπίσει τις άμεσες ανάγκες, ώστε να στηριχτούν επιχειρήσεις, να μην υπάρξει απώλεια θέσεων εργασίας, αλλά και να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες στα νοσοκομεία, η παροχή της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ώστε να αντιμετωπίσουμε όπως αντιμετωπίσαμε με επιτυχία την πανδημία.

Αυτό που δεν έγινε το 2020, το 2021, θα γίνει το 2022. Από το 2022 το αίτημα σας υλοποιείται αναγνωρίζεται και συνεπώς είναι και απόλυτα αποδεκτό. Όπως και προσπάθεια θα καταβληθεί προ της λήξεως της θητείας μου να αποκατασταθεί πλήρως το επίδομα της μάνας.

Δεν θα κάνω αναφορά στα πολλαπλά άλλα οφέλη που τυγχάνουν οι ευάλωτες ομάδες που εμπίπτουν βεβαίως και οι πολύτεκνες οικογένειες. Αν, παραδείγματος χάρη, δεν υπερβαίνει τις 54 χιλιάδες ευρώ το εισόδημα μιας πολύτεκνης οικογένειας τότε δικαιούται επίδομα τέκνου και κατ’ ακολουθία δικαιούται τις εκπτώσεις είτε από την ΑΗΚ για τη μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος και σωρεία άλλων ωφελημάτων.

Για αυτό που ορθά έχετε επισημάνει, ότι οι νέοι μας βρίσκονται σε δυσχερή θέση, προσπαθούμε να το λύσουμε μέσα από τον διάλογο που διεξάγεται μεταξύ της Υπουργού και των συντεχνιών για να καθιερωθεί ο ελάχιστος εγγυημένος μισθός, όπως καθιερώθηκε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, όπως έχουν ληφθεί σωρεία άλλων μέτρων, προκειμένου αυτό το κράτος να δείξει την ευαισθησία του όσον αφορά τις κοινωνικές του υποχρεώσεις απέναντι σε όσους το έχουν ανάγκη.

Όμως, υπάρχει και ο προγραμματισμός για τα επόμενα μέτρα, όπως είναι:

• Η καθιέρωση Γονικής Άδειας με απολαβές για κάθε παιδί ηλικίας μέχρι 8 ετών, την οποία θα δικαιούνται και οι δύο γονείς, επιπρόσθετα από την Άδεια Μητρότητας και Πατρότητας. Είναι ένα σημαντικό μέτρο προς την κατεύθυνση στήριξης των πολύτεκνων οικογενειών.

• Η επιχορήγηση προς τις Αρχές Τοπικής Διοίκησης για ανέγερση / διαμόρφωση 30 νέων βρεφονηπιακών σταθμών ή και πολυδύναμων κέντρων για απασχόληση παιδιών. Να δώσουμε έτσι την ευχέρεια στη μάνα να μπορέσει να εργαστεί, να ξέρει ότι υπάρχει η στήριξη, βοήθεια και φροντίδα για το παιδί της ενόσω θα εργάζεται.

• Η παροχή επιδότησης προς τους γονείς, βάσει οικονομικών κριτηρίων, για τη φοίτηση των παιδιών τους σε εγκεκριμένες δομές ποιοτικής φροντίδας. Μακάρι να είχαμε τέτοια οικονομική ευχέρεια ώστε να μην τίθεντο τα οικονομικά κριτήρια. Αλλά θεωρούμε δικαιότερο και κοινωνικά πρέπον να λαμβάνουμε υπόψη και την οικονομική κατάσταση, διότι αν καθιερωθεί οριζοντίως, και οι έχοντες ανάγκη και οι μη έχοντες θα απολαμβάνουν των αυτών προνομίων. Προτιμούμε να δώσουμε με βάση οικονομικά κριτήρια, επιδόματα που πρέπει να δοθούν παρά να μη δοθούν καθόλου λόγω οικονομικής αδυναμίας του κράτους.

• Η ανάπτυξη Εθνικής Στρατηγικής και Σχεδίου Δράσης για την προσχολική Εκπαίδευση και Φροντίδα.

Αυτό που έχει σημασία είναι η διάθεση μας να ακούσουμε, να συμβαδίσουμε και έχουμε αποδείξει ότι γνωρίζουμε και να ακούμε και πολύ περισσότερο να συμβαδίζουμε. Τα έργα μιλούν από μόνα τους. Εκεί που υπάρχουν οι ανάγκες, εκεί που υπάρχει το πρόβλημα είμαστε έτοιμοι να το ακούσουμε.

Αυτό, όμως, που θέλω να τονίσω είναι ότι πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και τα οικονομικά δεδομένα κάθε στιγμής.

Προσπαθούμε με κάθε τρόπο μέσα από τη δημοσιονομική πολιτική να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες της οικονομικής ευρωστίας, της δυνατότητας του κράτους να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, να πάρει τέτοια μέτρα που να προστατεύσει το σύνολο του πληθυσμού, πολύ περισσότερο όμως υποχρέωση σήμερα που καθίσταται αναγκαία είναι η προστασία του Ελληνισμού. Και η προστασία επιτυγχάνεται αν μέσα από μέτρα και πολιτικές υποστηριχθεί ή αντιμετωπιστεί η υπογεννητικότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε και θα είμαστε πάντοτε με ευήκοον ους, έτσι ώστε να ανταποκριθούμε όπως ανταποκριθήκαμε σε πολλά άλλα αιτήματα του λαού, όπως ήταν η καθιέρωση του ΓΕΣΥ, η καθιέρωση της κοινωνικής σύνταξης, η καθιέρωση της ελάχιστης σύνταξης.

Πολλά είναι εκείνα, τα οποία έγιναν και μέχρι το πέρας της θητείας μου θα γίνουν, για να αποδείξουμε ότι υπάρχει κράτος πρόνοιας.

Χρόνια πολλά, να είστε πάντα καλά και να ξέρετε ότι υπάρχει κράτος που νοιάζεται για σας.

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top