ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίτροπος Διοικήσεως: Θίγουν πολιτισμό και δημοκρατία τα βασανιστήρια

Επίτροπος Διοικήσεως: Θίγουν πολιτισμό και δημοκρατία τα βασανιστήρια

Το Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ως Ανεξάρτητη Αρχή Πρόληψης των Βασανιστηρίων, εργάζεται συστηματικά για τον εντοπισμό των συνθηκών που ευνοούν την κακομεταχείριση και για την εξάλειψη κάθε παραβίασης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας μέσω της διενέργειας επισκέψεων σε χώρους εγκλεισμού και υποβολής πρακτικών εισηγήσεων προς την κατεύθυνση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της λογοδοσίας όσων τα παραβιάζουν.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου της Επιτρόπου με αφορμή την Διεθνή Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων στην οποία τονίζεται πως βασικός και διαχρονικός στόχος των επισκέψεων αυτών είναι ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας για τον καθένα και σε κάθε περίπτωση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα βασανιστήρια αποτελούν, αναντίλεκτα, τη χειρότερη μορφή προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και για το λόγο αυτό η συντριπτική πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας έχει καταδικάσει όλες τις πρακτικές βασανιστηρίων με την υπογραφή και την κύρωση διεθνών και περιφερειακών συμβάσεων.

Η καθολική απαγόρευση των βασανιστηρίων δεν έχει οδηγήσει, δυστυχώς, στην εξάλειψη τους. Αντίθετα, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, τα βασανιστήρια εφαρμόζονται ευρέως σε πολλές χώρες του κόσμου, ανεπτυγμένες και μη, χωρίς να εξαιρείται η χώρα μας, αναφέρει η ανακοίνωση.

Τα βασανιστήρια, προστίθεται στην ανακοίνωση, δεν έχουν καμία δικαιολογητική βάση, είναι  έγκλημα και η εφαρμογή τους θίγει κάθε πολιτισμένο άνθρωπο και κάθε δημοκρατική κοινωνία και πρέπει ο καθένας από εμάς να σταθεί δίπλα σε κάθε θύμα που έχει υποστεί βασανιστήρια και να υπενθυμίσει  στην Πολιτεία το καθήκον της για πρακτική υλοποίηση του δικαιώματος σε πλήρη αποκατάσταση.

Το Γραφείο της Επιτρόπου σημειώνει ακόμη ότι δυστυχώς, σε πολλές χώρες η ατιμωρησία των δραστών σε περιπτώσεις βασανιστηρίων επιτρέπει να συνεχίζουν τις απάνθρωπες πρακτικές τους χωρίς φόβο σύλληψης ή τιμωρίας και η ατιμωρησία υπονομεύει το κράτος δικαίου και ουσιαστικά αποστερεί από τα θύματα το δικαίωμα σε απονομή δικαιοσύνης.

"Για αυτό το λόγο το μήνυμα της μηδενικής ανοχής έναντι σε κάθε πράξη κακομεταχείρισης και βασανιστηρίων θα πρέπει να σταλεί ηχηρό και ξεκάθαρο. Ο αυστηρός έλεγχος, η αποτελεσματική, γρήγορη και πλήρης διερεύνηση των καταγγελιών που υποβάλλονται και η αυστηρή τιμωρία των ενοχών αποτελούν βασικούς παράγοντες μείωσης του φαινομένου", καταλήγει η ανακοίνωση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεισαν ηλικιωμένη ότι χρειάζεται χειρουργική επέμβαση ο εγγονός της - Πέρασαν από το σπίτι της και πήραν τα χρήματα

Μεγάλη Πέμπτη: Οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε κάθε Ορθόδοξη Εκκλησία για την Σταύρωση του Θεανθρώπου

Κάτι ψήθηκε στο «Τ»: Η κα Ανδρούλα μας μαθαίνει τα μυστικά της φλαούνας – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Η Χρύσω Λέφου αποκαλύπτει στο «Τ» πως να βάψεις τα πιο όμορφα αυγά - Το έθιμο, οι εκδοχές και οι συμβολισμοί

Να νηστεύουμε το φαγητό μας ή την σκέψη μας; Θεολόγος εξηγεί στο «Τ» - «Δεν πρέπει να τρώμε ο ένας τον άλλο»



Στον Λίβανο ο ΠτΔ και η Φον ντερ Λάιεν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Στον Λίβανο ο ΠτΔ και η Φον ντερ Λάιεν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Στον Λίβανο μεταβαίνει την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με την Πρόεδρο της ΕΥρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους παροχής πολιτικής και οικονομικής στήριξης στη χώρα από την ΕΕ και την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top