ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΣΟΠ: Είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα των παιδιών να έχουν σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

ΚΣΟΠ: Είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα των παιδιών να έχουν σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού(ΚΣΟΠ), χαιρετίζει τις προσπάθειες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για την πρόληψη και καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών ιδιαίτερα, τη δημιουργία της Συντονιστικής Επιτροπής Πρόληψης Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης.

Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι τα μέτρα δεν αποτελούν μέρος ενός στρατηγικού σχεδιασμού, και παρατηρεί ότι η αναφορά που γίνεται στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα πλαίσια του προγράμματος Σπουδών Αγωγής Υγείας του 2011 γίνεται σ’ ένα πλαίσιο θεωρητικό που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Σε ανακοίνωση αναφέρει ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα των παιδιών και αποτελεί αναγκαίο μέτρο πρόληψης και προστασίας των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση.

Σύμφωνα με την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, όσον αφορά την ενημέρωση που λαμβάνουν σήμερα τα παιδιά στα πλαίσια της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, τα ίδια τα παιδιά αναφέρουν ότι το μάθημα Αγωγής Υγείας που συμπεριλαμβάνεται στα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα του Υ.Π.Π., δεν διδάσκεται επαρκώς, ούτε και σε τακτή βάση. Αντίθετα, σύμφωνα πάντα με τα ίδια τα παιδιά, παραδίδεται αποσπασματικά, ανεπαρκώς και από μη-κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.

Θεωρούμε, σημειώνεται, ότι αυτό οφείλεται κυρίως στην έλλειψη συστηματικής και υποχρεωτικής επιμόρφωσης και ενεργής στήριξης των εκπαιδευτικών σε θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, και στην έλλειψη παροχής κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού.

Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι το Υπουργείο δεν διαθέτει και δεν εφαρμόζει οποιοδήποτε πρόγραμμα ελέγχου και αξιολόγησης για την εφαρμογή των Δεικτών Επιτυχίας του Προγράμματος Αγωγής Υγείας συντείνει στην μη αποτελεσματική εφαρμογή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Κατά συνέπεια, η εφαρμογή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης αφήνεται στη θέληση, τις δεξιότητες και την ευαισθησία του κάθε εκπαιδευτικού ξεχωριστά.


Ο ΚΣΟΠ καλεί το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού όπως διασφαλίσει τα δικαιώματα των παιδιών και να τηρήσει τις δεσμεύσεις του, βάσει της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, της νομοθεσίας του περί «Πρόληψης και Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας του 2014» και τη Σύμβαση Λανζαρότε με την εφαρμογή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Με εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το θέμα της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top