ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρχεται εξωσωματική στα 53 - Τι αλλάζει με το τροποποιητικό νομοσχέδιο - Πότε θα ψηφιστεί

Έρχεται εξωσωματική στα 53 - Τι αλλάζει με το τροποποιητικό νομοσχέδιο - Πότε θα ψηφιστεί

Εκσυγχρονίζεται το νομοθετικό πλαίσιο για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στην Κύπρο.

Όπως δήλωσε στο ThemaOnline η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου, άρχισε χθες Πέμπτη 16/3 στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας η συζήτηση τροποποιητικού νομοσχεδίου με σκοπό τον εκσυγχρονισμό και βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τα θέματα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

«Η υφιστάμενη νομοθεσία που εφαρμόστηκε το 2015 έδινε το δικαίωμα για εξωσωματική μόνο σε γυναίκες μέχρι 50 ετών ενώ δίνονταν εξαιρέσεις μέχρι τα 53 από το Συμβούλιο Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Το τροποποιητικό νομοσχέδιο δίνει το δικαίωμα για εξωσωματική σε γυναίκες μέχρι 53 ετών, χωρίς όμως εξαιρέσεις. Παράλληλα, χαιρετίζουμε το γεγονός ότι θα δίνεται το δικαίωμα μέσα απ’ αυτό το νομοσχέδιο σε μονήρεις γυναίκες για να χρησιμοποιούν παρένθετη μητέρα», σημείωσε η Σάβια Ορφανίδου.

Ειδικότερα, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο προνοεί μεταξύ άλλων:

(α) κατοχύρωση του δικαιώματος παρένθετης μητρότητας στη μονήρη γυναίκα μόνο κατόπιν άδειας του Συμβουλίου και νοουμένου ότι η μονήρης γυναίκα δεν μπορεί να κυοφορήσει λόγω σοβαρών και ειδικών ιατρικών προβλημάτων,

(β) κατάργηση της υποχρέωσης εξασφάλισης άδειας από το Συμβούλιο για εφαρμογή μεθόδων υποβοηθούμενη αναπαραγωγής από μονήρεις γυναίκες εξαιρουμένης της παρένθετης μητρότητας,

(γ) κατοχύρωση ως μέγιστης ηλικίας φυσικής ικανότητας αναπαραγωγής της υποβοηθούμενης γυναίκας του 53 έτους,

(δ) ρύθμιση θεμάτων ανωνυμίας των δοτών,

(ε) απαγόρευση διαφήμισης για την ανεύρεση δοτών και η κατοχύρωση του δικαιώματος ενημέρωσης για τον ίδιο σκοπό στις Μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και στο Συμβούλιο. Με απλά λόγια, δεν θα μπορούν τα διάφορα κέντρα γονιμότητας να διαφημίζουν «δώστε μας τα ωάρια σας για λεφτά», αλλά θα ενημερώνουν για τα οφέλη της διαδικασίας και τις διάφορες δυνατότητες που παρέχονται.

Ένα άλλο σημείο είναι η διασύνδεση του Κεντρικού Μητρώου Αρχείου του Συμβουλίου με τα αρχεία των Μονάδων που κάνουν τις εξωσωματικές, ούτως ώστε να υπάρχει άμεση ενημέρωση και να αποφευχθούν οποιεσδήποτε καταχρήσεις που υπήρξαν στο παρελθόν.

Επιδότηση εξωσωματικών

«Έχουμε θέσει ξανά και ξανά το θέμα της αύξησης της επιδότησης των εξωσωματικών για να υποβοηθήσουμε τις γυναίκες που έχουν ανάγκη, τις γυναίκες που περνούν και δύο και τρεις και τέσσερις φορές και πέντε και έξι, απ’ αυτή τη διαδικασία. Πέρα από το ψυχολογικό, σωματικό πρόβλημα είναι και το οικονομικό και είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια για αύξηση αυτού του ποσού. Θα συνεχιστεί αυτή η συζήτηση στο μέλλον και είμαστε εδώ έτοιμοι να συνεισφέρουμε και να συμβάλουμε με κάθε τρόπο για να μπορέσουμε να διευκολύνουμε την πιο όμορφη στιγμή της γυναίκας, αυτή της μητρότητας», δήλωσε η Σάβια Ορφανίδου.

Σημειώνεται πως με βάση υφιστάμενο πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας, η κάθε γυναίκα έχει το δικαίωμα να λάβει €2,500 (συν δωρεάν φάρμακα και άλλες εξετάσεις) για τέσσερις συνολικά προσπάθειες, που θα γίνουν εντός Κυπριακής Δημοκρατίας, για άτεκνα ζευγάρια.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

Σύμφωνα με την βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν και να οδηγηθεί στην Ολομέλεια εντός Απριλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top