ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στις 47.713 οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί

Στις 47.713 οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί

Τετραπλάσιος ο αριθμός των αδιόριστων εκπαιδευτικών σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους που υπηρετούν στη δημόσια Παιδεία. Στους υπό κατάργηση καταλόγους διοριστέων, οι υποψήφιοι ανέρχονται σε 47.713 άτομα, ενώ οι διορισμένοι (μόνιμοι και έκτακτοι) δεν ξεπερνούν τους 11.925.

Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτει η φετινή ετήσια έκθεση της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΕΕΥ), η οποία βλέπει το φως της δημοσιότητας, στον απόηχο της ψήφισης του νέου νόμου για τις προσλήψεις στα σχολεία.

Σύμφωνα με την ΕΕΥ, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2014, έγιναν δεκτές για εγγραφή στους πίνακες διοριστέων 2.316 νέες αιτήσεις. Ως αποτέλεσμα, το σύνολο των υποψηφίων εκπαιδευτικών στους αναθεωρημένους καταλόγους Φεβρουαρίου 2015 ανέρχεται σε 47.713.

Συγκεκριμένα, 8.248 είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους της Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης. Πολλαπλάσιοι είναι οι υποψήφιοι της Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, αφού αριθμούν τα 33.293 άτομα και αποτελούν σχεδόν το 70% του συνόλου των αδιόριστων. Οι υπόλοιποι 6.172 είναι στους καταλόγους της Μέσης Τεχνικής.
Παρόλο που υπάρχει ειλημμένη απόφαση για πλήρη κατάργηση του υφιστάμενου καταλόγου το 2027, εντούτοις είναι ενδιαφέρον να μελετήσει κάποιος τα έτη αναμονής των υποψηφίων για μόνιμο διορισμό. Σε περίπτωση λοιπόν που παρέμενε το ισχύον σύστημα, όσοι ενεγράφησαν στους πίνακες τα τελευταία χρόνια, θα έπρεπε να περιμένουν στην καλύτερη περίπτωση μια δωδεκαετία και στη χειρότερη 1.385 χρόνια μέχρι να φτάσουν στην έδρα. Ειδικότερα, θα χρειάζονταν περίπου 33 χρόνια μέχρι να εξαντληθεί ο κατάλογος των δασκάλων που αριθμεί 3.737 άτομα και 166 χρόνια μέχρι να διοριστεί και η τελευταία νηπιαγωγός.
Στη Μέση Γενική Εκπαίδευση, τα έτη αναμονής των θεολόγων θα έφταναν τα 149, των φιλολόγων τα 122, των μαθηματικών τα 96. Περισσότερο από έναν αιώνα θα περίμεναν, επίσης, οι καθηγητές της Φυσικής, της Χημείας, της Βιολογίας, των Αγγλικών και των Γαλλικών, της Φυσικής Αγωγής, της Τέχνης, της Τεχνολογίας, των Ρωσικών, των Ισπανικών. Διακόσια χρόνια θα έπαιρνε μέχρι να διοριστούν όλοι οι μουσικοί και καθηγητές των Τουρκικών, ενώ για τους εμποριολόγους θα απαιτούνταν τέσσερις αιώνες. Καλύτερα θα ήταν τα δεδομένα για τους καθηγητές Τεχνολογίας, αφού σε δώδεκα χρόνια θα διορίζονταν και οι 87. Όσο για τους καθηγητές Γερμανικών, ο 277ος υποψήφιος θα διοριζόταν… το έτος 3399.
Όσον αφορά στις προαγωγές που διενήργησε η ΕΕΥ κατά το 2014, μετά από απόφαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών (σε συνέχεια απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου), ξεπάγωσαν 294 θέσεις. Από αυτές, οι 114 ήταν θέσεις προαγωγής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και οι 180 στη Δευτεροβάθμια.


Η Επιτροπή διενήργησε, επίσης, 2.903 τακτικές μεταθέσεις, από τις οποίες το 17,9% αφορούσε διευθυντικό προσωπικό και το υπόλοιπο 82,1% απλούς εκπαιδευτικούς. Η στελέχωση των σχολείων συμπληρώθηκε με 1.064 έκτακτες μεταθέσεις οι οποίες διενεργήθηκαν μετά την 1η Σεπτεμβρίου.
3.302 αντικαταστάσεις αξίας €7,4 εκατ.

Στην έκθεση σημειώνεται, ακόμα, ότι ο συνολικός χρόνος απασχόλησης εκπαιδευτικών σε καθήκοντα με απόσπαση, κατά το υπό ανασκόπηση έτος, ήταν ισοδύναμος με τον χρόνο 233,3 ατόμων πλήρους απασχόλησης. Ο αντίστοιχος χρόνος το 2013 ήταν 243,8 άτομα. Δηλαδή, σημειώθηκε μείωση των αποσπάσεων κατά 10,5 άτομα πλήρους απασχόλησης.

Οι περισσότερες αποσπάσεις έγιναν στις Διευθύνσεις και στη διοίκηση του υπουργείου, στο γραφείο αναλυτικών προγραμμάτων, στην Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή Μεγάλης Βρετανίας και στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Εξάλλου, μετά από εισήγηση του υπουργείου, η Επιτροπή αποφάσισε την παραχώρηση των υπηρεσιών εκπαιδευτικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στην Εκκλησία και σε άλλες Υπηρεσίες.

Ο συνολικός χρόνος απασχόλησης σε καθήκοντα με παραχώρηση υπηρεσιών το 2014 ήταν ισοδύναμος με τον χρόνο 33,9 ατόμων πλήρους απασχόλησης.
Κατά το υπό ανασκόπηση έτος διενεργήθηκαν 3.302 διορισμοί σε θέση αντικαταστάτη, για αναπλήρωση των κενών που δημιουργήθηκαν λόγω προσωρινής απουσίας εκπαιδευτικών (πέραν των τριών ημερών).
Στη Δημοτική έγιναν 2.289 αντικαταστάσεις (69,3%) και στη Μέση Εκπαίδευση 1.013 (30,7%). Προκύπτει, ακόμα, ότι οι περισσότερες αντικαταστάσεις –εφτά στις δέκα- έγιναν για να καλύψουν άδεια ασθενείας, ενώ οι υπόλοιπες για να καλύψουν μητρότητα (13,6%) και άδεια απουσίας (10,8%).
Με βάση τα στατιστικά δεδομένα της ΕΕΥ, από το 2001 μέχρι το 2011 οι αντικαταστάσεις παρουσίαζαν μια σταθερή ανοδική πορεία. Μάλιστα, το 2011 έφτασαν τις 5.347 με κόστος περίπου έντεκα εκατομμύρια ευρώ. Το 2012 και το 2013 καταγράφηκε πτώση, ενώ το 2014 οι αντικαταστάσεις παρουσιάζουν μικρή αύξηση κατά 2%. Όσον αφορά στο κόστος, έφτασε το ποσό των €7.473.970 (γύρω στις €10.000 περισσότερα σε σχέση με το 2013).
Εξάλλου, το 2014 έγιναν 1.891 διορισμοί εκ των οποίων:
● Με απόφαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και ύστερα από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ξεπάγωσαν 492 θέσεις πρώτου διορισμού. Έτσι, έγιναν 211 μονιμοποιήσεις στη Δημοτική Εκπαίδευση, 263 στη Μέση Γενική και 18 στη Μέση Τεχνική Εκπαίδευση.
● Διενεργήθηκαν 1.176 διορισμοί με σύμβαση (ποσοστό 62,2% του συνόλου των διορισμών). Οι διορισμοί αυτοί κατανέμονται ως ακολούθως: 715 στη Δημοτική, 430 στη Μέση Γενική και 31 στη Μέση Τεχνική. 
● Για να καλυφθούν οι ανάγκες στη Μέση Εκπαίδευση, έγιναν 223 έκτακτοι διορισμοί διαφόρων ειδικοτήτων. Οι 154 έγιναν στα Γυμνάσια και Λύκεια και 69 στις Τεχνικές Σχολές.
 
Ένας στους 10 μη μόνιμος
● Το εκπαιδευτικό προσωπικό το οποίο υπηρετούσε στη δημόσια εκπαίδευση κατά τον Δεκέμβριο του 2014, αριθμούσε 11.925 άτομα.
● Σχεδόν ένας στους πέντε εκπαιδευτικούς ή ποσοστό 18,5% (2.203 άτομα) είχαν διευθυντική θέση στη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση.
● Οι συμβασιούχοι ή έκτακτοι ήταν 1.399 και αποτελούσαν το 11,7% του συνόλου των εκπαιδευτικών. Από αυτούς, οι 715 ήταν στη Δημοτική και οι 684 στη Μέση Εκπαίδευση.
● Οι απλοί μόνιμοι δάσκαλοι και καθηγητές ήταν 8.252 ή ποσοστό 69,2%.
● Τα υπόλοιπα 71 άτομα αποτελούσαν το εποπτικό προσωπικό του υπουργείου Παιδείας. 
 
Ποινή της απόλυσης
 
Ως πειθαρχικό δικαστήριο για τους εκπαιδευτικούς, η ΕΕΥ ασχολήθηκε το 2014, με τρεις πειθαρχικές υποθέσεις.

Η εκδίκαση της μίας δεν προχώρησε με βάση γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, ενώ η εκδίκαση των άλλων δύο δεν ολοκληρώθηκε εντός του 2014.

Ωστόσο, εντός του έτους ολοκληρώθηκε η εκδίκαση μιας υπόθεσης που εκκρεμούσε και επιβλήθηκε η ποινή της απόλυσης στον επηρεαζόμενο εκπαιδευτικό. Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορούσε ενέργεια ή συμπεριφορά κατά τρόπο ο οποίος δυνατόν να δυσφημίσει την εκπαιδευτική υπηρεσία ή τη θέση του εκπαιδευτικού ή ο οποίος δυνατόν να τείνει σε κλονισμό της εμπιστοσύνης του κοινού στην εκπαιδευτική υπηρεσία και παράλειψη να εκτελέσει πιστά και ανελλιπώς τα καθήκοντά του. 


Επίσης, η Επιτροπή επέβαλε την ποινή της αυστηρής επίπληξης καθώς και χρηματική ποινή, σε εκπαιδευτικό ο οποίος είχε καταδικαστεί από το Επαρχιακό Δικαστήριο για αδίκημα που ενείχε έλλειψη τιμιότητας ή ηθική αισχρότητα.  
 

Πηγή: εφημερίδα «O Φιλελεύθερος» 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Επιχειρούνται οι τελικές κατασβέσεις

Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Επιχειρούνται οι τελικές κατασβέσεις

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 και ώρα 09:50 στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, βρίσκεται σε ύφεση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top