ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στεγαστικά δάνεια: Έως και διπλάσιο το επιτόκιο τον επόμενο χρόνο – «Ο κόσμος θα υποφέρει στο διάστημα ύφεσης»

Στεγαστικά δάνεια: Έως και διπλάσιο το επιτόκιο τον επόμενο χρόνο – «Ο κόσμος θα υποφέρει στο διάστημα ύφεσης»

Μετά τις αυξήσεις σε καύσιμα, ρεύμα και βασικά προϊόντα, σειρά παίρνουν τα επιτόκια για στεγαστικά δάνεια.

Ο Οικονομολόγος, Γιάννης Τελώνης ,σε δηλώσεις του στο ThemaOnline, είπε συγκεκριμένα ότι «το θεωρούμε δεδομένο ότι θα αυξηθούν τα επιτόκια»

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέχρι τον Μάρτη του 2023 θα τελειώσει με τις αυξήσεις επιτοκίων. Ως πριν ένα μήνα είχαμε ποσοστό 3,5% το μέγιστο, ενώ, τώρα αναμένουμε το επιτόκιο να φτάσει μέχρι το 4,5%», τόνισε.

«Οι τράπεζες θα προσθέσουν πάνω σε αυτό το επιτόκιο όσο αφορά το στεγαστικό δάνειο, θα είναι 3-4 μονάδες πιο πάνω και ίσως διπλασιαστεί από αυτό που έχουμε τώρα σε ορισμένες τράπεζες», πρόσθεσε.

Λόγω των αυξήσεων σε όλους τους τομείς, θα είναι πολύ πιο δύσκολο για τον κόσμο που θέλει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα, να προχωρήσει στη δημιουργία δανείου.

«Θα είναι πολύ δύσκολο για τον κόσμο να κάνει δάνειο. Θέλουν να μειώσουν τη ζήτηση. Ο πληθωρισμός ξέφυγε, είναι πλέον στο 9,5% και πάμε. Θα κάνουν το κόστος τόσο ακριβό για να μην μπορεί να αγοράσει ο κόσμος», σημείωσε.

Θέλοντας να δώσει μια πρόβλεψη, ο κύριος Τελώνης επισήμανε ότι «Θα είναι μία δύσκολη περίοδος ο επόμενος χρόνος. Μετά τα 2 χρόνια και την άμεση αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, θα αρχίσει η αγορά να ισοζυγίζει», εξήγησε.

«Ο κόσμος θα υποφέρει εκείνο το διάστημα ύφεσης. Θα πέσει η ζήτηση και έτσι θα αρχίσουν οι παραγωγοί να ρίχνουν τις τιμές τους γιατί δεν θα υπάρχουν αγοραστές».

«Ο επόμενος χρόνος θα είναι ο δύσκολος. Περάσαμε όμως και χειρότερα μετά την εισβολή και την οικονομική κρίση», συνέχισε.

Όσο αφορά για ενδεχόμενα στεγαστικά σχέδια, ο Οικονομολόγος, εξήγησε πως είναι δύσκολο να βγουν σχέδια τώρα με την κατάσταση που επικρατεί.

«Τα στεγαστικά σχέδια είναι μακροχρόνιο δάνειο. Είτε πρέπει κάποιος να έχει κεφάλαιο, είτε κατάθεση που να δείχνει ότι θα έχει αυτά τα λεφτά και σε 20 χρόνια», είπε συγκεκριμένα.

Δίνοντας ένα μήνυμα ελπίδας τόσο για την Ευρωπαϊκή οικονομία όσο και για την Οικονομία της χώρας μας, ο κύριος Τελώνης ανέφερε το παράδειγμα της Αγγλίας στην οποία ο πληθωρισμός έφτανε το 16%.

«Με τις επιδοτήσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που εξήγγειλε η χώρα, ο πληθωρισμός αναμένεται να πέσει στο 11%. Θα δανειστεί η Κυβέρνηση πολλά λεφτά, αλλά με το επιτόκιο να πέφτει στο 11%, η τράπεζα δεν θα χρειαστεί να βγάλει ψηλά τα επιτόκια της για να αναπτυχθεί η οικονομία»

«Κάτι παρόμοιο μπορούμε να περιμένουμε και εμείς με τα μέτρα που θα ανακοινώσει η ΕΕ»

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος όπως ο ίδιος τόνισε προκάλεσε μεγάλες ανακατατάξεις στην ΕΕ.

«Σε 2-3 χρόνια θα καταλήξει. Εάν καταλήξουν, αυτόματα θα σημαίνει τεράστια ευκαιρία ανάπτυξης για την Ευρώπη»

Υφιστάμενα δάνεια

Καταλήγοντας, ο κύριος Τελώνης, μίλησε για τα υφιστάμενα δάνεια, επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει πρόβλημα με την αποπληρωμή των δανείων, εξηγώντας πως θα υπάρξουν σίγουρα και κόκκινα δάνεια.

«Θα έχουμε κόκκινα δάνεια, δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρξουν, το θέμα είναι πόσα θα δημιουργηθούν», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Στη σύλληψη άλλων δύο προσώπων προχώρησαν οι Αρχές, αναφορικά με την απόπειρα φόνου που έλαβε στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top