ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλαστικές σακούλες: Πού πήγαν τα λεφτά από τα 6 σεντς των πωλήσεων στα ταμεία των καταστημάτων - Καταγγελία για μηδενικό έλεγχο

Πλαστικές σακούλες: Πού πήγαν τα λεφτά από τα 6 σεντς των πωλήσεων στα ταμεία των καταστημάτων - Καταγγελία για μηδενικό έλεγχο

Σε δημόσια καταγγελία προβαίνει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών αναφορικά με τη μη διάθεση των εσόδων από τις πωλήσεις πλαστικών σακουλών στα ταμεία των καταστημάτων για τον σκοπό που έπρεπε.

Όπως δήλωσε στο ThemaOnline o Πρόεδρος του Συνδέσμου Μάριος Δρουσιώτης, για πάνω από τέσσερα χρόνια τα διάφορα καταστήματα έπαιρναν τα 6 σεντς από τους καταναλωτές και τα κρατούσαν στα ταμεία τους. «Υπήρχε πρόταση νόμου αυτά τα λεφτά να έμπαιναν σε ειδικό ‘πράσινο’ ταμείο που θα αξιοποιείτο για τη διαφώτιση και εκστρατεία ενημέρωσης με σκοπό την ευαισθητοποίηση απέναντι στη χρήση της πλαστικής σακούλας και ευρύτερα την προστασία του περιβάλλοντος. Το ταμείο δεν έγινε ποτέ και το Τμήμα Περιβάλλοντος είχε την ευθύνη να επιθεωρεί τα καταστήματα που θα έπρεπε να διαχειρίζονται τα έσοδα για τον ίδιο σκοπό. Επιθεωρήσεις δεν έγιναν ποτέ», σημείωσε ο κ. Δρουσιώτης.

Το ThemaOnline επικοινώνησε και με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι υπήρχε πρόταση νόμου στην Επιτροπή για τη σύσταση ταμείου αλλά δεν έγινε ποτέ αποδεκτή από το Υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα κατατέθηκε πρόταση για τη δημιουργία ταμείου που θα αξιοποιούσε το 50% των εσόδων από τους φόρους στους ρύπους και να μπαίνουν σε αυτό και τα έσοδα από τις πλαστικές σακούλες αλλά επίσης δεν έγινε αποδεκτό. Όσον αφορά τις επιθεωρήσεις από το Τμήμα Περιβάλλοντος, ο κ. Θεοπέμπτου ανέφερε πως «δυστυχώς δεν γίνονται έλεγχοι γιατί δεν υπάρχουν αρκετοί επιθεωρητές. Υπάρχει μόνο ένας επιθεωτητής ανά επαρχία που έχει και άλλες αρμοδιότητες».

Η ανώτερη τεχνικός λειτουργός του Τμήματος Περιβάλλοντος, Έλενα Χριστοδουλίδου, ανέφερε στη σελίδα μας πως σχετικός είναι ο Κανονισμός 6(1) των Περί συσκευασιών και αποβλήτων συσκευασιών νόμων 2002 έως 2017. Όπως αναφέρει ο κανονισμός, τα συλλογικά συστήματα διαχείρισης αποβλήτων συσκευασιών, σε συνεργασία με πωλητές προϊόντων ή/και με οργανωμένα σύνολα πωλητών προϊόντων, υποχρεούνται να προβαίνουν σε δράσεις για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη μείωση της κατανάλωσης της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς, οι οποίες δράσεις χρηματοδοτούνται από τους πωλητές προϊόντων μέσω των εσόδων που συγκεντρώνονται από τη χρέωση της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς.

«Το Τμήμα Περιβάλλοντος επιβλέπει αλλά δεν είχε νομική υποχρέωση. Έχουμε όμως προβεί σε συγκέντρωση σχετικής πληροφόρησης από αριθμό πωλητών προϊόντων», υπέδειξε η Έλενα Χριστοδουλίδου. Η πληροφόρηση προερχόταν  κυρίως από τις μεγάλες υπεραγορές για τις δράσεις που έκαναν σχετικά για την ευαισθητοποίηση του περιβάλλοντος. «Αφορούσαν κυρίως εκτύπωση ενημερωτικών φυλλαδίων και προμήθεια των πελατών με δωρεάν επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών, Ανδρέας Χατζηαδάμου, σημείωσε τα καταστήματα ακολούθησαν τη νομοθεσία ενώ σημείωσε πως το κέρδος από την πώληση των σακουλών ήταν περίπου 3 σεντς. «Είχαμε πει από την αρχή ότι είμαστε έτοιμοι να δώσουμε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, κοστολογημένα, για τις διάφορες εκστρατείες διαφώτισης και άλλες δράσεις μας», σημείωσε ο κ. Χατζηαδάμου.

Υπενθυμίζεται πως η πλήρης απαγόρευση των πλαστικών σακουλών από τα ταμεία τέθηκε σε ισχύ από τις 18 Φεβρουαρίου 2023, ενώ από τον Ιούλιο του 2018 μέχρι και τις 18/2/2023 ήταν σε ισχύ η νομοθεσία για χρέωση της πλαστικής σακούλας με 6 σεντς.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Υπό εξαήμερη κράτηση ο 26χρονος που φέρεται να κατέγραφε γυναίκες στις παραλίες - Στις 6 οι καταγγελίες

Τροχαίο ατύχημα στον αυτοκινητόδρομο – Συγκρούστηκαν δύο οχήματα – Δείτε βίντεο

EURO 2024: Σόκ στο Πολωνία-Αυστρία - Οπαδός έπεσε στο κενό...

Άρχισαν να πέφτουν βροχές στα ορεινά - Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο

Ανησυχούν τα αυξημένα περιστατικά κοκκύτη και ιλαρά στο Μακάρειο – Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

22 χρόνια χρήστης και 2 καθαρός - Η ιστορία του Γιάννη πριν και μετά τα ναρκωτικά – «Είχα σώμα, αλλά δεν είχα ψυχή»Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Κανάλια επικοινωνίας ενεργοποιήθηκαν μετά τις πρόσφατες αναφορές του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, που αφορούσαν την Κύπρο και οι τοποθετήσεις έχουν πλέον καταστεί κατά πολύ ηπιότερες, όπως ανέφεραν στο ΡΙΚ αρμόδιες πηγές. Παράλληλα, συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, δημοσιεύματα μέσων που βρίσκονται κοντά στη Χεζμπολάχ, υποβαθμίζουν πια το θέμα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top