ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις Βρυξέλλες ο Αναστασιάδης - Θα λάβει μέρος και στην έκτακτη σύνοδο για την Ουκρανική κρίση

Στις Βρυξέλλες ο Αναστασιάδης - Θα λάβει μέρος και στην έκτακτη σύνοδο για την Ουκρανική κρίση

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης που αρχίζει σήμερα το απόγευμα και θα διαρκέσει δύο ημέρες.

Χθες, ωστόσο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, συγκάλεσε έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανική κρίση. Συγκεκριμένα, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις τελευταίες διπλωματικές προσπάθειες και θα επαναβεβαιωθεί η ενότητα της ΕΕ και η στήριξή της προς τη διπλωματική οδό και προς την κατεύθυνση της περαιτέρω αποκλιμάκωσης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα λάβει μέρος και στην έκτακτη αυτή σύνοδο μαζί με τους ευρωπαίους ομολόγους του. Πρόθεσή του είναι να εκφράσει ευαρέσκεια για τα σημάδια αποκλιμάκωσης που έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία 24ωρα αλλά και να καλέσει για συνέχιση των διπλωματικών προσπαθειών και των συζητήσεων του Σχηματισμού Νορμανδίας.

Επανέρχομαι τώρα στη Σύνοδο Κορυφής στην οποία θα συμμετάσχουν οι 27 ηγέτες των Κρατών Μελών της ΕΕ και οι 55 ηγέτες των χωρών της Αφρικανικής Ένωσης.

Στόχος της Συνόδου είναι να θέσει τα θεμέλια για μια ανανεωμένη και βαθύτερη εταιρική σχέση μεταξύ των δύο μερών που να βασίζεται στην εμπιστοσύνη και την κατανόηση των αμοιβαίων τους συμφερόντων, καθώς επίσης και να συμφωνηθεί ένα επενδυτικό πακέτο για τα επόμενα χρόνια, το οποίο να συμβάλει στην ανάπτυξη των αφρικανικών υποδομών στους τομείς της υγείας, της κλιματικής αλλαγής και της οικονομίας.

Η Σύνοδος αποσκοπεί, επίσης, στην εξεύρεση λύσεων για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και ασφάλειας, καθώς και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην Αφρική.

Σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα «Ειρήνη, Ασφάλεια και Διακυβέρνηση», και θα αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως η Αφρική και η Ευρώπη είναι φυσικοί εταίροι στους τομείς της ειρήνης και της ασφάλειας. Μια ευημερούσα, ειρηνική και ανθεκτική Αφρική είναι βασικός στόχος και των δύο ηπείρων και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να εξευρεθούν τρόποι βελτίωσης της συνεργασίας ΕΕ-Αφρικής και οικοδόμησης μιας ανανεωμένης αρχιτεκτονικής ειρήνης και ασφάλειας που να καθοδηγείται από το όραμα στήριξης μιας διεθνούς τάξης πραγμάτων βασισμένης σε κανόνες, με τα Ηνωμένα Έθνη στον πυρήνα της.

Αύριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μιλήσει σε πάνελ με θέμα τη μετανάστευση, και θα επιχειρηματολογήσει υπέρ της παροχής βοήθειας από την ΕΕ προς την Αφρική με στόχο τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης για την αφρικανική νεολαία και την ενίσχυση της αποτελεσματικής διαχείρισης των συνόρων των αφρικανικών χωρών και της ικανότητάς τους για καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων διακινητών. Θα αναφερθεί, επίσης, στις περιπτώσεις εκμετάλλευσης Αφρικανών μεταναστών από διακινητές, κατόπιν ενθάρρυνσης ή διευκόλυνσης από τις τουρκικές αρχές, οι οποίοι προωθούνται σε χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.

Σε αντίθεση με τέτοιες πρακτικές, θα εξηγήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η ΕΕ επιδιώκει την ανάπτυξη συνεργασίας με τις χώρες της αφρικανικής ηπείρου, συμπεριλαμβανομένων και συμφωνιών μεταξύ ΕΕ και αφρικανικών χωρών για την ασφαλή επιστροφή των μεταναστών που έχουν πέσει θύματα εμπορίας.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει σειρά διμερών συναντήσεων με ομολόγους του. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, τον Πρόεδρο της Γκάνας και τον Πρόεδρο της Κένυας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top