ΥΓΕΙΑ

Αυτή η διατροφή βοηθά τα παιδιά να γίνουν καλύτεροι μαθητές

Αυτή η διατροφή βοηθά τα παιδιά να γίνουν καλύτεροι μαθητές

Τα παιδιά που καταναλώνουν ένα θρεπτικό πρωινό και περισσότερα φρούτα και λαχανικά έχουν καλύτερη ψυχική υγεία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκε στο BMJ Nutrition Prevention & Health.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διατροφής ζήτησαν από 10.853 παιδιά από 50 σχολεία του Norfolk να τούς δώσουν πληροφορίες για τη διατροφή και την ψυχική τους υγεία. Όπως αναδείχθηκε από τα αποτελέσματα της ανάλυσης, μόνο το 25% των παιδιών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το 28,5% αυτών της πρωτοβάθμιας ανέφεραν ότι καταναλώνουν τις συνιστώμενες πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως.

Αντίθετα, το 10% και το 9% αντίστοιχα δεν έτρωγε καθόλου. Επιπλέον, το 22,3% των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσιο και Λύκειο) και το 10,2% των μαθητών πρωτοβάθμιας (Δημοτικό) είτε έπιναν μόνο ένα ρόφημα για πρωινό είτε δεν έτρωγαν ούτε έπιναν τίποτα. Η μέση βαθμολογία ψυχικής υγείας ήταν 46,6/70 για τους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 46/60 για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας.

Οι μαθητές του δημοτικού που κατανάλωναν πέντε ή περισσότερες μερίδες φρούτων ή λαχανικών ημερησίως είχαν κατά μέσο όρο 3,73 μονάδες υψηλότερη βαθμολογία από όσους δεν έτρωγαν καθόλου, ενώ εκείνοι που έτρωγαν μόνο ένα σνακ ή μια μπάρα δημητριακών για πρωινό είχαν βαθμολογία χαμηλότερη κατά 1,15 μονάδες συγκριτικά με όσους έτρωγαν ένα τοστ, δημητριακά με γάλα ή γιαούρτι, φρούτα, κτλ.

Επίσης, τα παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που δεν έτρωγαν τίποτα για πρωινό είχαν κατά 2,73 βαθμούς χαμηλότερη βαθμολογία από όσους έτρωγαν ένα συμβατικό γεύμα και όσοι έπιναν μόνο ένα ενεργειακό ποτό είχαν κατά 3,14 βαθμούς χαμηλότερη βαθμολογία. Τέλος, η κατανάλωση μόνο ενός σνακ για πρωινό σχετίστηκε με βαθμολογία κατά 5,50 μονάδες χαμηλότερη.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο East Anglia προειδοποιούν ότι η κακή διατροφή είναι πιθανότατα καταστροφική για την ευεξία των παιδιών και τη συγκρίνουν με τη βία και τις επιθετικές συμπεριφορές στο σπίτι. Περιγράφουν, επίσης, την ποιότητα των γευμάτων και των σνακ κάποιων παιδιών ως «ανησυχητική» και καλούν για επείγουσα δράση προς τη βελτίωσή της, έτσι ώστε να αποφευχθεί μια ενδεχομένως αρνητική επιρροή στην ανάπτυξη και τη μόρφωση των παιδιών, που θα περιορίσει την ικανότητα συγκέντρωσης στην τάξη.

«Αυξάνεται συνεχώς η αναγνώριση της σημασίας της ψυχικής υγείας και ευεξίας νωρίς στη ζωή, επειδή ακριβώς τα προβλήματα ψυχικής υγείας στην εφηβική ηλικία συχνά επιμένουν και κατά την ενήλικη ζωή, οδηγώντας σε χειρότερα αποτελέσματα και επιτεύγματα», αναφέρει η επικεφαλής ερευνήτρια και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο East Anglia, Δρ. Ailsa Welch και καταλήγει:

«Οι στρατηγικές δημόσιας υγείας και οι πολιτικές των σχολείων θα πρέπει να αναπτυχθούν με τρόπο που να διασφαλίζουν την καλή ποιότητα διατροφής για όλα τα παιδιά, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια του σχολείου, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η ψυχική ευεξία και να ενδυναμωθούν τα παιδιά ώστε να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους».

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: 40χρονος οδήγησε το όχημα του εναντίον αστυνομικού - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με μώλωπες

Στην Κύπρο Μητσοτάκης και Ερντογάν στη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής

Εκπτώσεις: Πως να ξεχωρίσεις τις πραγματικές από τις πλασματικές - Όσα αναφέρει αρμόδιος στο «Τ»

Κύπρια κατέχει 12 πτυχία και δεν…σταματά: Η Μαρία μιλά στο «Τ» και εξηγεί ότι δεν υπάρχει ηλικία για την μόρφωση

Κατακλυσμός με υψηλές θερμοκρασίες αλλά και βροχές - Πού και πότε αναμένονταιΣε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε μία περίοδο «εσωστρέφειας» βρίσκονται τα κόμματα του κέντρου, τα οποία αφού ξεπέρασαν το πρώτο σοκ από την ήττα των διπλών εκλογών, ψάχνουν απαντήσεις για το τι πραγματικά έφταιξε ώστε να φτάσουν σε αυτό το απογοητευτικό σημείο, που βρίσκονται σήμερα. Παρά τα μηνύματα που έλαβαν από τους πολίτες, φαίνεται πως οι ηγεσίες των τριών κομμάτων να μην αντιλαμβάνονται το τεράστιο πρόβλημα ή αρνούνται να το αντιληφθούν, ενώ θεωρούν τα κόμματά τους, ως περιουσιακό τους στοιχείο, αρνούμενοι να παραιτηθούν. Σε μία εποχή όπου η κοινωνία έχει δώσει την απάντησή της, επιλέγοντας τον νεαρό Φειδία Παναγιώτου, ο οποίος έλαβε μεγαλύτερο ποσοστό από το σύνολο των ποσοστών των τριών κομμάτων ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, οι ηγεσίες τους εξακολουθούν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top