ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οκτάι: «Η Τουρκία δεν θα μείνει σιωπηλή στον εξοπλισμό Ε/κ – Ελλάδας»

Οκτάι: «Η Τουρκία δεν θα μείνει σιωπηλή στον εξοπλισμό Ε/κ – Ελλάδας»

«Οι πολιτικές που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ υπέρ του ελληνοκυπριακού- ελληνικού διδύμου στην περιοχή τροφοδοτούν την αστάθεια στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι.

«Η Τουρκία δεν θα μείνει σιωπηλή στον εξοπλισμό του ε/κ- ελληνικού διδύμου τόσο στο τραπέζι όσο και στο πεδίο», είπε. Όπως ανέφερε, η αποφασιστικότητά τους θα συνεχιστεί με κάθε τρόπο εναντίον όσων προσπαθούν να αγνοήσουν την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους και να σφετεριστούν τα δικαιώματά τους

Σε ομιλία του στο Διεθνές Συμπόσιο για την Ασφάλεια, τη Σταθερότητα και τη Συνεργασία στη Μεσόγειο, που πραγματοποιήθηκε στα κατεχόμενα μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Φουάτ Οκτάι είπε ότι η κουλτούρα της διεθνούς συνεργασίας σταδιακά αντικαταστάθηκε από γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς εξουσίας.

Υποστήριξε ότι πρωτοστατούν σε κάθε βήμα που θα συμβάλει στη διαμόρφωση ζώνης ειρήνης στη Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι δίνουν προτεραιότητα στη διασφάλιση της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο και ότι αγωνίζονται για μια δίκαιη, ρεαλιστική και βιώσιμη λύση.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι με το Μνημόνιο Συνεργασίας για τους Υδρογονάνθρακες με τη Λιβύη, που υπογράφηκε στην Τρίπολη στις 3 Οκτωβρίου, στοχεύουν στην ανάπτυξη πόρων πετρελαίου και φυσικού αερίου προς το συμφέρον και των δύο χωρών.

«Το Μνημόνιο Συνεργασίας για καθορισμό της θαλάσσιας δικαιοδοσίας έφερε τις βαθιά ριζωμένες μας σχέσεις με τη Λιβύη σε μια νέα διάσταση», είπε και πρόσθεσε ότι επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι η Τουρκία «αποτελεί πλέον σημαντικό μέρος της λιβυκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας».

Ο Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι η τρέχουσα παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της Λιβύης πραγματοποιείται κυρίως σε χερσαίες περιοχές, το μνημόνιο αποτυπώνει  τη συνεργασία σε αυτόν τον τομέα και ότι η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα είναι ιδιαίτερης σημασίας στις μέρες μας που υπάρχει παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

Ανέφερε ότι επιθυμούν να αναπτύξουν συγκεκριμένα έργα από κοινού με τη Λιβύη με το μνημόνιο και ισχυρίστηκε ότι «οι αντιρρήσεις της Ελλάδας και άλλων μερών σε αυτό το σημείο δεν έχουν καμία αξία για την Τουρκία».

«Η Ελλάδα πρέπει να απαλλαγεί από τη στρατηγική τύφλωση το συντομότερο δυνατό. Η διπλωματική ελληνική μάσκα, που δείχνει τον εαυτό της ως τον αδικημένο, δεν υπηρετούσε, δεν εξυπηρετεί και δεν μπορεί να υπηρετήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την επικράτηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην περιοχή σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την αρχή της ισότητας και τη δίκαιη κατανομή των πόρων στην περιοχή», υποστήριξε.

Ισχυρίστηκε, ακόμα, ότι «η Τουρκία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο και παίζει ρόλο βασικού παράγοντα στην περιοχή».

Όπως είπε, η αποφασιστικότητά τους θα συνεχιστεί με κάθε τρόπο εναντίον όσων προσπαθούν να αγνοήσουν την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους και να σφετεριστούν τα δικαιώματά τους. Ο Οκτάι ανέφερε ακόμα ότι υποστηρίζουν σθεναρά τις προτάσεις του ψευδοκράτους για δίκαιη κατανομή των πόρων υδρογονανθράκων γύρω από το νησί της Κύπρου.

«Οι δραστηριότητες γεώτρησης της ελληνοκυπριακής πλευράς παραβιάζουν κατάφωρα τα ίσα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των πόρων γύρω από το νησί», ισχυρίστηκε, επίσης.

«Θα ήθελα να απευθυνθώ για άλλη μια φορά σε όσους συμβάλλουν στο αδιέξοδο. Οι προσπάθειες αποκλεισμού της Τουρκίας και της τδβκ στην ανατολική Μεσόγειο είναι καταδικασμένες να αποτύχουν», είπε. «Το είδαμε πιο πρόσφατα στο EastMed Pipeline Project. Η ασφάλεια της περιοχής μας, της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Ευρώπης είναι δυνατή με τη σταθερότητα στη Μεσόγειο. Η ειρήνη και η σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο θα πραγματοποιηθούν με την προστασία του μη στρατιωτικού καθεστώτος των νησιών και την αμερόληπτη προσέγγιση της συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης, με σεβασμό των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας και της τδβκ», υποστήριξε.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι στις απόπειρες εκβιασμού και δολιοφθοράς που γίνονται στο όνομα των γεωτρήσεων σε αυτή την περιοχή, θα προστατεύσουμε τα νόμιμα δικαιώματα τόσο της χώρας μας όσο και των φίλων μας μέχρι τέλους. Πρώτα ο Αλλάχ, αναμένουμε καλά νέα από τις ερευνητικές μας δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top