ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προετοιμασμένος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης - Ατζέντα με πολύ υλικό για το Ισραήλ

Προετοιμασμένος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης - Ατζέντα με πολύ υλικό για το Ισραήλ

Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων θα είναι η Τριμερής Συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας - Ισραήλ

Πολιτικά και οικονομικά θέματα, διεθνούς, περιφερειακού και διμερούς ενδιαφέροντος, περιλαμβάνονται στην πλούσια και αρκούντως “γεμάτη” ατζέντα της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στο Ισραήλ, στις 15 Ιουνίου, κατά την οποία θα έχει συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της χώρας Βενιαμίν Νετανιάχου, τον Πρόεδρο Ρεουβέν Ρίβλιν καθώς και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιτζάκ Χέρτζογκ.

Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων θα είναι η Τριμερής Συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας - Ισραήλ που αναμένεται να πραγματοποιηθεί, πιθανότατα στην Κύπρο, το Φθινόπωρο. Θα συζητηθούν επίσης ενεργειακά θέματα, το Κυπριακό, διεθνή θέματα, όπως το ζήτημα του Ιράν που είναι καίριας σημασίας για το Ισραήλ, καθώς και οι διμερείς σχέσεις με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων των δυο χωρών στην οικονομία, το εμπόριο και τον τουρισμό.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν στο ταξίδι του ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη αρχηγού κράτους της ΕΕ στο Ισραήλ, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα είναι ο πρώτος επίσημος προσκεκλημένος που θα υποδεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο ο νέος Πρόεδρος του Ισραήλ, μετά τις εκλογές και την ανάληψη της εξουσίας από τη νέα κυβέρνηση, κάτι που καταδεικνύει, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τη σημασία της επίσκεψης αυτής.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ατζέντα των συνομιλιών του Προέδρου Αναστασιάδη στη γειτονική χώρα θα περιλαμβάνει δυο δέσμες θεμάτων, τα διμερή θέματα και ζητήματα που καταδεικνύουν το σημαντικό ρόλο που έχει να παίξει η Κύπρος για το Ισραήλ. Πιο συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά την ΕΕ, το Ισραήλ αναγνωρίζει το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος εντός της ΕΕ στα θέματα της περιοχής, αφού γνωρίζει τις ευαισθησίες που υπάρχουν στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανάμεσα στα σημαντικά θέματα που θα συζητηθούν είναι και τα ενεργειακά, υπό το φως και του ενδιαφέροντος της ισραηλινής Delek για  απόκτηση μεριδίου από τη Noble Energy στο κοίτασμα Αφροδίτη, και ενώ η εργασία που γίνεται για τη συμφωνία Κύπρου – Ισραήλ για συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Οι Ισραηλινοί παρουσιάζονται επίσης να είναι θετικοί ως προς τις συζητήσεις της Κύπρου με την Αίγυπτο για την πώληση φυσικού αερίου, ενώ γενικά θεωρούν ως ιδιαίτερα σημαντική την ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου - Αιγύπτου.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, στο πλαίσιο της επίσκεψης αναμένεται να σταλεί το μήνυμα πως η συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ, όπως και με άλλες χώρες της περιοχής, δεν στρέφεται ενάντια σε καμία χώρα.

Σε σχέση με τις διμερείς σχέσεις οι ίδιες διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως στόχος είναι η συνεργασία που υπάρχει να γίνει στρατηγική, δηλαδή να επεκταθεί πέραν των θεμάτων της ενέργειας και της άμυνας. `Οπως σημείωσαν οι Ισραηλινοί θεωρούν πως άλλοι τομείς στους οποίους μπορούν να ενισχυθούν οι σχέσεις των δυο χωρών είναι η οικονομία, το εμπόριο και ο τουρισμός.

Πιο συγκεκριμένα, λόγω του ότι δεν υπάρχει πλέον χώρος για εγκατάσταση στο Ισραήλ άλλων ξένων εταιρειών που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα, η Κύπρος θεωρείται ως μια καλή εναλλακτική λύση αφού μπορεί να γίνει κάλλιστα η βάση των εταιρειών αυτών, κάτι που ευνοείται και από το γεγονός πως υπάρχουν καθημερινά τρεις πτήσεις που συνδέουν την Κύπρο με το Ισραήλ. 

Αυτό θα είναι κάτι που θα συμβάλει και στην περαιτέρω οικονομική συνεργασία των δυο χωρών, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας παράλληλα πως σε ότι αφορά το θέμα του τουρισμού αυτό που θα εξεταστεί είναι η δυνατότητα για κοινά τουριστικά πακέτα, με στόχο την προσέλκυση τουριστών και στις δυο χώρες.

`Οπως χαρακτηριστικά σημείωσαν οι διπλωματικές πηγές, επιθυμία των Ισραηλινών είναι η ενίσχυση των σχέσεων και των δραστηριοτήτων μεταξύ των δυο χωρών, ώστε αυτές να είναι σταθερές και να μην επηρεάζονται από την όποια αλλαγή στις κυβερνήσεις τους. Για αυτό και στο πρόγραμμα των επαφών του Προέδρου Αναστασιάδη περιλαμβάνεται και συνάντηση με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, η οποία διευθετήθηκε ύστερα από σχετική εισήγηση του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών.

Στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Υπουργός Ενέργειας θα έχουν κοινή συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας και Εθνικών Υποδομών του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτζ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει επίσης συνάντηση με την Υφυπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ  Τζίπι Χοτοβέλι στην παρουσία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ενώ ο κ. Λακκοτρύπης θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Τουρισμού του Ισραήλ Γιαρίβ Λεβίν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Αντρη Αναστασιάδη, αναχώρησε την Κυριακή το πρωί για το Ισραήλ, και θα έχει σήμερα συνάντηση, στην Ιερουσαλήμ, με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top