Όπως μεταδίδουν τ/κ ΜΜΕ, με αφορμή την επικείμενη άτυπη συνάντηση στην Νέα Υόρκη ο κ Ερχουρμάν υποστήριξε ότι ο κ. Χριστοδουλίδης κινείται ελεύθερα στο πεδίο που τού αφήνει συνεχώς ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ. «Όμως, σε αυτό το νησί δεν είναι ο κ. Χριστοδουλίδης που έχει βούληση για λύση αλλά ο τουρκοκυπριακός λαός. Αυτή η πραγματικότητα είναι γνωστή στην διεθνή κοινότητα και αποδείχθηκε δεκάδες φορές», υποστήριξε.
Κατά τον Τουφάν Ερχιουρμάν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα αποτελέσει παρελθόν η πολιτική του κ. Τατάρ ότι ‘η μη λύση είναι λύση’, η οποία τού άνοιξε το πεδίο για να τρέχει όπως θέλει, και ότι η θέληση των Τουρκοκυπρίων για λύση και πολύ σοβαρότερα θέματα θα είναι στα επόμενα τραπέζια των συνομιλιών.
«Αν αυτό που πραγματικά θέλει είναι λύση, ο κ. Χριστοδουλίδης να είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις, στο πλαίσιο ενός χρονοδιαγράμματος, αποδεχόμενος εκ των προτέρων την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων χωρίς να επιχειρήσει να (την) διαπραγματευτεί, χωρίς να αγνοήσει τις μέχρι σήμερα συγκλίσεις και καθορίζοντας εκ των προτέρων ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα επιστρέψουν στο σημερινό στάτους κβο, αν φύγει για άλλη μια φορά από το τραπέζι», ανέφερε.
Αλλά, συνέχισε, αν «όπως όλοι υποψιάζονται, στόχος του είναι να το παίξει ‘ως η πλευρά που θέλει λύση’ καλυπτόμενος πίσω από την πολιτική του Ερσίν Τατάρ ότι ‘η μη λύση είναι η λύση’, να διατηρήσει το στάτους κβο και να απομακρύνει καθημερινά τον τουρκοκυπριακό λαό από το να είναι υποκείμενο», τότε η ενεργός πολιτική – κατά την έκφρασή του - που θα προβάλει ο τ/κ «λαός», ανακτώντας τη θέλησή του για λύση, θα εξαλείψει την άνεση που έχει σήμερα ο ε/κ ηγέτης.
«Διότι ο τουρκοκυπριακός λαός πάντα υπήρχε και θα υπάρχει σε αυτό το νησί. Ο τουρκοκυπριακός λαός είναι ο ένας από τους δύο ισότιμους ιδρυτικούς εταίρους σε αυτό το νησί. Αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Και ο τ/κ λαός είναι ένα από τα υποκείμενα τόσο σε αυτό το νησί όσο και στην περιοχή. Με τον αγώνα του όλων αυτών των χρόνων θα είναι ένα υποκείμενο, όπως του αξίζει...», υποστήριξε.
Ο κ. Ερχιουρμάν έκανε επίσης αναφορές ότι ούτε ο «υπεξ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ούτε ο γγ του ΚΕΕ, Ογουζχάν Χασίπογλου αναμένουν να συμβεί κάτι ή έχουν μεγάλες προσδοκίες.
«Είναι σαφές ότι κανένας από τους παρόντες στο τραπέζι δεν προτιμά μια διακοπή του διαλόγου και της διπλωματίας γύρω από το Κυπριακό. Αυτό είναι ίσως το μόνο καλό. Η διπλωματία και ο διάλογος είναι πάντα καλοί και είναι σημαντικό να μην διακοπούν, ή μάλλον να μην διακοπούν, ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες, καθώς η Γενεύη και η Νέα Υόρκη χρησιμεύουν ως γέφυρες στη μετάβαση από μια περίοδο όπου οι άνθρωποι δεν τρώνε ούτε καν πίνουν καφέ, σε μια περίοδο όπου μπορούν να συζητηθούν σοβαρά θέματα», πρόσθεσε.
Ο ηγέτης της τ/κ αντιπολίτευσης ανέφερε ότι το γεγονός ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία σοβαρή εργασία ή συναντήσεις στη Λευκωσία μεταξύ Γενεύης και Νέας Υόρκης αποκαλύπτει ξεκάθαρα τα πάντα. «Τελικά, θα προκύψουν ένα ή δύο νέα σημεία διέλευσης από τη Νέα Υόρκη; Οι προσδοκίες είναι χαμηλές, αλλά ελπίζω», πρόσθεσε.