ΥΓΕΙΑ

Χάπι για STDs: Ετοιμάζουν αντιβιοτικό που θα στοχεύει μολύνσεις από σεξ - Τι έδειξαν οι πρώτες μελέτες

Χάπι για STDs: Ετοιμάζουν αντιβιοτικό που θα στοχεύει μολύνσεις από σεξ - Τι έδειξαν οι πρώτες μελέτες

Ένα νέο χάπι της επόμενης μέρας δεν στοχεύει στην πρόληψη της εγκυμοσύνης αλλά στη μείωση του κινδύνου προσβολής από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ - STDs).

Ο λόγος για το αντιβιοτικό που ονομάζεται doxyPEP, το οποίο λειτουργεί παρόμοια με τα χάπια της επόμενης ημέρας που προλαμβάνουν την εγκυμοσύνη, με τη διαφορά ότι στοχεύει τη μόλυνση με σύφιλη, χλαμύδια και γονόρροια.

Τον Μάιο, μια κλινική δοκιμή του φαρμάκου έκλεισε πρόωρα, επειδή τα αποτελέσματά της ήταν τόσο ελπιδοφόρα που οι ερευνητές θεώρησαν ότι θα ήταν ανήθικο να συνεχίσουν να χορηγούν εικονικά φάρμακα στους συμμετέχοντες.

Η δοκιμή μελέτησε τη χρήση του doxyPEP σε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες και σε διεμφυλικές γυναίκες, δεδομένου ότι αυτοί οι πληθυσμοί έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης. Διαπίστωσε ότι η λήψη μίας δόσης εντός 72 ωρών από το στοματικό, πρωκτικό ή κολπικό σεξ μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο προσβολής από σύφιλη, χλαμύδια και γονόρροια.

Οι ερευνητές μοιράστηκαν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα τον Ιούλιο στο 24ο Διεθνές Συνέδριο για το AIDS. Μεταξύ των HIV-αρνητικών συμμετεχόντων, η θεραπεία doxyPEP ήταν 88% αποτελεσματική στην πρόληψη των χλαμυδίων, 87% αποτελεσματική κατά της σύφιλης και 55% αποτελεσματική κατά της γονόρροιας. Για τα οροθετικά άτομα, οι αριθμοί διέφεραν ελαφρώς: 74% για τα χλαμύδια, 77% για τη σύφιλη και 57% για τη γονόρροια.

Οι επιστήμονες μελετούν εδώ και χρόνια την επίδραση της δοξυκυκλίνης στα ΣΜΝ, αλλά σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί σχετικά πρόσφατα. Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Υγείας του Σαν Φρανσίσκο εξέδωσε την πρώτη επίσημη οδηγία στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την οποία συνιστάται η χρήση του doxyPEP για την πρόληψη των βακτηριακών ΣΜΝ.

Το αντιβιοτικό δοξυκυκλίνη κυκλοφορεί εδώ και περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες και χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία και την πρόληψη της ακμής και της νόσου του Lyme. Το φάρμακο έχει ελάχιστες παρενέργειες πέρα από πεπτικά προβλήματα και αυξημένη ευαισθησία στο ηλιακό φως.

Πηγή: lifo.gr/Με πληροφορίες από Smithsonian Magazine

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ευρωεκλογές: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων

Ευρωεκλογές: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές ενόψει των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου. Η υποβολή πραγματοποιήθηκε σήμερα (24/04) το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία. Σημειώνεται ότι αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, δημάρχων, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και μελών των Σχολικών Εφορειών και την Δευτέρα 29 Απριλίου, η υποβολή για την ανάδειξη κοινοταρχών και μελών Κοινοτικών Συμβουλίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top