ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τούρκος γεωεπιστήμος: Με σεισμούς σε Κύπρο, Άδανα και Μπίγκιολ θα «εξαντλήσει την ενέργεια του το ρήγμα»

Τούρκος γεωεπιστήμος: Με σεισμούς σε Κύπρο, Άδανα και Μπίγκιολ θα «εξαντλήσει την ενέργεια του το ρήγμα»

Την άποψη ότι με την καταγραφή αξιοσημείωτων σεισμικών δονήσεων σε Κύπρο, Άδανα και Μπίγκιολ της Τουρκίας το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε με τον μεγάλο σεισμό του Μάρας θα «έχει εξαντλήσει σε μεγάλο βαθμό την ενέργειά του», εκφράζει ο Τούρκος γεωεπιστήμονας Νατζί Γκιορούρ, στα πλαίσια νέας τοποθέτησης του, υπό τη σκιά των νέων σεισμών στην Αντιόχεια.

Σύμφωνα με το δίκτυο «Αρτί», ο κ. Γκιορούρ είπε ότι «δύο μεγάλοι σεισμοί ενεργοποίησαν τα συστήματα ρηγμάτων στην περιοχή. Η περιοχή είναι ενεργή, αλλά αυτό θα καταλαγιάσει με τον καιρό. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μετά από έναν αξιοσημείωτο σεισμό στα Άδανα».

Υπάρχει, ανέφερε, «επίσης μια πιθανότητα στην Κύπρο. Όταν οι σεισμοί που περιμένουμε συμβούν στα Άδανα ή στην Κύπρο και (αξιοσημείωτοι) σεισμοί συμβούν μεταξύ Μπίγκιολ Καρλίοβα ωε Γκιόϊνουκ, η Ανατολική Ανατολία θα έχει εξαντλήσει σε μεγάλο βαθμό την ενέργειά της».

Το μέλος της τουρκικής Ακαδημίας Επιστημών πρόσθεσε ότι «όταν συνέβησαν οι σεισμοί του Μάρας, είπαμε ότι πρέπει να δώσουμε προσοχή στη λεκάνη των Αδάνων και στην περιοχή Αντιόχειας. Δεδομένου ότι εκεί θα υπάρξει μεταφορά ενέργειας σε αδιάσπαστα ρήγματα, τα συγκεκριμένα ρήγματα μπορεί να σπάσουν και να προκαλέσουν σεισμούς».

Πλέον, ανέφερε, «πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί στα Άδανα. Περιμένουμε εκεί γιατί υπάρχουν κλάδοι του ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας. Ενέργεια μπορεί να έχει μεταφερθεί εκεί».

Ο κ. Γκιορούρ, στα πλαίσια των δηλώσεων του που αναπαράγουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρθηκε επίσης στην σεισμική δραστηριότητα στα περίχωρα της Μαλάτειας και του Χακκάρι.

«Η περιοχή Χακκάρι στα βόρεια μπορεί να έχει συμπιεστεί. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Αυτές οι κινήσεις στο ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας, ειδικά στο βόρειο τμήμα, δηλαδή μια κίνηση μεταξύ Μπίνγκιολ Καρλίοβα ωε Γκιόϊνουκ, όπου περιμένουμε σεισμό 7,2, θα ενεργοποιήσουν σε κάποιο βαθμό το αδιάσπαστο τμήμα του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας», είπε.

Πρόσθεσε ότι «η μεταφορά ενέργειας είναι δυνατή σε ρήγματα που σχετίζονται γεωμετρικά μεταξύ τους».

«Τώρα πιστεύω ότι ως αποτέλεσμα των μεγάλων κινήσεων αυτού του ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας, μπορεί να έχει επιταχύνει την κίνηση ειδικά σε αυτό το τμήμα», κατέληξε ο Τούρκος επιστήμονας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

- Έξω Φρενών υποψήφιος για πρόσληψη στην Πυροσβεστική – Όσα καταγγέλει στο ThemaOnline

- Προεδρία ΔΗΣΥ: Υπεβαλε επίσημα υποψηφιότητα ο Δημήτρης Δημητρίου - Βίντεο

- Πλαστικές σακούλες: Πού πήγαν τα λεφτά από τα 6 σεντς των πωλήσεων στα ταμεία των καταστημάτων - Καταγγελία για μηδενικό έλεγχο

- Χάρης Γεωργιάδης: «Αποσύρω το ενδιαφέρον μου για την προεδρία του ΔΗΣΥ, η παράταξή μας γυρίζει σελίδα»

- Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της η Αννίτα – «Στόχος είναι να επιστρέψει η παράταξη»

- «Αξιοπρέπεια, ευθύνη και ενότητα» - Με τρεις λέξεις ανακοίνωσε ότι δεν διεκδικεί την προεδρία του ΔΗΣΥ ο Αβέρωφ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top