ΔΙΕΘΝΗ

Πόλη-φάντασμα η Αντιόχεια μετά τους τρεις φονικούς σεισμούς

Πόλη-φάντασμα η Αντιόχεια μετά τους τρεις φονικούς σεισμούς

Φορτηγά, οχήματα έκτακτης ανάγκης και εκσκαφείς, παρατάσσονταν στους άδειους δρόμους της Αντιόχειας την Τρίτη το βράδυ μετά τον τρίτο ισχυρό σεισμό που έπληξε την Τουρκία σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Η μεγάλη έξοδος των κατοίκων της που ακολούθησε άφησε χωρίς ζωή την ιστορική αυτή πόλη, λίκνο του ελληνικού πολιτισμού στη Μέση Ανατολή.

Στους σκοτεινιασμένους δρόμους της, οι προβολείς αποκάλυπταν σωρούς από μπάζα, σπασμένα τζάμια και ερείπια, συνεχίζει την περιγραφή της απόλυτης καταστροφής το Reuters.

Κόκκινα και μπλε φώτα που αναβοσβήνουν από τις σειρήνες στρατιωτικών και αστυνομικών οχημάτων αντανακλώνται στις οδοντωτές προσόψεις των κτιρίων που γέρνουν.

Άδεια πόλη

Ο ήχος των εκσκαφέων που σκαλίζουν τα συντρίμμια αντηχούσε στους δρόμους, καθώς αστυνομικοί, στρατιώτες και εθελοντές που ανταποκρίθηκαν στις καταστροφές κοιτούσαν, συγκεντρωμένοι γύρω από μικρές εστίες φωτιάς για να ζεσταθούν πάνω σε ραγισμένα πεζοδρόμια.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, το σκάψιμο σταματά για να επιθεωρήσουν οι εργαζόμενοι έκτακτης ανάγκης για πιθανά πτώματα.

«Έφυγαν όλοι», σχολίασε ο Μεχμέτ Άι, ένας 50χρονος επιζών των σεισμών, που έζησε όλη του τη ζωή στην Αντιόχεια και είναι ένας από τους λίγους κατοίκους που έχουν παραμείνει εκεί. «Ή έχουν πεθάνει ή έχουν τραπεί σε φυγή», συνέχισε.

Από μακριά, το αστικό τοπίο των κάποτε ψηλών κτιρίων μοιάζει πλέον σκιά της παλιάς εικόνας του. Κομμάτια από τις όχθες του ποταμού κατέρρευσαν στο νερό, ενώ στρατιώτες απέκλειαν τις κατεστραμμένες γέφυρες.

Οι διαφημιστικές πινακίδες γκρεμίστηκαν στο έδαφος και η διάσπαρτη σήμανση ανάμεσα στα ερείπια στέκεται ως υπενθύμιση των καταστημάτων που γέμιζαν τους πολυσύχναστους δρόμους.

«Οι δρόμοι μας ήταν κάποτε παράδεισος», είπε ο Aϊ. «Σε μια μόνο νύχτα καταστράφηκαν τα πάντα».

Φοβισμένοι άνθρωποι

Ο Aΐ βρήκε καταφύγιο με τη σύζυγό του Φατμέ και την κόρη τους σε έναν από τους καταυλισμούς που δημιοργήθηκαν για να παρέχουν προσωρινό καταφύγιο σε όσους έχασαν τα σπίτια τους. Μια γεννήτρια βρυχάται πάνω από τη φλυαρία των ανθρώπων που είναι συγκεντρωμένοι γύρω από ξυλόσομπες έξω από τις σκηνές τους.

«Δεν μπορούμε να φύγουμε από το καταυλισμό», εξήγησε. «Είναι επικίνδυνο να περπατάς όπου κι αν πας. Τα κτίρια είναι επικίνδυνα. Πριν το καταλάβεις, μια κατασκευή μπορεί να καταρρεύσει πάνω σου».

Νωρίτερα, καθώς ο ήλιος έδυε σε μια πλατεία δίπλα στο δημαρχείο, στρατιώτες, εθελοντές και επιζώντες παρατάχθηκαν σε φορτηγά τροφίμων και πρατήρια καυσίμων για δείπνο και τσάι.

Σε έναν κυκλικό κόμβο, παραμένει όρθιο ένα άγαλμα του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ σε ένα άλογο. Ακριβώς από κάτω του, μια μαρμάρινη πλάκα με το περίφημο απόφθεγμα του σχετικά με την επαρχία Χατάι που έγινε μέρος της Τουρκίας κείτεται θρυμματισμένη στο έδαφος.

Πλούσιοι και φτωχοί

«Η καταστροφή έπεσε στα κεφάλια όλων μας», είπε ο Σαλέεμ Φαουακιρτζί, ένας 57χρονος λαντζιέρης που ζει στην Aντιόχεια εδώ και 12 χρόνια μετά την φυγή του από την Συρία. «Πλούσιους και οι φτωχούς το ίδιο», πρόσθεσε η σύζυγός του, Γουάλα. 

Το ζευγάρι, οι δύο κόρες τους και ο μικρός τους γιος επέζησαν από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου βγαίνοντας από μια μικρή ρωγμή στα ερείπια. Ο μεγάλος τους γιος δεν τα κατάφερε.

Ο Φαουακιρτζί είπε ότι η οικογένεια του δεν σχεδιάζει να εγκαταλείψει την έρημη πόλη.

Όλα από την αρχή

«Ο Θεός μας έσωσε τη ζωή εκτός από τον γιο μου. Γιατί να ρισκάρω τώρα;» αναρωτήθηκε.

Ο Aΐ δήλωσε επίσης την πρόθεση του να μείνει.

«Θα πάρει πολύ χρόνο, θα χρειαστούν χρόνια – αλλά θα την ξαναχτίσουμε», είπε ο Aϊ, οικοδόμος στο επάγγελμα.

«Θεού θέλοντος, θα είναι καλύτερα από ό,τι ήταν παλιά»…

ΠΗΓΗ: In.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top