ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μίλησε για κυριαρχική ισότητα και συνεργασία «δύο κρατών» στην Όλσον ο Τατάρ

Μίλησε για κυριαρχική ισότητα και συνεργασία «δύο κρατών» στην Όλσον ο Τατάρ

Μια βιώσιμη και ρεαλιστική λύση μπορεί να επιτευχθεί με τη συνεργασία των δύο κρατών ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το δικαίωμα της κυριαρχικής ισότητας του τ/κ «λαού», μπορούν να συζητήσουν τη λύση του Κυπριακού.

 
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Τατάρ είχε συνάντηση στο γραφείο του με την Αμερικανίδα Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Έρικα Όλσον και την πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ.
 
Κατά τη συνάντηση, αναφέρεται, ο κ. Τατάρ πρόσθεσε ότι οι Τ/κ είναι τουλάχιστον εξίσου κυρίαρχοι με τους Ε/κ, η κυριαρχική ισότητα είναι φυσικό/κεκτημένο δικαίωμα και είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν ουσιαστικές επίσημες διαπραγματεύσεις εάν το κυριαρχικό τους δικαίωμα επιβεβαιωθεί.
 
Υποστήριξε ότι αν και υπήρχε ισότιμη εταιρική σχέση σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1960, η ελληνοκυπριακή πλευρά απώθησε τους Τουρκοκύπριους από το κράτος με τη δύναμη των όπλων, με στόχο τη σύνδεση του νησιού με την Ελλάδα. Στις 15 Ιουλίου 1974, μετά το πραξικόπημα που ξεκίνησε η ελληνική χούντα με την ανατροπή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, ο Νίκος Σαμψών ανακήρυξε την «Ελληνική Δημοκρατία της Κύπρου» στις 17 Ιουλίου 1974, συνέχισε ο κ. Τατάρ λέγοντας ότι το 1974, χρησιμοποιώντας τα εγγυητικά της δικαιώματα η Τουρκία διενήργησε την «ειρηνευτική επιχείρηση Κύπρου», όπως ονομάζουν την εισβολή. Η ειρήνη, συνέχισε, ήρθε στο νησί με αυτή την «επιχείρηση», εννοώντας και πάλι την εισβολή.
 
Στην Αμερικανίδα αξιωματούχο, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι η ΕΕ δεν κράτησε τις υποσχέσεις που έδωσε στους Τ/κ και συνεχίζονται τα άδικα – όπως τα χαρακτήρισε – «εμπάργκο» εναντίον των Τ/κ, οι οποίοι εδώ και 60 χρόνια διοικούν τους εαυτούς τους και έχουν τους δικούς τους θεσμούς, κατά την έκφρασή του. Υποστήριξε επίσης ότι αδίκως οι Ε/κ μπήκαν το 2004 στην ΕΕ παρ’ ότι είπαν Όχι στο σχέδιο Ανάν και πως η ΕΕ δεν μπορεί να είναι αντικειμενική αφού οι Ε/κ και η Ελλάδα είναι μέλη της.
 
Στην κ. Όλσον και την κ. Γκάρμπερ ανέφερε επίσης ότι εδώ και χρόνια δεν μπόρεσε να βρεθεί μια λύση στη βάση της πραγματικής ισότητας λόγω της απροθυμίας της ε/κ πλευράς και μια βιώσιμη και ρεαλιστική λύση μπορεί να βρεθεί μόνο στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και την συνεργασία των δύο υφιστάμενων κρατών.
 
Μια λύση συνέχισε ο κ. Τατάρ, θα έχει όφελος για τους Ε/κ αφού θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον εναέριο χώρο, τα λιμάνια αλλά και την εμπορική αγορά της Τουρκίας, μιας χώρας με 65 εκ. πληθυσμό μόλις 40 ναυτικά μίλια μακριά, όπως είπε.
 
Στην συνάντηση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της «προεδρίας», συζητήθηκε και το θέμα των δικοινοτικών Τεχνικών Επιτροπών. Η τ/κ πλευρά είναι πρόθυμη να αναλάβει πρωτοβουλία και εξετάζει τα ζητήματα που θα αυξήσουν πραγματικά την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών και θα συμβάλουν σε μια συμφιλίωση στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, ανέφερε ο κ. Τατάρ..
 
Ο κ. Τατάρ πρόσθεσε ότι αναμένουν την συμβολή των ΗΠΑ στην επίτευξη μιας βιώσιμης συμφιλίωσης με βάση τα φυσικά/κεκτημένα δικαιώματα των μερών στην Κύπρο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Με εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το θέμα της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top