ΔΙΕΘΝΗ

Εφιαλτική εκτίμηση για ως και 9.000 αμάχους σε ομαδικό τάφο στην Μαριούπολη

Εφιαλτική εκτίμηση για ως και 9.000 αμάχους σε ομαδικό τάφο στην Μαριούπολη

Τρεις έως εννέα χιλιάδες άμαχοι ενδέχεται να έχουν θαφτεί σε ομαδικό τάφο κοντά στη Μαριούπολη, σύμφωνα με εκτίμηση της τοπικής δημοτικής αρχής.

«Στο χωριό Μανχούς, οι εισβολείς μπορεί να έχουν θάψει από 3.000 έως 9.000 κατοίκους της Μαριούπολης. Σε αυτό συνηγορεί η σύγκριση με δορυφορικές φωτογραφίες ενός ομαδικού τάφου στην Μπούτσα, όπου βρέθηκαν 70 σοροί», αναφέρει το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στο Telegram.

Προσθέτουν ότι σε φωτογραφίες της 9ης Απριλίου από την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία δορυφοτικών φωτογραφιών Maxar, «ο χώρος της ομαδικής ταφής στο Μανχούς είναι 20 φορές μεγαλύτερος. Οι κατακτητές έσκαβαν διαρκώς και έθαβαν πτώματα τις επόμενες ημέρες. Οι πηγές μας αναφέρουν ότι σε τέτοιους τάφους οι σοροί κείτονται σε διαφορετικά επίπεδα».

Ο δήμαρχος της πολιορκημένης Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, συνέκρινε τα «εγκλήματα των Ρώσων» με τη σφαγή στο Μπάμπι Γιαρ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Το μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου του 21ου αιώνα διαπράχτηκε στη Μαριούπολη. Είναι το νέο Μπάμπι Γιαρ. Τότε ο Χίτλερ σκότωσε Εβραίους, Ρομά και Σλάβους. Σήμερα ο Πούτιν εξοντώνει Ουκρανούς. Έχει ήδη σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες αμάχους στη Μαριούπολη. Απαιτείται μια ισχυρή αντίδραση από όλον τον πολιτισμένο κόσμο. Πρέπει με κάθε τρόπο να σταματήσει αυτή η γενοκτονία», είπε ο Μποϊτσένκο.

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης είχε αναφέρει στα μέσα Μαρτίου ότι περίπου 5.000 άμαχοι είχαν ενταφιαστεί σε δημόσιους χώρους σε διάφορα σημεία της πόλης και στα περίχωρά της.

Εκτιμά δε πως περισσότεροι από 22.000 άμαχοι σκοτώθηκαν από τον ρωσικό στρατό στην πολιορκημένη πόλη-λιμάνι της νότιας Ουκρανίας, σε μια πόλη που πριν από τον πόλεμο είχε περίπου 300.000 κατοίκους.

Τι είχαν δείξει οι φωτογραφίες της Maxar

Η Maxar Technologies ανέφερε πως η επανεξέταση φωτογραφιών από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Απριλίου καταδεικνύει ότι η επέκταση ξεκίνησε μεταξύ της 23ης-26ης Μαρτίου. Ο χώρος βρίσκεται δίπλα σε ένα υπάρχον νεκροταφείο στο χωριό Μάνχους, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων δυτικά της Μαριούπολης, σύμφωνα με τη Maxar.

 

Οι Ρώσοι επιχειρούν να εισβάλουν στο λιμάνι της Μαριούπολης και στο Azovstal

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε νωρίτερα την Πέμπτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κάνει απόπειρες εισβολής στο λιμάνι και στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Το μεγαλύτερο μέρος της Μαριούπολης βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο, αλλά ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε την Τετάρτη ότι Ουκρανοί στρατιώτες παραμένουν σε ένα τμήμα της πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν για την κατάληψη της Μαριούπολης. Οι αναφορές διεθνών πρακτορείων έλεγαν ότι ο Πούτιν συνεχάρη τον Σοϊγκού για την επιτυχή επιχείρηση και έδωσε ότι δεν χρειάζεται να γίνει έφοδος στο εργοστάσιο Azovstal, αλλά ότι πρέπει να αποκλειστεί έτσι ώστε να μην μπορεί να βγει ούτε μύγα. Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, η Ρωσία θα χρειαστεί αρκετές ημέρες για να «ρίξει» το εργοστάσιο Azovstal.


Ο Πούτιν επανέλαβε ότι η Ρωσία «εγγυάται» για τη ζωή όσων βρίσκονται στο εργοστάσιο Azovstal, εάν παραδοθούν. Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν επανειλημμένα αρνηθεί να παραδώσουν τη θέση τους.

Σύμφωνα με τον Σοϊγκού, η Ρωσία άνοιξε τον δρόμο σε περισσότερους από 142.000 αμάχους ώστε να φύγουν τη Μαριούπολη. Υποστήριξε παράλληλα ότι 1.478 Ουκρανοί μαχητές έχουν ήδη παραδοθεί, αλλά περισσότεροι από 2.000 εξακολουθούν να υπερασπίζονται το μεταλλουργικό εργοστάσιο Azovstal και πρόσθεσε ότι παραμένει αποκλεισμένο. Μέχρι στιγμής, η ουκρανική πλευρά δεν έχει σχολιάσει με κανέναν τρόπο.

Νέα έκκληση Ζελένσκι για βαρύ οπλισμό - «Ο ρωσικός στρατός διέπραξε θηριωδίες στη Μαριούπολη»

Απευθυνόμενος μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος στο κοινοβούλιο της Πορτογαλίας, ο Ζελένσκι κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι έχει διαπράξει πολλές «θηριωδίες» στην Ουκρανία, μεταξύ αυτών στη Μαριούπολη, ενώ ζήτησε από τη Λισαβόνα να υποστηρίξει το διεθνές εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Στην ομιλία του, πάντως, δεν παρείχε συγκεκριμένες αποδείξεις για τις «θηριωδίες» στις οποίες αναφέρθηκε.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι υποχρεώθηκε να εξαπολύσει μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με στόχο την αποστρατιωτικοποίηση και την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας, καθώς και την προστασία του ρωσόφωνου πληθυσμού από «γενοκτονία». Το Κίεβο και η Δύση απορρίπτουν τους ισχυρισμούς της Μόσχας ως «αβάσιμα προσχήματα» για αυτόν τον πόλεμο.

Πηγή: protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Πασαλιμάνι: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την κατάρρευση του κτιρίου - Το φορτηγό που σκοτώθηκε ο αστυνομικός

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο TikΤοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top