ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απορρίφθηκε αγωγή κατά της ΚΔ για το κούρεμα καταθέσεων το 2013

Απορρίφθηκε αγωγή κατά της ΚΔ για το κούρεμα καταθέσεων το 2013

Απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού για τα μέτρα εξυγίανσης Μαρτίου 2013, δυνάμει του περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων Νόμου του 2013

Τα μέτρα που λήφθηκαν ήταν αναγκαία για να εμποδιστεί η κατάρρευση του συνόλου του χρηματοπιστωτικού τομέα με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία της Κύπρου και την αποσταθεροποίηση όλου του χρηματοοικονομικού τομέα

Ο Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, με απόφασή του ημερομηνίας 31 Ιανουαρίου 2022, απέρριψε αγωγή η οποία στρεφόταν εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου, με την οποία, μεταξύ άλλων, η ενάγουσα ισχυριζόταν ότι τα μέτρα και οι αποφάσεις που λήφθηκαν δυνάμει του περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων Νόμου του 2013 παραβίαζαν τα συνταγματικά της δικαιώματα, επιδικάζοντας έξοδα υπέρ των Εναγομένων.

Στην απόφασή του το Δικαστήριο επεσήμανε ότι με βάση τη συμφωνία του Eurogroup οι τρόποι ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Κύπρου ήταν περιορισμένοι, τα μέτρα εξυγίανσης που λήφθηκαν ήταν αναγκαία εφόσον αποτελούσαν προϋπόθεση για υπογραφή του μνημονίου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τους Δανειστές της και χωρίς αυτήν τη συμφωνία η Κυπριακή Δημοκρατία θα οδηγείτο σε χρεοκοπία. Κατά συνέπεια, καταλήγει το Δικαστήριο, τα μέτρα που λήφθηκαν ήταν αναγκαία για να εμποδισθεί η κατάρρευση του συνόλου του χρηματοπιστωτικού τομέα με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία της χώρας και την αποσταθεροποίηση όλου του χρηματοοικονομικού τομέα.

Το Δικαστήριο καταλήγοντας έκρινε, μεταξύ άλλων, ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος δικαιολογούσαν τον Μάρτιο 2013, την έκδοση των επίδικων διαταγμάτων από την Αρχή Εξυγίανσης. Η έκδοση των διαταγμάτων, όπως έκρινε το Δικαστήριο, ήταν απολύτως αναγκαία στη βάση των συνθηκών που επικρατούσαν.

Την υπόθεση εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας χειρίστηκαν η Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας κα Θεανώ Μαυρομουστάκη και η Δικηγόρος της Δημοκρατίας κα Ζακελίνα Ερωτοκρίτου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εργατικό ατύχημα στη Λεμεσό: Παραμένει κρίσιμα ο 23χρονος – Μεταφέρθηκε ξημερώματα στο ΓΝ Λευκωσίας

• «Έσβησε» κατάδικος των Κεντρικών Φυλακών - Εν αναμονή της νεκροτομής επί της σορού του

• Παραλίες: Ξεκίνησε το μάζεμα πετσετών από τα κρεβατάκια – Έτσι θα λειτουργεί το νέο μέτρο – «Μας αντιγράφουν και οι τουρίστες»

• Ταξιδιωτικό «χάος»: «Απανωτές» καταγγελίες κατά αεροπορικών - Επιβάτες ταξιδεύουν μέχρι και με αεροπλάνα διαφορετικών εταιρειών

• Η τοποθέτηση της Αστυνομίας για την έρευνα με το έργο τερματικού εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου

• Ανείπωτη θλίψη - «Έφυγε» η μικρή Έλενα Νικολάου - Η συγκινητική παράκληση της οικογένειας

• Συγκινεί η Ιλάειρα Ζήση: Η φωτογραφία της κόρης της και το μήνυμα όλο νόημα



Ανοίγει νέο κεφάλαιο στον ΔΗΣΥ - Οι θητείες αξιωματούχων και το καταστατικό

Ανοίγει νέο κεφάλαιο στον ΔΗΣΥ - Οι θητείες αξιωματούχων και το καταστατικό

Σε νέες περιπέτειες ενδέχεται να εισέλθει ο ΔΗΣΥ, αυτή τη φορά για το θέμα των θητειών αξιωματούχων στο κόμμα. Σύμφωνα με τις πρόνοιες του καταστατικού, το οποίο τροποποιήθηκε στις 29 Απριλίου 2023, μέλος του κόμματος που κατέχει κάποιο εκ των αξιωμάτων του Βουλευτή, Ευρωβουλευτή, Δήμαρχου, Δημοτικού Συμβούλου, Σχολικού Εφόρου, Προέδρου ή Μέλους Κοινοτικού Συμβουλίου, δικαιούται να διεκδικήσει επανεκλογή στο ίδιο αξίωμα, μόνο αν κατά τη λήξη της τρέχουσας θητείας του, δεν συμπληρώσει τρεις θητείες σε αυτό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top