ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Υπόθεση «Αλεξούι»: Αγορεύει για μετριασμό της ποινής του ενώπιον του Κακουργιοδικείου ο δικηγόρος του

Υπόθεση «Αλεξούι»: Αγορεύει για μετριασμό της ποινής του ενώπιον του Κακουργιοδικείου ο δικηγόρος του

Ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας - Αμμοχώστου, ο συνήγορος υπεράσπισης του Αλέξη Αναστασίου 17 χρόνων από τη Λάρνακα, θα αγορεύσει για μετριασμό της ποινής που θα του επιβληθεί.

Στην προηγούμενη δικάσιμο, στις 3 Ιουλίου, το Κακουργιοδικείο έκρινε ένοχο τον 17χρονο για ανθρωποκτονία του Μάϊκλ Άντονι Λούης Μηνά 22 χρόνων επίσης από τη Λάρνακα, που διαπράχθηκε τις πρωινές ώρες της 16ης Νοεμβρίου 2014, στην πολυκατοικία όπου διέμενε το θύμα, στην περιοχή Μακένζι.

Ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Νικόλαος Σάντης διαβάζοντας την αποτελούμενη από 56 σελίδες απόφαση του Σώματος, απέρριψε διάφορους ισχυρισμούς του Αναστασίου ως προς τα γεγονότα της 16ης Νοεμβρίου 2014 τόσο σε ότι αφορά το μαχαίρι που χρησιμοποίησε για να επιφέρει το θάνατο στον Μηνά, όσο και στη βοήθεια που του πρόσφεραν δύο φίλοι του που ήταν μαζί του τη μοιραία ημέρα.

Χαρακτήρισε «αναξιόπιστη» τη μαρτυρία του Αναστασίου, προσθέτοντας πως έπεσε σε διάφορες αντιφάσεις τόσο στην κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία όσο και στην ανώμοτη δήλωση του ενώπιον του Κακουργιοδικείου. Ακόμα χαρακτήρισε «απρόκλητη» την πράξη του Αναστασίου να μαχαιρώσει μια φορά στο λαιμό τον Μηνά , είπε ότι «κίνητρο του κατηγορουμένου ήταν η εκδίκηση», αναφέρθηκε σε «πράξεις παλληκαρισμού» του 17χρονου και σημείωσε ότι «έδειξε πλήρη αδιαφορία τόσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα του 22χρονου όσο και για τη ζωή του Μηνά».

Ο κ. Σάντης αναφέρθηκε στις τελικές αγορεύσεις της Κατηγορούσας Αρχής και του συνηγόρου υπεράσπισης και είπε ότι ο Δημόσιος Κατήγορος δεν κατάφερε να αποδείξει «πέραν πάσης αμφιβολίας το στοιχείο του φόνου εκ προμελέτης» αφού απέτυχε να παρουσιάσει επαρκή μαρτυρία ως προς το φονικό μαχαίρι, σχετικά με το χρόνο και τις λεπτομέρειες της αγοράς του μαχαιριού ώστε να αποδείξει ότι αυτό ήταν στην κατοχή του κατηγορουμένου για προσχεδιασμένο έγκλημα. 

Βασικό στοιχείο στην κρίση του Κακουργιοδικείου ότι ο φόνος δεν ήταν προμελετημένος ήταν και το γεγονός ότι ο Αναστασίου επέφερε μόνο μια μαχαιριά στον Μάικλ Μηνά και δεν επέφερε άλλα πλήγματα και στο ότι  όταν πλησίασε τον 22χρονο μόλις αυτός βγήκε από το αυτοκίνητο του κάτω από την πολυκατοικία όπου διέμενε, του φώναξε «ρε κόντεψε» και δεν επέλεξε τον απόλυτο αιφνιδιασμό.

Όσον αφορά την τελική αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης του κατηγορουμένου είπε ότι αυτός «γνώριζε τι έκανε, ήξερε τι έκανε και τι σχεδίαζε να κάνει, ενώ είχε πλήρη επικοινωνία με το περιβάλλον παρά τη χρήση ναρκωτικών ουσιών» που όπως υποστήριξε ο δικηγόρος του κατανάλωσε τη νύχτα της 15ης προς 16η Νοεμβρίου 2014.

Πρόσθεσε πως μετά το χτύπημα που οδήγησε στο θάνατο τον Μηνά «ο κατηγορούμενος εγκατέλειψε πανικοβλημένος τη σκηνή κρατώντας το μαχαίρι, στη συνέχεια προβαίνει ψύχραιμα και συγκροτημένα, σε όλες τις ενέργειες, δηλαδή επεχείρησε να καλύψει τα ίχνη του, θάβοντας το μαχαίρι στο έδαφος και εξαφάνισε τα ρούχα που φορούσε» δείχνοντας, όπως είπε, ότι ο Αλέξης Αναστασίου «είχε πλήρη επίγνωση της πράξης του και των επιπτώσεων της».

Ο κ. Σάντης ανακοίνωσε την απόφαση του Κακουργιοδικείου σύμφωνα με την οποία ο Αλέξης Αναστασίου κρίθηκε ένοχος για την ανθρωποκτονία του Μιχάλη Μηνά.

Το Δικαστήριο όρισε την 9η Ιουλίου 2015 ως ημερομηνία για αγόρευση από τον συνήγορο υπεράσπισης του Αλέξη Αναστασίου, για μετριασμό ποινής. Ταυτόχρονα διέταξε όπως διενεργηθεί έκθεση του Γραφείου Ευημερίας για τον 17χρονο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Οι ανακαλύψεις τις ΕΝΙ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) και τα σενάρια για αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων, καθώς και οι προτιμώμενες λύσεις για αποτελεσματική ικανοποίηση των εγχώριων ενεργειακών προτεραιοτήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας και Εξωτερικών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top