ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Σοβαρή καταγγελία: «Εσάσαμεν σε» - Στείρωσαν γυναίκα με νοητική αναπηρία χωρίς τη συγκατάθεση της

Σοβαρή καταγγελία: «Εσάσαμεν σε» - Στείρωσαν γυναίκα με νοητική αναπηρία χωρίς τη συγκατάθεση της

Σοβαρή καταγγελία που θυμίζει άλλες εποχές είδε το φως της δημοσιότητας.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων αναπήρων, Χριστάκης Νικολαΐδης μιλώντας στο SIGMA, στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» έκανε λόγο για ρατσιστικές πρακτικές αφού στείρωσαν γυναίκα με νοητική αναπηρία χωρίς τη συγκατάθεσή της.

«Την ενημέρωσαν εκ των υστέρων και δεν κατάλαβε η κοπέλα τι έγινε όπως της το είχαν πει. Της είπαν εσάσαμεν σε», είπε συγκεκριμένα.

«Αυτό που γίνεται στην Κύπρο είναι ότι δίνεται η κηδεμονία σε κάποιους τρίτους όσο αφορά άτομα με νοητική αναπηρία και αυτός αποφασίζει για όλα τα ζητήματα του ατόμου αυτού», πρόσθεσε.

«Είναι μια πρακτική που ακολουθούσαν διάφορες χώρες στο παρελθόν για δεκαετίες ιδιαίτερα σε περιόδους καθεστώτων με σκοπό δήθεν να προστατέψουν τη φυλή τους», εξήγησε.

Μεταξύ άλλων ο κύριος Νικολαΐδης ανέφερε ότι «έχει θεσμοθετηθεί παγκόσμια η προστασία της οικογένειας, της ιδιωτικής ζωής και οι παρεμβάσεις στην ιδιωτική ζωή θεωρούνται ότι παραβιάζουν δικαιώματα. Διάφορες χώρες της Ευρώπης, μαζί τους και η Κύπρος δεν έχουν προχωρήσει στην ενσωμάτωση αυτών των προνοιών της σύμβασης την Ηνωμένων Εθνών στο νομικό τους πλαίσιο και εξακολουθούν σε 13 χώρες να λαμβάνουν χώρα τέτοιες πρακτικές»

«Γυναίκες με αναπηρίες να στειρώνονται ώστε να μην έχουν τη δυνατότητα να κάνουν παιδιά»

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων επισήμανε ότι «δεν είναι μόνο αυτή η περίπτωση αλλά δεν υπάρχουν και στοιχεία»

«Έχει στειρωθεί και γυναίκα που παντρεύτηκε άτομο με αναπηρία ενώ η ίδια δεν έχει αναπηρία», συμπλήρωσε.

«Η ευρωπαϊκή ένωση επιτέλους είδε το πρόβλημα και ετοίμασε μια οδηγία με την οποία θα ποινικοποιείται η στείρωση γυναικών με αναπηρίες. Αναμένουμε από εβδομάδας να πάει για έγκριση στο κοινοβούλιο στην Ευρωπαϊκή επιτροπή και στη συνέχεια η χώρα μας θα πρέπει να το ενσωματώσει στο Κυπριακό δίκαιο», κατέληξε.

Δείτε το απόσπασμα:

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Νέα τραγωδια στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο Λάμπρος Γεωργίου - Το φορτηγό του έπεσε σε χαράδρα

Νέα τραγωδια στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο Λάμπρος Γεωργίου - Το φορτηγό του έπεσε σε χαράδρα

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που συνέβη χθες το απόγευμα στην επαρχία Λευκωσίας, έχασε τη ζωή του ο Λάμπρος Γεωργίου, 58 ετών από την Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top