ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Μεγάλος ο αριθμός ασθενών με σύνδρομο Long-Covid - Έρχεται δίκτυο με ειδικούς επιστήμονες

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Μεγάλος ο αριθμός ασθενών με σύνδρομο Long-Covid - Έρχεται δίκτυο με ειδικούς επιστήμονες

Πάνω από 60.000 είναι οι ασθενείς που ταλαιπωρούνται καθημερινά από το σύνδρομο Long-Covid στην Κύπρο, ανέφερε την Τετάρτη σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, με αφορμή τη διεθνή ημέρα ενημέρωσης για το σύνδρομο Long – Covid στις 15 Μαρτίου.

Καλεί την κυβέρνηση και την ιατρική και επιστημονική κοινότητα να αναγνωρίσουν ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη να προωθήσουν τη συνεργασία και την κατάρτιση επιστημονικά ορθών ιατρικών πρωτοκόλλων, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής της μεγάλης και ετερογενούς ομάδας των ασθενών με Long – Covid

Όπως αναφέρει η ΟΣΑΚ, κατά τη διεθνή ημέρα ενημέρωσης για το σύνδρομο Long – Covid τα οργανωμένα δίκτυα ασθενών παγκοσμίως επιδιώκουν να ενημερώσουν την κοινότητα αλλά και τις Αρχές των κρατών για αυτή την νέα κατάσταση που προκάλεσε η πανδημία και ταλαιπωρεί ήδη εκατομμύρια ανθρώπους διεθνώς, περιορίζοντας, σε ορισμένες περιπτώσεις σε μεγάλο βαθμό, την οικογενειακή, κοινωνική αλλά και επαγγελματική τους ζωή.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συνεχίζει η ανακοίνωση, ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 10%-20% των ανθρώπων που μολύνονται από τον κορωνοϊό, στη συνέχεια παρουσιάζουν μακροχρόνια συμπτώματα του συνδρόμου Long -Covid, κάτι που σημαίνει ότι ήδη γύρω στα 70 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ταλαιπωρούνται καθημερινά από τα επακόλουθα του κορωνοϊού, με τον αριθμό αυτό στην Κύπρο να εκτιμάται πως φτάνει τις 60.000 και ίσως να ξεπερνά και τις 100.000.

Σημειώνεται πως ο όρος Long -Covid περιλαμβάνει διαφορετικές κλινικές καταστάσεις διαφορετικής βαρύτητας, όπως έντονη κόπωση ή/και δύσπνοια, σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας, διαταραχές από το νευρικό σύστημα με χαρακτηριστική αδυναμία συγκέντρωσης και σημαντικό περιορισμό στη δυνατότητα εκτέλεσης σύνθετων νοητικών λειτουργιών καθώς και απώλεια μνήμης, τριχόπτωση, μυαλγίες, διαταραχές εμμήνου ρύσης κ.α.

Προστίθεται πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι τα παρατεταμένα συμπτώματα για διάστημα μέχρι και πέραν των δύο ετών (βάσει των δεδομένων που μέχρι σήμερα καταγράφονται διεθνώς) είναι χαρακτηριστικό που συνήθως δεν εκδηλώνεται σε άλλες λοιμώξεις αλλά φαίνεται να εντοπίζεται στα πιθανά επακόλουθα της μόλυνσης του ατόμου από τον κορωνοϊό.

Υπογραμμίζεται επίσης και το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σύνδρομο δεν εμφανίζεται μόνο σε άτομα που παρουσίασαν σοβαρά συμπτώματα κατά τη νόσησή τους από τον κορωνοϊό αλλά και σε άτομα που παρουσίασαν ήπια ή και καθόλου συμπτώματα, για αυτό άλλωστε και μεταξύ των ασθενών με Long-Covid υπάρχουν και εκατομμύρια στον κόσμο, χιλιάδες στην Κύπρο, νεαρά άτομα.

Τρία χρόνια μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού και με το σύνδρομο Long-Covid να βρίσκεται ακόμα υπό παρακολούθηση από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα προκειμένου να καταγραφούν πλέον με ακρίβεια τα χαρακτηριστικά του αλλά να βρεθούν και κατάλληλες θεραπείες, τα δίκτυα Long – Covid διεθνώς καταβάλλουν προσπάθεια να ενημερώσουν πολίτες και κράτη για τις ανάγκες της νέας αυτής ομάδας ασθενών, τις ιδιαιτερότητες της και το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν οριστεί πιθανές θεραπείες για την αντιμετώπιση των παρατεταμένων συμπτωμάτων που αφήνει πίσω της η COVID -19, τονίζει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών.

Προσθέτει πως οι ασθενείς με Long – Covid σε πολλές περιπτώσεις βιώνουν εκφοβισμό και χλευασμό αφού παρότι ο ΠΟΥ έχει ήδη δώσει τον επίσημο ορισμό του συνδρόμου, αρκετά κράτη δεν έχουν ακόμα εφαρμόσει πρακτικές ή και πολιτικές για την παροχή διευκολύνσεων προς τους ασθενείς με το μεγαλύτερο κενό να εντοπίζεται στον τομέα της εργασίας.

Όπως αναφέρεται, το δίκτυο Long – Covid Cyprus που δημιουργήθηκε και λειτουργεί υπό την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, μετά από επισταμένη καταγραφή αναφορών από τα μέλη του αλλά και από τις διαπιστώσεις των γιατρών-συνεργατών του, έχει προχωρήσει σε σειρά δράσεων που στόχο έχουν την ενημέρωση τόσο της κοινωνίας όσο και της Πολιτείας γύρω από τα θέματα που αφορούν την Long – Covid κατάσταση.

Συμπληρώνεται πως στην Κύπρο έχουν ετοιμαστεί από επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων και θα κυκλοφορήσουν εντός των επόμενων ημερών ειδικά εγχειρίδια τα οποία αφορούν το σύνδρομο Long – Covid, τη διατροφή που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν οι ασθενείς προκειμένου να διαχειριστούν τα συμπτώματα που τους ταλαιπωρούν αλλά και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζονται οι ασθενείς στο χώρο εργασίας τους, ενώ εξαιρετικής σημασίας το γεγονός ότι το εγχειρίδιο που αφορά τον τομέα της εργασίας έχει εκδοθεί με τη συνεργασία της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων.

Το δίκτυο «Long - Covid Cyprus» με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας, καλεί την κυβέρνηση και την ιατρική και επιστημονική κοινότητα να αναγνωρίσουν ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη να προωθήσουν τη συνεργασία και την κατάρτιση επιστημονικά ορθών ιατρικών πρωτοκόλλων, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής της μεγάλης και ετερογενούς ομάδας των ασθενών με Long – Covid, καταλήγει η ανακοίνωση.

Δίκτυο εθνικών εμπειρογνωμόνων για long COVID που επηρεάζει 17 εκατ. Ευρωπαίους δημιουργεί η ΕΕ

Δίκτυο εθνικών εμπειρογνωμόνων για τη διαχείριση της μακράς COVID (long COVID), δηλαδή των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων και συμπτωμάτων μετά τη νόσηση με κορωνοϊό, δημιουργεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, μετά τη συζήτηση που είχε για το θέμα με τους Υπουργούς Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της συνεδρίας του Συμβουλίου Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών την Τρίτη.

Μέχρι σήμερα, 17 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την ΕΕ έχουν επηρεαστεί από συμπτώματα που παραπέμπουν στη λεγόμενη «μακρά COVID», και οι αριθμοί συνεχίζουν να αυξάνονται.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η κ. Κυριακίδου, κατά τη συνάντηση της Τρίτης ζήτησε από τους Υπουργούς Υγείας να ανταποκριθούν και σε αυτή την πρόκληση από κοινού, δηλαδή με συνεργασία και συντονισμό.

«Από την πλευρά μας, πέραν της χρηματοδότησης, δημιουργούμε ένα δίκτυο εθνικών εμπειρογνωμόνων στο πλαίσιο της πλατφόρμας πολιτικής υγείας της ΕΕ, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, που σχετίζονται με τη διαχείριση της μακράς COVID», ανέφερε η Επίτροπος.

«Παρά το γεγονός ότι έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος στην κατανόηση της long COVID, εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε περισσότερες απαντήσεις, σχετικά με τις αιτίες αλλά και τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες», σημείωσε.

«Έχω καλέσει τους Υπουργούς Υγείας να στηρίξουν την πρωτοβουλία μας και να συμμετέχουν ενεργά, ώστε να υπάρξει άμεσα πρόοδος. Μαζί, πρέπει να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τη μακρά COVID μέσω της συνεργασίας, της ανταλλαγής εμπειρογνωμοσύνης και γνώσεων και της ανάπτυξης κοινών λύσεων», τόνισε.

Μέχρι στιγμής η ΕΕ έχει επενδύσει πάνω από 42 εκατομμύρια ευρώ σε έξι ερευνητικά έργα τα οποία εστιάζουν στη μακρά COVID και άλλα 66 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη εξειδικευμένων μελετών αναφορικά με τη νόσο COVID στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπη».

Μιλώντας στους Υπουργούς Υγείας την Τρίτη, η Επίτροπος Κυριακίδου εξήγησε πως πλέον «ένας στους οκτώ ανθρώπους εμφανίζει συμπτώματα που διαρκούν περισσότερο από το αναμενόμενο», και που περιλαμβάνουν «μια σειρά σωματικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων, όπως κόπωση, δύσπνοια ή κατάθλιψη».

«Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να αποδειχθούν εξουθενωτικά. Μπορούν να φέρουν ανάποδα την καθημερινότητα των ασθενών, επηρεάζοντας κάθε πτυχή της ζωής τους», πρόσθεσε.

Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της έρευνας σχετικά με τα αίτια, τις συνέπειες και τη θεραπεία του long COVID, υπογράμμισε η Επίτροπος Υγείας.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Από πού μας ήρθαν οι τουρίστες τον Μάιο και πόσοι Κύπριοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό

Πισίνες: Αυτοί είναι οι συχνότεροι τύποι λοιμώξεων – Τα συμπτώματα, οι συμβουλές και το…βρεγμένο μαγιό – Ειδικός στο «T»

Σοβαρό τροχαίο Αγία Νάπα: Δεν φορούσε κράνος ο 21χρονος μοτοσικλετιστής - Η κατάσταση της υγείας του

Απόπειρα φόνου εναντίον αστυνομικού: Διάταγμα οκταήμερης κράτησης για τον 40χρονο

Πυρκαγιά στην Επαρχία Λεμεσού: Γίνεται προσπάθεια για πλήρη οριοθέτηση - Σοβαρός κίνδυνος αναζωπυρώσεωνΑπειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Απειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Μπορεί τα ΜΜΕ στο Λίβανο να αναφέρουν ότι ο ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, δεν απείλησε την Κύπρο αλλά την προειδοποίησε , ωστόσο αναλυτές προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα χαρτογραφώντας το ενδεχόμενο υλοποίησης όσων δήλωσε, αναφέροντας τέσσερις πιθανούς στόχους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top