ΥΓΕΙΑ

Ιγμορίτιδα – Ρινικοί πολύποδες: Το ασφαλιστικό πρόγραμμα που καλύπτει διάγνωση και θεραπεία

Ιγμορίτιδα – Ρινικοί πολύποδες: Το ασφαλιστικό πρόγραμμα που καλύπτει διάγνωση και θεραπεία

Ο χειμώνας προσφέρεται για λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως το κοινό κρυολογήματα. Τα πολλά και επαναλαμβανόμενα κρυολογήματα έπειτα, μπορεί να γίνουν αιτία για την εμφάνιση ιγμορίτιδας (ρινικολπίτιδα), της φλεγμονής ενός ή και των δύο ιγμορείων κόλπων (ιγμόρεια άντρα) που υπάρχουν δεξιά και αριστερά από τη μύτη όπως εξηγούν στο ygeiamou ωτορινολαρυγγολόγοι (ΩΡΛ). Αποτελεί συχνή αιτία επίσκεψης στον ΩΡΛ που όμως υποκαταγράφεται στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα επί 57.128 συμμετεχόντων που δημοσιεύτηκε παλαιότερα στο Allergy και συμπέραινε ότι η χρόνια ιγμορίτιδα αφορούσε 1 στα 10 άτομα, με συνολικά κυρίαρχο παράγοντα κινδύνου το κάπνισμα.

Μπορεί να οφείλεται σε ιό ή βακτήριο, ενώ στους προδιαθεσικούς παράγοντες περιλαμβάνονται η αλλεργική/μη αλλεργική ρινίτιδα, η σκολίωση του διαφράγματος, η διόγκωση της μέσης ρινικής κόγχης, η τοπική χρήση φαρμάκων για τη μύτη, το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτη κ.α.. Ρινική συμφόρηση, παχύρευστη καταρροή, μειωμένη όσφρηση ή ανοσμία, μειωμένη γεύση, πόνος ανάμεσα στα μάτια ή σε ολόκληρο το πρόσωπο, πονοκέφαλοι και ημικρανίες, κόπωση, μπούκωμα στα αυτιά και δυσκολία στην αναπνοή είναι κάποια από τα βασικά συμπτώματα της ιγμορίτιδας αλλά και μιας από τις βασικές αιτίες πρόκλησής της: των ρινικών πολυπόδων ή πολυπόδων της μύτης. Η χρόνια ιγμορίτιδα με πολύποδες (ΧΡΚΠ), εξηγούν ειδικοί, είναι μία αρκετά συχνή χρόνια φλεγμονώδης νόσος της ρινός και των παραρρινίων κόλπων (συμπτώματα για πάνω από 3 μήνες) με αυξημένη νοσηρότητα και ετήσιο κόστος.

Μόνο από νοσοκομειακά προγράμματα

Για τη διάγνωση της ιγμορίτιδας όσο και των ρινικών πολυπόδων περιλαμβάνει τη λήψη ιστορικού και τον κλινικό έλεγχο, μέρος του οποίου είναι η ενδοσκόπηση της μύτης ή και η παρακέντηση του ιγμορείου άντρου για λήψη υγρού ή υλικού προς καλλιέργεια. Έχουμε αναφέρει ότι ενδοσκοπικές εξετάσεις όπως στο ωτορινολαρυγγικό σύστημα σύστημα εν προκειμένω, καλύπτονται στην πλειονότητα των ασφαλίσεων υγείας μόνο από τα προγράμματα νοσοκομειακής περίθαλψης. Σχετικά με την παρακέντηση του ιγμορείου άντρου, η πράξη εντοπίζεται στη λίστα με τις ωτορινολαρυγγολογικές επεμβάσεις πολλών συμβολαίων υγείας και αξιολογείται συνήθως ως μικρή. Συνοδεύεται έπειτα από την «πλύση του ιγμορείου άντρου»

Αφ’ ης στιγμής η εξέταση καταλήξει στα ως άνω παθολογικά ευρήματα, η θεραπεία θα ξεκινήσει με συντηρητικά μέσα (ισότονα διαλύματα για ρινικές πλύσεις, αποσυμφορητικά και κορτικοστεροειδή ρινικά σπρέι, παυσίπονα, αντιβιοτικά) και σε περίπτωση που δεν αποδειχθούν αποτελεσματικά θα χρειαστεί επέμβαση. Στα νοσοκομειακά προγράμματα εντοπίζονται επεμβάσεις όπως «ολική εξωτερική διάνοιξη των παραρρινίων κόλπων», «βιοψία ιγµορείου άντρου υπό ενδοσκοπικό έλεγχο» (απαραίτητη για τη διαφορική διάγνωση), «κάτω/μέση ρινοαντροστομία», «ανάτρηση ιγµορείου κατά Caldwell-Luc», «ανάτρηση ιγµορείου και άλλων παραρρινίων κόλπων», «αφαίρεση ρινικών πολυπόδων» κ.ά.

Τρία σημεία προσοχής:

1. Κάποιες από τις παραπάνω τεχνικές έχουν αντικατασταθεί από νεότερες μεθόδους, λιγότερο επεμβατικές, που δεν αναγράφονται ρητώς στους όρους των επίμαχων συμβολαίων. Θα πρέπει συνεπώς να μην παραλείψετε την έγκριση νοσηλείας από την ασφαλιστική εταιρεία.

2. Σε περίπτωση ενδοσκοπικής μικροχειρουργικής ιγμορείων, η νοσηλεία μπορεί να μην είναι ούτε ένα 24ωρο, συνεπώς θα πρέπει αν έχετε γνώση για το πώς καλύπτονται τα ημερήσια χειρουργεία.

3. Οι παθήσεις παραρρίνιων κόλπων, πολυπόδων λάρυγγος και ρινός καλύπτονται κατόπιν χρονικής αναμονής όπως 6 ή 12 μήνες.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μοτοσικλέτες: Πόσα κοστίζει το ΜΟΤ και που γίνεται ο έλεγχος - Το πρόστιμο και όσα πρέπει να ξέρετε

Πότε θα γίνει η φετινή Πορεία Υπερηφάνειας - Αυξήθηκαν οι επιθέσεις εναντίων των ΛΟΑΤΙ ατόμων; - Όσα αναφέρει στο «Τ» ο Πρόεδρος της Accept ΛΟΑΤΙ

Στο «μικροσκόπιο» και πάλι οι Κεντρικές Φυλακές - Βρήκαν κινητό και κόλλες με ναρκωτικά σε κελί κρατούμενου

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Θα κινήσει διαδικασίες ο Αρχιεπίσκοπος κατά συνοδικών;

Kωνσταντίνα Ευριπίδου: Το μήνυμα που της άφησε η κόρη της στο tablet και τη συγκίνησε

Θανατηφόρο με 29χρονο στη Λάρνακα: Τι κατέδειξε η νεκροτομή για τα αίτιαΑυτοί είναι οι νέοι διορισμοί στην Κεντρική Τράπεζα και στην Εθνική Αρχή Στοιχημάτων - Η απόφαση του Υπουργικού

Αυτοί είναι οι νέοι διορισμοί στην Κεντρική Τράπεζα και στην Εθνική Αρχή Στοιχημάτων - Η απόφαση του Υπουργικού

Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, αποφάσισε τον διορισμό της κας Ευγενίας Χριστοδούλου και του κ. Γεώργιου Καρατζιά, αμφότεροι ορκωτοί λογιστές, με εκτενή πείρα στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στις θέσεις των εκτελεστικών συμβούλων στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top