ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Οδικός χάρτης για έξαρση πανδημίας - Δεν ανησυχεί ακόμη η μετάλλαξη «Κένταυρος»

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Οδικός χάρτης για έξαρση πανδημίας - Δεν ανησυχεί ακόμη η μετάλλαξη «Κένταυρος»

Για τη μετάλλαξη «Κένταυρος», η οποία σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα δεν έχει εμφανιστεί ακόμη στην Κύπρο, συναντήθηκαν σήμερα 21/7 το απόγευμα επιδημιολόγοι και Υπουργός Υγείας.

Η πιθανή άφιξη του νέου στελέχους του κορωνοϊού, Κένταυρος, που είναι πιο μεταδοτικό, αλλά όχι πιο νοσηρό, σε συνάρτηση με την πτωτική τάση που σημειώνει η μετάλλαξη ΒΑ.5 τις τελευταίες επτά ημέρες στην Κύπρο, δεν είναι κάτι ανησυχητικό, είπε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, την Πέμπτη.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη με μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονική Επιτροπής (ΣΕΕ) για τον κορωνοϊό, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε ακόμη ότι αποφασίστηκε όπως ετοιμαστεί ένας Οδικός Χάρτης για το φθινόπωρο. Ο Υπουργός ανακοίνωσε και την απόφαση για διενέργεια ενός άλλου είδους διαγνωστικού τεστ, που θα ανιχνεύει όχι μόνο τον κορωνοϊό αλλά και άλλους ιούς για να υπάρχει στοχευμένα αντιμετώπισή τους.

Ο κ. Χατζηπαντέλα είπε ότι είδαν δύο θέματα στη σύσκεψη, το νέο στέλεχος Κένταυρος και το τι θα κάνουν το φθινόπωρο.

Αναφέρθηκε στην επιστολή της Επιτρόπου Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Στέλλα Κυριακίδου, με την οποία ζητούσε από όλα τα κράτη-μέλη να λάβουν κάποια μέτρα και να ετοιμάσουν έναν Οδικό Χάρτη ενόψει φθινοπώρου. Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, «κάποιοι από τους επιστήμονές μας, είχαν ζητήσει μια έκτακτη σύσκεψη ώστε να δούμε το θέμα της νέας παραλλαγής Κένταυρος».

Όσον αφορά στο νέο στέλεχος Κένταυρος, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε ότι όπως έχει ενημερωθεί πρόκειται για ένα νέο στέλεχος από την Ινδία, που είναι πιο μεταδοτικό, «αλλά ευτυχώς δεν είναι πιο νοσηρό».

«Το θετικό είναι ότι το συγκεκριμένο στέλεχος που ξεκινά τη συγκεκριμένη στιγμή, θα έρθει στη χώρα μας αφού έχουμε ξεπεράσει το στέλεχος ΒΑ5. Άρα θέλω να αναφέρω ότι η έξαρση που είχαμε με την ΒΑ5 έχει δείξει τις τελευταίες επτά ημέρες ότι είναι σε πτωτική τάση» άρα, είπε, αν αφιχθεί το νέο στέλεχος Κένταυρος αυτό δεν είναι ανησυχητικό.

Είπε ακόμα ότι «παρακολουθούμε συστηματικά τις μεταλλάξεις στη χώρα μας και εάν θα έχουμε το νέο στέλεχος, θα ενημερωθούμε σύντομα».

Ο Υπουργός μετέφερε το μήνυμα των επιστημόνων ότι τα εμβόλια προστατεύουν και ότι προτρέπουν τον κόσμο άνω των 60 που πρέπει να εμβολιαστεί με την τέταρτη δόση, να το πράξει.

 

 

Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της σύσκεψης και προετοιμασία για το φθινόπωρο, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε ότι έχουν αποφασίσει όπως ετοιμαστεί ένας Οδικός Χάρτης από τη μονάδα επιτήρησης και μέλη της ΣΕΕ. «Αυτός ο οδικός χάρτης θα δοθεί και στα άλλα μέλη της Επιτροπής για να ζητηθούν και οι δικές τους απόψεις και στη συνέχεια θα τον εφαρμόσουμε το φθινόπωρο», είπε.

Σε ερώτηση για το τι συμπεριλαμβάνει ο Οδικός Χάρτης, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε ότι έχουν συζητήσει για κάποια είδη «multiple testing» για ιούς. Εξήγησε ότι πρόκειται για ένα τεστ που ανιχνεύει αρκετούς ιούς την ίδια στιγμή, όχι μόνο κορωνοϊό, «ώστε να ξέρουμε τη συγκεκριμένη στιγμή πόσους ιούς έχουμε στη χώρα μας». Είπε ότι αυτό αποφασίστηκε για να μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτοί οι ιοί στοχευμένα και όχι στα τυφλά.

Επίσης, είπε θα γίνονται κάποιες εξετάσεις σε κάποιες λοιμώξεις που έχουν τα παιδιά, «ώστε να γνωρίζουμε τις συγκεκριμένες λοιμώξεις που έχουμε τη συγκεκριμένη στιγμή», είπε.

Είπε ακόμη ότι ο Οδικός Χάρτης θα δίνει οδηγίες για το πώς θα ξεκινήσουν τα σχολεία, με τα δεδομένα που θα υπάρχουν τη συγκεκριμένη στιγμή «και πώς θα προχωρήσουμε το φθινόπωρο αν έχουμε οποιαδήποτε άλλη μετάλλαξη».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Η πρώτη αντίδραση του ΠτΔ στις απειλές Χεζμπολάχ - Πώς απάντησε στον Ηγέτη Νασράλα

Η πρώτη αντίδραση του ΠτΔ στις απειλές Χεζμπολάχ - Πώς απάντησε στον Ηγέτη Νασράλα

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top