ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δυσαρέσκεια της βουλής για το ύψος νομικής αρωγής για κατόχους αξιογράφων

Δυσαρέσκεια της βουλής για το ύψος νομικής αρωγής για κατόχους αξιογράφων

Δεν ικανοποιεί την Επιτροπή Νομικών πρόνοια που υπάρχει σε νομοσχέδιο της Κυβέρνησης που καθορίζει οροφή 2,000 ευρώ για νομική αρωγή σε υποθέσεις κατόχων αξιογράφων.

Το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Νομικών με όλους τους Βουλευτές να εκφράζουν διαφωνίες και προβληματισμούς. Ως εκ τούτου δόθηκε χρόνος 15 ημερών στο Υπουργείο Δικαιοσύνης να μελετήσει τις επιφυλάξεις των Βουλευτών και να επανέλθει με ικανοποιητικές τροποποιήσεις.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών δήλωσε μετά την συνεδρίαση ότι χαιρετίζεται η βούληση της Κυβέρνησης να στηρίξει με  νομική αρωγή τους κατόχους αξιογράφων, ωστόσο εκφράζονται ανησυχίες καταπόσο το ποσό των 2,000 ευρώ είναι ικανοποιητικό και μπορεί να στηρίξει τους ανθρώπους αυτούς στο δικαστικό αγώνα που διεξάγουν ή σκοπεύουν να ξεκινήσουν.

`Οπως εξήγησε ο κ. Σαμψών στο ποσό των 2,000 ευρώ περιλαμβάνονται τα δικηγορικά έξοδα  και το ΦΠΑ, τα χαρτόσημα και δικηγορόσημα που πρέπει να καταχωρυθούν και άρα στην ουσία αν όλα αυτά αφαιρεθούν, η δικηγορική αγωγή θεωρείται πενιχρή.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμψών απαγορεύεται σε δικηγόρο να ζητά περαιτέρω αμοιβή ενώ τα δικηγορικά έξοδα καθορίζονται με βάση κλίμακες που και αυτές προσδιορίζονται βάσει της αξίας της αγωγής.

Ολοι οι Βουλευτές εξέφρασαν ανησυχίες επίσης για το γεγονός ότι δεν επεξηγήθηκε αν λαμβάνονται υπόψη ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις ανά υπόθεση ή και περιπλοκές που μπορεί να οδηγήσουν σε παρατεταμένες διαδικασίες που αυξάνουν το κόστος.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού υπενθύμισε ότι υπήρξαν πολιτικές δεσμεύσεις για κατοχύρωση των κατόχων αξιογράφων ενώ είχε αναληφθεί και πρωτοβουλία από τον ΠτΔ με μεσολάβησή του για επίλυση του προβλήματος με τις τράπεζες και τα ΣΠΙ.

Ο κ. Δαμιανού είπε ότι ναι μεν η πρωτοβουλία εμπεριέχει το θετικό στοιχείο για οικονομική ενίσχυση , ωστόσο την χαρακτήρισε ελλιπέστατη.

Είπε ότι όλοι οι Βουλευτές έχουν θέσει ερωτήματα και επιφυλάξεις για το γεγονός ότι οι 2,000 ευρώ για αγωγές των 200,000 είναι πολύ λίγες, τι γίνεται μετά την καταχώρηση της υπόθεσης και τα πρώτα έξοδα που ξεπερνούν τις 2,000 , πώς θα κρίνεται η επάρκεια των ανθρώπων αυτών σε πόρους ενώ εξήγησε ότι θεσμικοί επενδυτές και εταιρείες εκπίπτουν αυτού του δικαιώματος της αρωγής.

Επίσης ο κ. Δαμιανού είπε ότι κάποιες από τις επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν αφορούν και το πώς διασφαλίζεται η αμεροληψία των δικηγόρων όταν ενδεχομένως τα δικηγορικά τους γραφεία εκπροσωπούν τράπεζες και ΣΠΙ.

Διερωτήθηκε ακόμη τι γίνεται με τις υποθέσεις όπου κάτοχοι αξιογράφων έχουν πληρώσει το παράβολο προς συγκεκριμένα γραφεία και δεσμεύτηκαν και με το λεγόμενο success fee του 15%.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ο κ. Δαμιανού διερωτήθηκε πώς αυτή η πρωτοβουλία συνάδει με το γεγονός ότι για άλλες κατηγορίες ανθρώπων δεν παρέχεται ανάλογο δικαίωμα. Χαρακτήρισε εξάλλου πρωτοφανές να καθορίζεται πλαφόν σε νομικές αρωγές και πρόσθεσε ότι η αρωγή πρέπει να είναι άνευ όρων και χωρίς διακρίσεις.

Ο κ. Δαμιανού είπε ακόμη ότι ένα ποσό του 1,2 δις θα κάλυπτε τις ανάγκες και αξιώσεις των ανθρώπων αυτών για την δικαίωσή τους.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι το νομοσχέδιο είναι ελλιπές και δεν λύνει τα προβλήματα ούτε και την αδικία που υπέστησαν οι κάτοχοι αξιογράφων. Υπενθύμισε ότι το Κίνημα έχει καταθέσει ψήφισμα το οποίο είναι ακόμη υπό συζήτηση και στο οποίο υπάρχει συγκεκριμένη μεθοδολογία για την αποζημίωση των ανθρώπων αυτών.

Ανέφερε ότι παραπέμποντας τους ανθρώπους αυτούς στα δικαστήρια στην ουσία βγαίνουν κερδισμένοι οι δικηγόροι και κάλεσε το κράτος να σταματήσει επιτέλους να είναι “κράτος δικηγόρων και λογιστών”.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top