ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνάντηση με τις μεγαλύτερες εταιρείες κρουαζιέρων είχε στη Λεμεσό ο Υπουργός Μεταφορών

Συνάντηση με τις μεγαλύτερες εταιρείες κρουαζιέρων είχε στη Λεμεσό ο Υπουργός Μεταφορών

Με στόχο την ενημέρωση γύρω από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Lynceus, που συντονίζει η Κύπρος και αφορά μια καινοτόμο τεχνολογία διάσωσης ναυαγών, αλλά και την προώθηση του νησιού στον τομέα των κρουαζιέρων, ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης, είχε το πρωί συνάντηση στη Λεμεσό, με εκπροσώπους των μεγαλύτερων εταιρειών κρουαζιέρων σε Ευρώπη και Αμερική.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Lynceus, συνολικού προϋπολογισμού 10,5 εκατομμυρίων ευρώ, άρχισε να αναπτύσσεται με πρωτοβουλία της Κύπρου και με τη συμμετοχή 16 εταίρων από διάφορες χώρες, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που συνδέονται με την ασφαλή εκκένωση των πλοίων, σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Το πρόγραμμα, η πρώτη φάση του οποίου έχει ολοκληρωθεί, προωθεί μεταξύ άλλων ένα δίκτυο ασύρματων αισθητήρων, μέσα από τους οποίους θα παρακολουθείται η θέση αλλά και η υγεία κάθε επιβάτη, ώστε σε περίπτωση ναυαγίου να μπορεί ευκολότερα να γίνεται ο εντοπισμός και η διάσωση τους.

Σε δηλώσεις του, ο κ.Δημητριάδης συνεχάρη τους εμπλεκομένους στο πρόγραμμα και υπέδειξε ότι  «τέτοιου είδους έργα, πραγματικά δείχνουν τις δυνατότητες που έχει η οικονομία μας, τις δυνατότητες που έχουν οργανισμοί που έχουν τη βάση τους στην Κύπρο, να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες, όχι μόνο στη θεωρία αλλά να αναπτυχθούν και στην πράξη και να πωληθούν στην αγορά».

Με την ευκαιρία της παρουσίασης του έργου σε μεγάλους διοργανωτές κρουαζιέρων της Ευρώπης και της Αμερικής, ώστε να συνεχίσει η δεύτερη φάση του προγράμματος με εφαρμογή του σε πραγματικές συνθήκες, ο Υπουργός Μεταφορών είχε συζήτηση με τους εκπροσώπους των εταιρειών αυτών, με στόχο την προώθηση της Κύπρου στον τομέα της κρουαζιέρας.

Όπως ανέφερε, «πριν κάποια χρόνια είχαμε σημαντικό τουρισμό που χρησιμοποιούσε τη Λεμεσό σαν «home port» και γίνονταν αυτές οι μικρές κρουαζιέρες στην περιοχή, ωστόσο, αυτή τη στιγμή, λόγω της κατάστασης, αυτό έχει περιοριστεί σημαντικά».

«Προσπαθούμε όμως να ξαναβάλουμε στο χάρτη τη χώρα μας όσον αφορά τον τομέα της κρουαζιέρας και αυτό το κάνουμε σε συνεργασία και με άλλες χώρες, όπως είναι η Ελλάδα, το Ισραήλ, ακόμη και η Αίγυπτος», είπε ο κ. Δημητριάδης, σημειώνοντας ότι οι προσπάθειες θα είναι συνεχείς.

Υπέδειξε, παράλληλα. ότι ο σχεδιασμός αυτών των εταιρειών γίνεται με ένα χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον 2 ετών, οπόταν οι προσπάθειες που γίνονται σήμερα δεν αναμένεται να φέρουν αποτελέσματα άμεσα, αλλά στα αμέσως επόμενα χρόνια.

Από τη δική μας πλευρά σαν Υπουργείου Μεταφορών, συνέχισε, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενισχύσουμε περαιτέρω αυτόν τον τομέα και «πιστεύω ότι θα βοηθήσει επίσης η διαδικασία που έχουμε αρχίσει στα λιμάνια μας, με την οποίαν θα αναθέσουμε τις εργασίες που γίνονται σε ιδιώτες, οι οποίοι ευελπιστούμε θα μπορέσουν να αναπτύξουν περαιτέρω αυτού του είδους εργασίες».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα του λιμανιού της Λεμεσού και την πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος, με στόχο την προσέλκυση επενδυτή ή επενδυτών για τη διάθεση των εμπορικών δραστηριοτήτων του λιμανιού, ο Υπουργός Μεταφορών είπε πως είναι νωρίς ακόμη για να γνωρίζουμε το συνολικό αριθμό των ενδιαφερομένων, «όμως οι ενδείξεις είναι θετικές».

Ο τελικός μας στόχος , σημείωσε, είναι να αναπτύξουμε σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα που συνδέεται με το λιμάνι της Λεμεσού και όχι απλά να αντλήσουμε χρήματα «και πιστεύω ότι είναι γι αυτό που πρέπει να το αγκαλιάσουμε όλοι, διότι δεν είναι μόνο θέμα να πουλάς κάτι και να παίρνεις χρήματα, αλλά να αναθέτεις και να αναπτύξεις αυτές τις εργασίες».

Ο Μάριος Δημητριάδης υπέδειξε ακόμη πως βασική προϋπόθεση για συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι να έχει σημαντική εμπειρία στον τομέα της διαχείρισης λιμανιών και τόνισε πως «σκοπός δεν είναι να πάρουμε τις υφιστάμενες εργασίες και να τις δώσουμε σε κάποιον, αλλά να δώσουμε τις εργασίες σε κάποιον που έχει εμπειρία στον τομέα, έχει τις διασυνδέσεις, έτσι ώστε να μπορέσει να τις αναπτύξει πολύ περισσότερο από ό,τι έχουμε σήμερα». 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Δίκη στο Μάτι: Συγκλονίζει ο Άρης Χερουβείμ που έχασε μάνα, αδερφή και δίδυμες ανιψιές στη φωτιά

Μονή Αββακούμ: Σε προχωρημένο στάδιο οι εξετάσεις της Αστυνομίας

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top