Είναι γνωστό ότι η άσκηση κάνει θαύματα για το μυαλό, τη διάθεση αλλά και την υγεία του εντέρου. Τρεις είναι οι μορφές άσκησης που μπορούν να προσθέσουν στη ρουτίνα τους όσοι ταλαιπωρούνται από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, με στόχο τη μείωση των συμπτωμάτων.
Η σωματική δραστηριότητα δε θα πρέπει να λείπει από την ολιστική φροντίδα για την αντιμετώπιση του Συνδρόμου του Ευερέθιστου Εντέρου, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αυτό συμβαίνει διότι, ο άξονας εγκεφάλου-εντέρου μπορεί να επηρεαστεί θετικά από την άσκηση, βελτιώνοντας παράλληλα τις εκδηλώσεις του συνδρόμου.
Ακολουθούν τρεις ασκήσεις που συνιστούν οι ειδικοί, οι οποίες αποδεδειγμένα βελτιώνουν τα συμπτώματα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, φροντίστε να λάβετε και τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.
Γιόγκα
Μια πρακτική γιόγκα ταιριάζει σε όλους ανεξάρτητα από την ηλικία και τη σωματική διάπλαση, καθώς ακόμα κι αν είστε αρχάριοι, μπορείτε να ξεκινήσετε με hatha γιόγκα, που περιλαμβάνει πιο εύκολες θέσεις (asanas). Όποιο είδος κι αν επιλέξετε, τα οφέλη που διέπουν κάθε πρακτική είναι ίδια, με επίκεντρο τη σύνδεση του εγκεφάλου, του σώματος και της αναπνοής.
Σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Digestive Diseases and Sciences, οι συμμετέχοντες που ξεκίνησαν μια πρακτική γιόγκα βελτίωσαν την πέψη τους, μείωσαν τα συμπτώματα του συνδρόμου και ένιωσαν πιο δυνατοί. Ανέφεραν επίσης λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης και μειωμένο άγχος.
«Πιστεύουμε ότι η γιόγκα είναι μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου επειδή η εστίαση στη σύνδεση νου-σώματος βελτιώνει τα μηνύματα που ταξιδεύουν από τον εγκέφαλο στο έντερο και από το έντερο στον εγκέφαλο» προσθέτει ο δρ. Brian E. Lacy, γαστρεντερολόγος στην Κλινική Mayo στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα.
Περπάτημα
Μερικά βήματα την ημέρα αποτελούν μια απλή φόρμουλα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLoS One συμπέρανε ότι όσο περισσότερα βήματα έκαναν την ημέρα τα άτομα που έπασχαν από το σύνδρομο, τόσο λιγότερο σοβαρά ήταν τα συμπτώματά τους.
Αντίστοιχα, μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Bodywork and Movement Therapies, απέδειξε ότι οι συμμετέχοντες που τήρησαν ένα πρόγραμμα γυμναστικής έξι εβδομάδων, με άσκηση σε διάδρομο διάρκειας 30 λεπτών για τρεις φορές την εβδομάδα, είδαν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα αλλά και στη διάθεσή τους.
«Το περπάτημα βοηθά στην πέψη και μπορεί να ανακουφίσει τη δυσκοιλιότητα και τον κοιλιακό πόνο. Επιπλέον, ο καθαρός αέρας βελτιώνει την ψυχική υγεία και αυτό θεωρείται θετικό για το γαστρεντερικό σύστημα» συμπληρώνει ο δρ. Brian E. Lacy.
Ποδήλατο
Λίγες πεταλιές με ένα ποδήλατο θεωρούνται ο ιδανικός τρόπος να ενδυναμώσετε την περιοχή των ποδιών αλλά και τη λειτουργία της καρδιάς. Ο έλεγχος της έντασης είναι στην ευχέρεια του αναβάτη, επομένως ακόμα κι αν κουραστείτε, μπορείτε να επιβραδύνετε και να κάνετε μια χαλαρή βόλτα.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο World Journal of Gastroenterology διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου που έκαναν ποδήλατο, παρουσίασαν βελτιωμένα συμπτώματα και συνολική υγεία πέντε χρόνια μετά την έναρξη της προπόνησης.
Πηγή: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέες κάμερες στη Λεμεσό - Πότε ανάβει το φλας
• Κακοκαιρία Atena στην Ελλάδα: Θα επηρεάσει την Κύπρο; Τι μας επιφυλάσσει ο καιρός
• Κλιματιστικά στα σχολεία: «Πάνω απ’ όλα η ασφάλεια» - Πότε αναμένεται να λειτουργήσουν
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις