ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Σύντομα στην Κύπρο το χάπι της Pfizer - Eγκρίθηκε εκτάκτως από τον ΕΜΑ

Σύντομα στην Κύπρο το χάπι της Pfizer - Eγκρίθηκε εκτάκτως από τον ΕΜΑ

Αναμένεται σύντομα στην Κύπρο η άφιξη του αντιικού δισκίου της της Pfizer, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Δρ. Έλενα Παναγιωτοπούλου, η οποία ανέφερε πως το συγκεκριμένο χάπι με την ονομασία Paxlovid εγκρίθηκε την Πέμπτη το βράδυ από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του EMA για πρώιμη χρήση.

Σύμφωνα με την Δρ. Παναγιωτοπούλου είναι το δεύτερο αντιικό χάπι για τη θεραπεία κατά της νόσησης από Covid-19 που εγκρίνει ο ΕΜΑ εκτάκτως, υπό το φως της ταχύτατης εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον και των αυξανόμενων ποσοστών λοίμωξης και θανάτων, λόγω της νόσου COVID-19, σε ολόκληρη την ΕΕ.

Πρόκειται για αντιικό χάπι, το οποίο σύμφωνα με την παρασκευάστρια εταιρεία, είναι αποτελεσματικό έως και 90% στην πρόληψη νοσηλειών και την αποτροπή θανάτων από κορωνοϊό για ασθενείς που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία εργαστηριακά δεδομένα το φάρμακο διατηρεί την αποτελεσματικότητά του και κατά της μετάλλαξης Όμικρον.

Τη Δευτέρα εγκρίνεται και το Novavax

Εξάλλου, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι την προσεχή Δευτέρα αναμένεται και η έγκριση του εμβολίου της Novavax από τον ΕΜΑ, γνωστού και ως NVX-CoV2373.

Έγκριση για χρήση, όχι αδειοδότηση

Όπως διευκρίνισε η Δρ. Παναγιωτοπούλου το Paxlovid δεν έχει λάβει αδειοδότηση από τον ΕΜΑ, ωστόσο, έχει πάρει έγκριση με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος για πρώιμη χρήση, υπό το φως της ταχύτατης εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον και των αυξανόμενων ποσοστών λοίμωξης και θανάτων, λόγω της νόσου COVID-19, σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η Δρ. Παναγιωτοπούλου ανέφερε, επίσης, πως το αντιικό χάπι της Pfizer «θα αποτελέσει φοβερή καινοτομία» και είναι ένα πολύ υποσχόμενο νέο όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας, αφού μπορεί να χορηγηθεί στο σπίτι, στην αρχή της νόσησης.

Πότε και πως θα χορηγείται

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ Δρ. Παναγιωτοπούλου ανέφερε ότι το συγκεκριμένο χάπι αποτελείται από συνδυασμό δύο ουσιών, μέσω της ταυτόχρονης λήψης δύο χαπιών, για πέντε ημέρες.

Είπε ακόμα ότι ενδείκνυται για την πρόληψη της σοβαρής νόσησης και τον θάνατο σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως για παράδειγμα σε άτομα με διαβήτη, υπέρταση, καθώς και παχύσαρκα άτομα άνω των 60 ετών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως έχει εξαιρετικά αποτελέσματα, ωστόσο, υπάρχουν πολλές αντενδείξεις, αφού υπάρχουν όπως εξήγησε, πολλές αλληλεπιδράσεις σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα.

Τόνισε ότι το συγκεκριμένο χάπι δεν μπορεί να χορηγηθεί σε εγκυμονούσες και θηλάζουσες μητέρες.

Ερωτηθείσα πότε θα το παραλάβει η Κύπρος, η Δρ. Παναγιωτοπουλου είπε πως «η Κύπρος συμμετέχει στη διαδικασία κοινής προμήθειας», ωστόσο, σημείωσε πως ακόμα δεν είναι γνωστόν πότε θα έρθει στην Κύπρο.

Πρόσθεσε πως το Υπουργείο Υγείας θα επικοινωνήσει άμεσα με την παρασκευάστρια εταιρεία και μέσω της διαδικασίας κοινής προμήθειας μόλις το χάπι της Pfizer τροφοδοτηθεί Ευρώπη θα τροφοδοτηθεί και στην Κύπρο.

Πώς αναμένεται να δράσει το Novavax

Όπως και άλλα εμβόλια, το Nuvaxovid αναμένεται να προετοιμάσει τον οργανισμό να αμυνθεί έναντι της λοίμωξης. Το εμβόλιο περιέχει μικροσκοπικά σωματίδια μιας εργαστηριακής εκδοχής της πρωτεΐνης που βρίσκεται στην επιφάνεια του SARS-CoV-2 (πρωτεΐνη ακίδα (S)).

Περιέχει επίσης ένα «ανοσοενισχυτικό», μια ουσία που βοηθά στην ενίσχυση των ανοσολογικών αποκρίσεων στο εμβόλιο.

Όταν σε ένα άτομο χορηγείται το εμβόλιο, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα αναγνωρίσει τα σωματίδια πρωτεΐνης ως ξένα και θα παράγει φυσικές άμυνες - αντισώματα και Τ κύτταρα - εναντίον τους.

Εάν, αργότερα, το εμβολιασμένο άτομο έρθει σε επαφή με τον ιό SARS-CoV-2, το ανοσοποιητικό σύστημα θα αναγνωρίσει την πρωτεΐνη ακίδα στον ιό και θα είναι έτοιμο για επίθεση.

Τα αντισώματα και τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος μπορούν να προστατεύσουν από τη νόσο COVID-19 σκοτώνοντας τον ιό μέσω συνέργειας, αποτρέποντας την είσοδό του στα κύτταρα του σώματος και καταστρέφοντας τα μολυσμένα κύτταρα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top