ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όλο και πιο κοντά στον έλεγχο ΜΟΤ σε κτήρια - Υιοθετήθηκε πρόταση νόμου - Στο τελικό στάδιο η ετοιμασία νομοσχεδίου

Όλο και πιο κοντά στον έλεγχο ΜΟΤ σε κτήρια - Υιοθετήθηκε πρόταση νόμου - Στο τελικό στάδιο η ετοιμασία νομοσχεδίου

«Σάλος» επικρατεί αυτή την στιγμή με το θέμα των τουλάχιστον 43 προσφυγικών πολυκατοικιών που βρίσκονται στη λίστα με τις ακατάλληλες ετοιμόρροπες οικοδομές.

Μετά από έκτακτη σύσκεψη, η οποία συγκλήθηκε χθες Πέμπτη 16 Μαρτίου στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο αρμόδιος Υπουργός, Κωνσταντίνος Ιωάννου παρουσίασε το κυβερνητικό πλάνο για αποκατάσταση των προσφύγων που διαμένουν σε αυτές τις επικίνδυνες πολυκατοικίες σε συνοικισμούς ανά την Κύπρο.

Όπως ανέφερε στην πρόταση του ο ΥΠΕΣ, ξεκινώντας από τώρα και για τον επόμενο χρόνο, θα δοθεί προτεραιότητα στην επιδιόρθωση ή και ανακατασκευή των διαμερισμάτων των 43 πολυκατοικιών που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα σοβαρά στατικά και κατασκευαστικά προβλήματα, με την πρόταση να προβλέπει και την επιδιόρθωση/ ή και ανακατασκευή και των υπόλοιπων κτιρίων στη βάση ενός χρονοδιαγράμματος κατά προτεραιότητα. (Περισσότερα για την πρόταση ΕΔΩ)

Υιοθετήθηκε πρόταση για το ΜΟΤ σε κτήρια – Στο τελικό στάδιο η ετοιμασία νομοσχεδίου

Την ίδια στιγμή, στο προσκήνιο βρέθηκε και η επιτακτική ανάγκη για θεσμοθέτηση του ελέγχου των κτηρίων, με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών να έχει υιοθετήσει πρόταση νόμου που προβλέπει στην επιθεώρηση των κτηρίων, με αντίστοιχο τρόπο όπως τον έλεγχο του ΜΟΤ σε αυτοκίνητα.

Συγκεκριμένα, η πρόταση νόμου που υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Εσωτερικών προβλέπει στην επιθεώρηση των κτιρίων κάθε πέντε ή δέκα χρόνια, με προτεραιότητα στα μεγάλα κτίρια δημόσιας χρήσης, όπως Νοσοκομεία, Υπουργεία και άλλα Δημόσια κτίρια.

Ειδικότερα, τα κτήρια θα κατηγοριοποιούνται ανάλογα με την κατηγορία σπουδαιότητας τους και, με βάση το που κατηγοριοποιούνται, οι επιθεωρήσεις σε αυτά θα γίνονται ανά συγκεκριμένο διάστημα.

Μερικά από τα κριτήρια με τα οποία ένα κτήριο θα μπαίνει στην λίστα προτεραιότητας αφορούν την ηλικία του (πόσο παλιό είναι), τη σημαντικότητα του, αν είναι δημόσιας χρήσης κτλ.

Την ευθύνη της επιθεώρησης, σύμφωνα με την πρόταση, θα αναλάβουν επί πληρωμής ομάδα αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών, που είναι μέλη του ΕΤΕΚ, ενώ το κόστος, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι μερικές εκατοντάδες ευρώ, θα επωμίζεται ο ιδιοκτήτης του υποστατικού.

Σημειώνεται επίσης ότι, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, η ετοιμασία νομοσχεδίου για υποχρεωτική επιθεώρηση κτηρίων είναι στο τελικό στάδιο και μόλις ετοιμαστεί θα πάει στην Βουλή.

Καλεί σε άμεση ψήφιση νομοσχεδίου η ΕΤΕΚ

Μιλώντας στο ThemaOnline , ο Γενικός Γραμματέας του ΕΤΕΚ, Πλάτωνας Στυλιανού ανέφερε ότι το ΕΤΕΚ έχει δύο χρόνια που κάνει προσπάθειες για να ψηφιστεί σχετικό νομοσχέδιο για την επιθεώρηση των κτηρίων, με τρόπο όπως γίνεται το ΜΟΤ στα αυτοκίνητα.

«Φωνάζουμε εδώ και καιρό γι’ αυτό το θέμα, θεωρούμε ότι είναι κοντά στο να ψηφιστεί τώρα που ξεκίνησε η κατ’ άρθρο συζήτηση», ανέφερε.

«Πρέπει να πιεστούν οι βουλευτές, εμείς ότι ήταν να κάνουμε το κάναμε, καταθέσαμε τις θέσεις και προτάσεις μας αλλά υπάρχουν και άλλες προτάσεις που εξετάζονται», ανέφερε καταληκτικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Η πρώτη αντίδραση του ΠτΔ στις απειλές Χεζμπολάχ - Πώς απάντησε στον Ηγέτη Νασράλα

Η πρώτη αντίδραση του ΠτΔ στις απειλές Χεζμπολάχ - Πώς απάντησε στον Ηγέτη Νασράλα

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top