ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Σκάνδαλο στον ΟΚΥπΥ αποκαλύπτει η Ε.Υ.: Πρώην Πρόεδρος ΔΣ με σύγκρουση συμφερόντων - Χωρίς όλα τα προσόντα πρώην Γενικός Διευθυντής

Σκάνδαλο στον ΟΚΥπΥ αποκαλύπτει η Ε.Υ.: Πρώην Πρόεδρος ΔΣ με σύγκρουση συμφερόντων - Χωρίς όλα τα προσόντα πρώην Γενικός Διευθυντής

Ασυμβίβαστο με τον διορισμό πρώην προέδρου του ΔΣ του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) διαπιστώνει ειδική έκθεση ελέγχου του Οργανισμού από την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της Έκθεσης που εξασφάλισε το ThemaOnline, ο τότε Πρόεδρος του ΔΣ, Σερ Ντέιβιντ Νίκολσον (Sir David Nicholson), είχε πράγματι συμφέρον σε επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, συναφείς με τον ΟΚΥπΥ, και συνεπώς υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων και άρα ασυμβίβαστο και δεν θα έπρεπε, σύμφωνα πάντα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, το Υπουργικό Συμβούλιο να προχωρήσει στον διορισμό του.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην Έκθεση, προέκυψε ζήτημα προς εξέταση, καθότι στη δήλωσή του στο Υπουργικό για τον διορισμό του, δεν περιλάμβανε το συμφέρον αυτό.

Σημειώνεται πως στις 27.2.2019 ο Πρόεδρος του ΔΣ υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία έγινε αποδεκτή από Υπουργικό στις 7.3.2019. Είχε διοριστεί αρχικά στις 19.12.2017 η οποία στη συνέχεια ανακλήθηκε και επαναδιορίστηκε στις 2.5.2018.

Πάντως, ο Sir Nicholson στην επιστολή παραίτησής του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως είχε αναφέρει σε δηλώσεις του ο τότε Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, είχε σημειώσει ότι από τον Δεκέμβριο του 2018 «ξεκίνησε μια ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον του από θεσμούς που θεωρεί ότι θα έπρεπε να στηρίζουν την Κυβέρνηση σε αυτό το τεράστιο έργο και όχι να προβάλλουν εμπόδια. Ευχαριστεί τον Πρόεδρο και ειδικά τελειώνει την επιστολή του, θεωρώντας ότι πρέπει να προχωρήσουν και οι μεταρρυθμίσεις για το καλό των ασθενών και θεωρεί ότι ειδικά αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι τα οργανωμένα σύνολα των ασθενών και για αυτούς και με τη βοήθεια αυτών πρέπει να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις».

Πρώην Γενικός Διευθυντής δεν πληρούσε όλες τις προδιαγραφές

Μελετώντας έκθεση συμβουλευτικού οίκου που ανέλαβε τη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων όλων των υποψηφίων που πληρούσαν τα απαραίτητα προσόντα, η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει ότι σύμφωνα με την έκθεση του Οίκου, το πρόσωπο το οποίο επιλέγει και διορίστηκε δεν πληρούσε το κριτήριο της δεκαπενταετούς τουλάχιστον εμπειρίας στη διοίκηση μεγάλου οργανισμού.

Παρόλα αυτά, το τότε ΔΣ του Οργανισμού σε συνεδρίες του στις 31.8.2018 και 6.9.2018 συμπεριέλαβε στη λίστα υποψηφίων για τη θέση το συγκεκριμένο άτομο, τον Νικόλαο Πολύζο. Το ΔΣ του ΟΚΥπΥ αποφάσισε τον τερματισμό της σύμβασής του στις 5.9.2019.

Υπενθυμίζεται πως σε επιστολή προς την ηγεσία του ΟΚΥπΥ μετά την παύση του, ο Νίκος Πολύζος εξέφρασε την δυσαρέσκειά του αφού δεν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις ή να υποβάλει οποιαδήποτε θέση σε σχέση με τον τερματισμό της απασχόλησής του. Έκανε μάλιστα λόγο για «πράξη άκρατης αυθαιρεσίας και παλληκαρισμού και καταφανούς παρανομίας, σε πλήρη παραγνώριση στοιχειωδών αρχών δικαίου και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του» η οποία όπως σημειώνει «προφανώς ελαύνεται από προσπάθειες αποπροσανατολισμού και από αλλότρια κίνητρα».

Σύμφωνα με πηγές του ThemaOnline, η Ελεγκτική Υπηρεσία αναμένει την απάντηση του ΟΚΥπΥ μέχρι σήμερα 16.5.2022 για να ενσωματωθεί, σύμφωνα με τις διαδικασίες της Υπηρεσίας, στην έκθεση εκεί όπου θα κριθεί απαραίτητο, πριν την επίσημη δημοσίευσή της.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



ΕΚΤΑΚΤΟ: Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια – «Έπεσαν» πυροβολισμοί εναντίον προσώπου

ΕΚΤΑΚΤΟ: Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια – «Έπεσαν» πυροβολισμοί εναντίον προσώπου

Απόπειρα φόνου σε βάρος προσώπου σημειώθηκε στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top