ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Μικρή βελτίωση επιδημιολογικής κατάστασης κυρίως στην Αν.Ευρώπη στον χάρτη ECDC για τον COVID-19

Μικρή βελτίωση επιδημιολογικής κατάστασης κυρίως στην Αν.Ευρώπη στον χάρτη ECDC για τον COVID-19

Μερική βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη, καθώς και για πρώτη φορά και στο Βέλγιο, παρουσιάζεται στον τελευταίο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.


Η Κύπρος καθώς και οι περισσότερες χώρες και περιοχές της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) παραμένουν πάντως στο «βαθύ κόκκινο», την ψηλότερη στην κλίμακα καταγραφής μεταδοτικότητας του ιού που προκαλεί τον COVID-19.

Η επαρχία Κάτω Καρπαθίων στη νοτιοανατολική Πολωνία παραμένει για δεύτερη εβδομάδα στην «πορτοκαλί» κατηγορία μετά την μετάβασή της από την κόκκινη την περασμένη εβδομάδα, ενώ στην πορτοκαλί κατηγορία προστίθεται πλέον και η Κοιλάδα της Αόστα στο βορειοδυτικό άκρο της Ιταλίας, η οποία την περασμένη εβδομάδα βρισκόταν στο κόκκινο.

Από το βαθύ κόκκινο στο κόκκινο πέρασαν επίσης περισσότερες επαρχίες στη νότια και στη βορειοδυτική Πολωνία, όπως και ολόκληρη πλέον η Ρουμανία με την εξαίρεση της πρωτεύουσας Βουκουρεστίου που παραμένει στο «βαθύ κόκκινο».

Στην κόκκινη κατηγορία βρίσκεται πλέον και ολόκληρη η Ουγγαρία, σχεδόν όλη η Βουλγαρία με εξαίρεση τις βορειοανατολικές περιοχές της χώρες, και περισσότερες επαρχίες στην Κροατία.

Στη δυτική Ευρώπη η Βαλλονία στο Βέλγιο πέρασε στην κόκκινη κατηγορία για πρώτη φορά εδώ και πολλούς μήνες, ενώ βελτιωμένη παραμένει η κατάσταση σε πολλές περιοχές της Ισπανίας όπως και την περασμένη εβδομάδα. Στην κόκκινη κατηγορία παραμένει επίσης η Μάλτα.

Το υπερπόντιο γαλλικό διαμέρισμα της Γαλλικής Γουιάνας στη Νότιο Αμερική «έπεσε» κατηγορία καθώς η κατάσταση φαίνεται να επιδεινώθηκε, από την πορτοκαλί ξανά στην κόκκινη κατηγορία. Το γαλλικό υπερπόντιο διαμέρισμα του Μαγιότ στον Ινδικό Ωκεανό παραμένει για ακόμα μια εβδομάδα στην «πράσινη», δηλαδή πλέον ασφαλή κατηγορία.

Για ακόμα μια εβδομάδα δεν περιλαμβάνονται στοιχεία για τη Σουηδία καθώς έχουν γίνει λιγότερα από 600 τεστ ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού.

Ο χάρτης έχει ως στόχο την ενημέρωση των τοπικών αρχών και των πολιτών για την επιδημιολογική κατάσταση σε τοπικό επίπεδο για τη διευκόλυνση των αποφάσεων επιβολής περιοριστικών μέτρων και τις αποφάσεις των πολιτών για τα ταξίδια τους.

Τα δεδομένα που παρουσιάζονται στον χάρτη αφορούν τον αριθμό νέων κρουσμάτων COVID-19 ανά 100 χιλιάδες άτομα τις τελευταίες 14 ημέρες σε κάθε περιφέρεια των χωρών της ΕΕ/ΕΟΧ, σταθμισμένο με το ποσοστό εμβολιασμού σε κάθε περιοχή.

Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος χάρτης δεν καταγράφει τους θανάτους ή τις σοβαρές νοσηλείες. Επίσης δεν καταγράφεται πόσα από το σύνολο των κρουσμάτων οφείλονται στην παραλλαγή Όμικρον.

Στην «πράσινη» κατηγορία εμπίπτουν οι περιοχές όπου ο σταθμισμένος δείκτης κρουσμάτων βρίσκεται κάτω από το 40. Όταν ο δείκτης βρίσκεται κάτω από το 100 αλλά είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 40, οι επηρεαζόμενες περιοχές εμπίπτουν στην «πορτοκαλί» κατηγορία. Όταν ο δείκτης βρίσκεται κάτω από το 300 αλλά είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 100, οι περιοχές εμπίπτουν στην «κόκκινη» κατηγορία. Όταν ο δείκτης είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 300, εμπίπτουν στην «βαθύ κόκκινο» κατηγορία.

Ο χάρτης και τα σχετικά δεδομένα δημοσιοποιούνται από τον ECDC κάθε Πέμπτη, στηρίζοντας τις προσπάθειες που γίνονται στη βάση σχετικής εισήγησης του Συμβουλίου της ΕΕ για συντονισμό των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση λόγω της πανδημίας, η οποία αναθεωρήθηκε στις 25 Ιανουαρίου και εφαρμόζεται από την 1η Φεβρουαρίου.

Οι χάρτες βασίζονται στα τελευταία στοιχεία που βρίσκονται στη βάση των δεδομένων που αποστέλλονται από τα κράτη μέλη στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESSy) μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Πασαλιμάνι: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την κατάρρευση του κτιρίου - Το φορτηγό που σκοτώθηκε ο αστυνομικός

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο TikΤοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top