Βασίλισσα Ελισάβετ: Χιλιάδες σε ουρά 16 χιλιομέτρων για να προσκυνήσουν τη σορό της - Πρησμένα μάτια από το κλάμα

Βασίλισσα Ελισάβετ: Χιλιάδες σε ουρά 16 χιλιομέτρων για να προσκυνήσουν τη σορό της - Πρησμένα μάτια από το κλάμα

Χιλιάδες άνθρωποι, από όλα τα κοινωνικά στρώματα, πέρασαν δίπλα από το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς η σορός της μακροβιότερης μονάρχη της Βρετανίας εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στο Ουέστμινστερ (φωτογραφία, επάνω, από το BBC).

Πρησμένα μάτια από το κλάμα

Η σορός μεταφέρθηκε στο Λονδίνο από τη Σκωτία, όπου την περασμένη Πέμπτη η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 96 ετών.

Περνώντας από τις δύο πλευρές του φερέτρου, το οποίο έχει τοποθετηθεί πάνω σ’ επιβλητικό βάθρο, οι πολίτες – εμφανώς συγκινημένοι – έσκυβαν το κεφάλι σε ένδειξη σεβασμού και τα μάτια ορισμένων ήταν πρησμένα από το κλάμα.

Aγρυπνοι φρουροί οι φύλακες του Πύργου του Λονδίνου (ευρέως γνωστοί ως Beefeaters) και οι στρατιώτες που εναλλάσσονται ανά λίγες ώρες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 750.000 άνθρωποι αναμένεται να αποτίσουν φόρο τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ μέχρι την κηδεία της, τη Δευτέρα.

Ατελείωτες ουρές

Ατελείωτες ουρές σχηματίζονται κατά μήκος της νότιας όχθης του Τάμεση, φθάνοντας τα 16 χιλιόμετρα.

Ο 20χρονος Τόμας Χιουζ, ο οποίος περίμενε 14 ώρες στην ουρά μαζί με τον αδερφό του, δήλωσε ότι φθάνοντας τελικά δίπλα στο φέρετρο ένιωσε συγκλονισμένος:

«Το κάνεις ως ένδειξη σεβασμού προς αυτήν τη γυναίκα… και θεωρώ πως έχοντας περάσει από αυτήν τη διαδικασία, όταν πλέον φθάνει η στιγμή που περίμενες, τα συναισθήματα σε κατακλύζουν».Στη συντριπτική τους πλειονότητα, όσοι περιμένουν υπομονετικά επί ώρες για να βρεθούν κοντά στο βασιλικό φέρετρο είναι Βρετανοί. Ωστόσο, ορισμένοι είναι τουρίστες που βρίσκονταν στο Λονδίνο σε αυτήν την ιστορική συγκυρία. Αντικρίζει κανείς ακόμη και μωρά στην αγκαλιά των γονιών τους.

Ενας από τους πρώτους που προσκύνησαν τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ ήταν ο Κένεθ Τέιλορ, ένας 72χρονος από το Ρέντινγκ της Αγγλίας, ο οποίος είχε έρθει μαζί μ’ έναν γείτονά του και διανυκτέρευσε σε μια σκηνή στην ουρά.

Με δάκρυα στα μάτια, δήλωσε ότι όταν αντίκρισε τη σορό της βασίλισσας, ένιωσε έναν κόμπο στον λαιμό. «Θα έλεγα ότι ήταν η βασίλισσα όλων των βασιλισσών», ψέλλισε.

Από κάθε γωνιά του κόσμου

Το πριγκιπικό ζεύγος της Ουαλίας, Ουίλιαμ και Κέιτ, θα επισκεφθεί σήμερα τη βασιλική κατοικία στο Σάντρινγκχαμ της ανατολικής Αγγλίας, για να δει από κοντά τα λουλούδια και τις αφιερώσεις που άφησαν εκεί χιλιάδες Βρετανοί.Τα μέτρα ασφαλείας τη Δευτέρα, ημέρα της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ, θα είναι δρακόντεια.

Βασιλείς και αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από κάθε γωνιά του κόσμου θα βρεθούν στο Λονδίνο για το «ύστατο χαίρε» στην Ελισάβετ Β’ της Βρετανίας.

Το πλήθος που θα παρακολουθήσει την τελετή αναμένεται να είναι ένα από το μεγαλύτερα που έχει δει ποτέ η χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Κυπριακό: Η επιστροφή της Ολγκίν και η τριμερής συνάντηση με Χριστοδουλίδη και Ερχιουρμάν - Τα ανοιχτά ζητήματα

Κυπριακό: Η επιστροφή της Ολγκίν και η τριμερής συνάντηση με Χριστοδουλίδη και Ερχιουρμάν - Τα ανοιχτά ζητήματα

Η εβδομάδα που ξεκινάει αναμένεται καθοριστική για το Κυπριακό, καθώς η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, επιστρέφει στην Κύπρο για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και με τον κατοχικό ηγέτη, με στόχο να αξιολογήσει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προγραμματισμένη για το πρωί της Τρίτης, συνοδεύεται από έντονη κινητικότητα στη Λευκωσία, με την Κυβέρνηση να προετοιμάζεται εντατικά, στοχεύοντας στον ορισμό διευρυμένης συνάντησης για την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης, όπως αποτελεί πάγια θέση της.

BEST OF TOTHEMAONLINE