ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έντονη η Πηλείδου για φωτοβολταϊκά: «Δεν θα σταματήσουμε τα Σχέδια, επειδή οι Διαχειριστές δεν μπορούν να κάνουν ελέγχους»

Έντονη η Πηλείδου για φωτοβολταϊκά: «Δεν θα σταματήσουμε τα Σχέδια, επειδή οι Διαχειριστές δεν μπορούν να κάνουν ελέγχους»

Ιδιαίτερα έντονη σε σχέση με το θέμα που δημιουργήθηκε με αφορμή επιστολή των διαχειριστών Μεταφοράς και Διανομής Ηλεκτρισμού, με την οποία ζητούν από το Υπουργείο Ενέργειας να σταματήσει αμέσως την έγκριση νέων οικιακών φωτοβολταϊκών, μέχρι να τεθούν νέες τεχνικές προδιαγραφές, προς αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλούν το ηλεκτρικό σύστημα, εμφανίστηκε η αρμόδια Υπουργός Νατάσα Πηλείδου, τονίζοντας ότι τα Σχέδια δεν θα σταματήσουν.

Σε δηλώσεις της στην εκπομπή «Alpha Καλημέρα» και κληθείσα να σχολιάσει ανησυχίες πολιτών για καθυστερήσεις στην εξέταση αιτήσεων ή και για διακοπή των χορηγιών για φωτοβολταϊκά μετά την επιστολή των Διαχειριστών, η κ. Πηλείδου ανέφερε πως «δεν θα με περιμένουν περισσότερο».

«Με λυπεί το γεγονός ότι μία αχρείαστη επιστολή βάζει τον κόσμο σε τέτοιες ανησυχίες, χωρίς να υπάρχει λόγος», υπέδειξε ξεκαθαρίζοντας «πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δεν θα σταματήσει το σχέδιο χορηγιών, δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων, ούτε και στην εξέταση των φωτοβολταϊκών, όπου προσπαθούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα που προκαλούν οι καθυστερήσεις και όχι να δημιουργήσουμε νέες καθυστερήσεις».

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της επιστολής των Διαχειριστών Μεταφοράς και Διανομής Ηλεκτρισμού, η Υπουργός Ενέργειας είπε ότι «αυτό που μας λένε οι διαχειριστές, το διάβασα σήμερα σε ένα σημείωμα που μου έστειλε κάποιος ειδικός, είναι ότι επειδή έχει πανηγύρι στο χωριό κι έχει κίνηση μία μέρα, να σταματήσουμε την προσέλευση αυτοκινήτων όλες τις μέρες τον χρόνο».

«Δεν είναι αυτή η απάντηση και σίγουρα δεν είναι αυτή η σωστή προσέγγιση και σίγουρα δεν χρειάζεται είτε να πανικοβάλουμε είτε να τιμωρήσουμε τους οικιακούς καταναλωτές, οι οποίοι, δυστυχώς, είναι αυτοί που επωμίζονται το κόστος των υψηλών λογαριασμών της ΑΗΚ και ένας τρόπος ανακούφισής τους είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών», τόνισε η κ. Πηλείδου.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις της Υπουργού Ενέργειας:

Αντέχει κι άλλα φωτοβολταϊκά το σύστημα

Ερωτηθείσα εάν αντέχει το σύστημα, η Υπουργός Ενέργειας απάντησε καταφατικά. «Το σύστημά μας χρειάζεται άμεσα αναβάθμιση και έχουν συμπεριληφθεί 130 εκατομμύρια ευρώ στο Ταμείο ‘Κύπρος το αύριο’, στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, στα οποία έχει δεσμευτεί η ΑΗΚ, ούτως ώστε να γίνουν αυτές οι αναβαθμίσεις. Και οι αναβαθμίσεις θα γίνουν. Όμως, δεν σημαίνει ότι στο μεσοδιάστημα πρέπει να τα σταματήσουμε όλα. Γίνονται κάποιες αποκοπές στα εμπορικά φωτοβολταϊκά όταν χρειάζεται να γίνει κάποια αναπροσαρμογή», υπογράμμισε.

«Το Σχέδιο μας εφαρμόζεται από το 2013 και είναι από το 2013 που γνωρίζουν οι διαχειριστές ότι δεν έχουν τρόπο να ελέγχουν τα οικιακά φωτοβολταϊκά, διότι ποτέ δεν μπήκαν σε αυτή την διαδικασία να δουν πώς θα τα ελέγξουν. Και σου λέει αφού δεν τα ελέγχω και δεν ξέρω πόσα μπαίνουν στο σύστημα, σταμάτα τα εκεί. Ε όι κύριε. Κάνε μία ανακατανομή», τόνισε καταληκτικά η Υπουργός Ενέργειας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top