ΥΓΕΙΑ

Χάπι για STDs: Ετοιμάζουν αντιβιοτικό που θα στοχεύει μολύνσεις από σεξ - Τι έδειξαν οι πρώτες μελέτες

Χάπι για STDs: Ετοιμάζουν αντιβιοτικό που θα στοχεύει μολύνσεις από σεξ - Τι έδειξαν οι πρώτες μελέτες

Ένα νέο χάπι της επόμενης μέρας δεν στοχεύει στην πρόληψη της εγκυμοσύνης αλλά στη μείωση του κινδύνου προσβολής από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ - STDs).

Ο λόγος για το αντιβιοτικό που ονομάζεται doxyPEP, το οποίο λειτουργεί παρόμοια με τα χάπια της επόμενης ημέρας που προλαμβάνουν την εγκυμοσύνη, με τη διαφορά ότι στοχεύει τη μόλυνση με σύφιλη, χλαμύδια και γονόρροια.

Τον Μάιο, μια κλινική δοκιμή του φαρμάκου έκλεισε πρόωρα, επειδή τα αποτελέσματά της ήταν τόσο ελπιδοφόρα που οι ερευνητές θεώρησαν ότι θα ήταν ανήθικο να συνεχίσουν να χορηγούν εικονικά φάρμακα στους συμμετέχοντες.

Η δοκιμή μελέτησε τη χρήση του doxyPEP σε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες και σε διεμφυλικές γυναίκες, δεδομένου ότι αυτοί οι πληθυσμοί έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης. Διαπίστωσε ότι η λήψη μίας δόσης εντός 72 ωρών από το στοματικό, πρωκτικό ή κολπικό σεξ μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο προσβολής από σύφιλη, χλαμύδια και γονόρροια.

Οι ερευνητές μοιράστηκαν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα τον Ιούλιο στο 24ο Διεθνές Συνέδριο για το AIDS. Μεταξύ των HIV-αρνητικών συμμετεχόντων, η θεραπεία doxyPEP ήταν 88% αποτελεσματική στην πρόληψη των χλαμυδίων, 87% αποτελεσματική κατά της σύφιλης και 55% αποτελεσματική κατά της γονόρροιας. Για τα οροθετικά άτομα, οι αριθμοί διέφεραν ελαφρώς: 74% για τα χλαμύδια, 77% για τη σύφιλη και 57% για τη γονόρροια.

Οι επιστήμονες μελετούν εδώ και χρόνια την επίδραση της δοξυκυκλίνης στα ΣΜΝ, αλλά σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί σχετικά πρόσφατα. Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Υγείας του Σαν Φρανσίσκο εξέδωσε την πρώτη επίσημη οδηγία στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την οποία συνιστάται η χρήση του doxyPEP για την πρόληψη των βακτηριακών ΣΜΝ.

Το αντιβιοτικό δοξυκυκλίνη κυκλοφορεί εδώ και περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες και χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία και την πρόληψη της ακμής και της νόσου του Lyme. Το φάρμακο έχει ελάχιστες παρενέργειες πέρα από πεπτικά προβλήματα και αυξημένη ευαισθησία στο ηλιακό φως.

Πηγή: lifo.gr/Με πληροφορίες από Smithsonian Magazine

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΔΗΚΟ: Παρωχημένες προεκλογικές νοοτροπίες ή δημοσκοπικός πανικός

ΔΗΚΟ: Παρωχημένες προεκλογικές νοοτροπίες ή δημοσκοπικός πανικός

Όσο πλησιάζουμε στις διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου, το προεκλογικό σκηνικό παίρνει φωτιά, με τα κόμματα να επιστρατεύουν όλο το δυναμικό τους για να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Παρά τις δημοσκοπήσεις, όσες είδαν το φως της δημοσιότητας και τα όσα καταγράφονται, τα κόμματα προχωρούν σε δικές τους εσωτερικές δημοσκοπήσεις στις οποίες καταγράφονται οι προθέσεις των ψηφοφόρων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top