ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψήφισμα Συμβουλίου Ασφαλείας: Έκκληση στις δυο πλευρές να εντείνουν τις διαπραγματεύσεις

Ψήφισμα Συμβουλίου Ασφαλείας: Έκκληση στις δυο πλευρές να εντείνουν τις διαπραγματεύσεις

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα 2234 με το οποίο ανανεώνεται για ακόμα 6 μήνες, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2016, η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο.

Στο ψήφισμα επαναβεβαιώνεται η λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως τίθεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας ενθαρρύνοντας τις πλευρές να εντείνουν τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στα θέματα ουσίας που δεν έχουν επιλυθεί κατά τρόπον αλληλένδετο. Τονίζεται ακόμα ότι το στάτους κβο δεν μπορεί να διατηρηθεί άλλο.

Επαναβεβαιώνονται όλα τα σχετικά ψηφίσματά του για την Κύπρο, ιδιαίτερα το ψήφισμα 1251 του 1999.

Καλεί όλα τα μέρη να παράσχουν με μεγαλύτερη ταχύτητα πλήρη πρόσβαση σε όλες τις περιοχές για εντατικοποίηση του έργου της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους.

Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι η ευθύνη για την εξεύρεση λύσης εναπόκειται πρωτίστως και κυρίως στους ίδιους τους Κυπρίους και χαιρετίζει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, τη θετική δυναμική και τη δέσμευση που εξέφρασαν οι δυο ηγέτες να εργαστούν ακούραστα για να επιτευχθεί μια συνολική διευθέτηση το συντομότερο δυνατό, όπως συμφωνήθηκε στη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου.

Επαναβεβαιώνει τον πρωταρχικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στην υποβοήθηση των πλευρών να οδηγήσουν την κυπριακή διένεξη όπως αναφέρει και τη διαίρεση της νήσου σε μία συνολική και διαρκή διευθέτηση.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top