ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απορρίφθηκε αγωγή κατά της ΚΔ για το κούρεμα καταθέσεων το 2013

Απορρίφθηκε αγωγή κατά της ΚΔ για το κούρεμα καταθέσεων το 2013

Απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού για τα μέτρα εξυγίανσης Μαρτίου 2013, δυνάμει του περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων Νόμου του 2013

Τα μέτρα που λήφθηκαν ήταν αναγκαία για να εμποδιστεί η κατάρρευση του συνόλου του χρηματοπιστωτικού τομέα με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία της Κύπρου και την αποσταθεροποίηση όλου του χρηματοοικονομικού τομέα

Ο Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, με απόφασή του ημερομηνίας 31 Ιανουαρίου 2022, απέρριψε αγωγή η οποία στρεφόταν εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου, με την οποία, μεταξύ άλλων, η ενάγουσα ισχυριζόταν ότι τα μέτρα και οι αποφάσεις που λήφθηκαν δυνάμει του περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων Νόμου του 2013 παραβίαζαν τα συνταγματικά της δικαιώματα, επιδικάζοντας έξοδα υπέρ των Εναγομένων.

Στην απόφασή του το Δικαστήριο επεσήμανε ότι με βάση τη συμφωνία του Eurogroup οι τρόποι ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Κύπρου ήταν περιορισμένοι, τα μέτρα εξυγίανσης που λήφθηκαν ήταν αναγκαία εφόσον αποτελούσαν προϋπόθεση για υπογραφή του μνημονίου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τους Δανειστές της και χωρίς αυτήν τη συμφωνία η Κυπριακή Δημοκρατία θα οδηγείτο σε χρεοκοπία. Κατά συνέπεια, καταλήγει το Δικαστήριο, τα μέτρα που λήφθηκαν ήταν αναγκαία για να εμποδισθεί η κατάρρευση του συνόλου του χρηματοπιστωτικού τομέα με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία της χώρας και την αποσταθεροποίηση όλου του χρηματοοικονομικού τομέα.

Το Δικαστήριο καταλήγοντας έκρινε, μεταξύ άλλων, ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος δικαιολογούσαν τον Μάρτιο 2013, την έκδοση των επίδικων διαταγμάτων από την Αρχή Εξυγίανσης. Η έκδοση των διαταγμάτων, όπως έκρινε το Δικαστήριο, ήταν απολύτως αναγκαία στη βάση των συνθηκών που επικρατούσαν.

Την υπόθεση εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας χειρίστηκαν η Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας κα Θεανώ Μαυρομουστάκη και η Δικηγόρος της Δημοκρατίας κα Ζακελίνα Ερωτοκρίτου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Στόχος μου είναι να καταστεί επιτέλους η Κύπρος ένα κανονικό κράτος»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Στόχος μου είναι να καταστεί επιτέλους η Κύπρος ένα κανονικό κράτος»

Στόχος μου είναι να καταστεί επιτέλους η Κύπρος ένα κανονικό, λειτουργικό κράτος, θέτοντας τις βάσεις για ειρηνική συνύπαρξη και αλληλοκατανόηση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, το βράδυ της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια της δεξίωσης που παρέθεσε ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, Ιρφάν Σιντίκ, με την ευκαιρία των γενεθλίων του Βασιλιά Καρόλου Γ'.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top