ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπουργός Εργασίας: «Η Κυβέρνηση θα υποβάλει πρόταση για την ΑΤΑ όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν»

Υπουργός Εργασίας: «Η Κυβέρνηση θα υποβάλει πρόταση για την ΑΤΑ όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν»

Η Κυβέρνηση θα υποβάλει πρόταση για την ΑΤΑ αφού προχωρήσει σε επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους και όταν κρίνει ότι οι συνθήκες το επιτρέπουν, ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου.

Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντησή του με τους κοινωνικούς εταίρους για την ΑΤΑ, ο Υπουργός εξέφρασε ικανοποίηση, αφού βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, ύστερα από μια περίοδο αντιπαράθεσης, η οποία είχε καταλήξει σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για την επιθυμία και διάθεση που εκφράστηκε από όλες τις πλευρές για κατάληξη, μέσα στο επόμενο διάστημα, σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία.

«Είναι κατανοητό και σεβαστό ότι η κάθε πλευρά έχει τη δική της ανάγνωση, τη δική της ανάλυση και τις δικές τις θέσεις, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συζητήσουμε και να προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε», είπε.

Πρόσθεσε ότι από πλευράς του έθεσε το πλαίσιο μέσα από την παράθεση της θέσης της Κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία ο θεσμός της ΑΤΑ δεν θα καταργηθεί, το ποσοστό του 100% δεν μπορεί σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα να αποδοθεί και η συμφωνία πρέπει να ανανεωθεί.

«Αυτό θα επιδιώξουμε, αυτό θα προσπαθήσουμε και αυτό εγώ αισιοδοξώ ότι θα καταφέρουμε μέσα στο επόμενο διάστημα», είπε. Πρόσθεσε ότι συμφώνησαν ότι θα αποφευχθούν στο επόμενο διάστημα δηλώσεις επί του ζητήματος αυτού, έτσι ώστε να προστατευτεί η μεταξύ τους συζήτηση.

Ο Υπουργός σημείωσε πως όταν υπάρξει κάτι ανακοινώσιμο θα προχωρήσουν με τις ανάλογες ανακοινώσεις.

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι στις σκέψεις του να υποβάλει μεσολαβητική πρόταση, ο Υπουργός ανέφερε ότι η πρόθεσή του είναι μέσα από επαφές που θα πραγματοποιηθούν άμεσα με όλες τις οργανώσεις για να ακούσει σκέψεις και για να γίνει ανταλλαγή απόψεων, η Κυβέρνηση να διαμορφώσει συγκεκριμένη πρόταση, η οποία όταν κριθεί ότι οι συνθήκες το επιτρέπουν πλέον θα κατατεθεί ενώπιον των κοινωνικών εταίρων.

«Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, υπάρχουν διαφορετικές αφετηρίες, αλλά για να μπορούμε να συμφωνήσουμε χρειάζεται όλοι να κάνουν τις ανάλογες υποχωρήσεις», ανέφερε.

Ερωτηθείς κατά πόσο έχει τεθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα για κατάληξη σε μια πρόταση, ο Υπουργός σημείωσε ότι το χρονοδιάγραμμα δεν έχει τεθεί ποσοτικά, αλλά ποιοτικά και θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο.

Σημείωσε ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι αυτή η εκκρεμότητα δεν εξυπηρετεί κανέναν, ούτε τους εργαζόμενους οι οποίοι χρειάζεται να ξέρουν αν θα έχουν διαφορετική απόδοση μέσα από τον θεσμό από την υφιστάμενη, ούτε τις επιχειρήσεις, που πρέπει να κάνουν τον κατάλληλο προγραμματισμό σε σχέση με τα οικονομικά τους, ούτε την Κυβέρνηση που πρέπει να προγραμματίσει ανάλογα τα δημόσια οικονομικά.

Πρόσθεσε ότι είναι κοινή πεποίθηση όλων ότι θα προσπαθήσουν για να καταφέρουν να καταλήξουν σύντομα.

Ερωτηθείς για τις επόμενες συναντήσεις, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων της, η νέα Κυβέρνηση έχει αφιερώσει και χρόνο και εποικοδομητική διάθεση στην ανάπτυξη του κοινωνικού διαλόγου.

«Οπότε ο διάλογος συνεχίζεται με όλες τις οργανώσεις και μέσα στο επόμενο διάστημα, μέσα στις επόμενες μέρες θα ξαναπρογραμματιστούμε και θα ξαναβρεθούμε όλοι μαζί όπως βρεθήκαμε σήμερα για να αποφασίσουμε πώς προχωρούμε», είπε.

Ερωτηθείς κατά πόσο τέθηκε στο τραπέζι κάποιο ποσοστό που να ικανοποιεί τόσο τις συνδικαλιστικές όσο και τις εργοδοτικές οργανώσεις, ο Υπουργός ανέφερε ότι ούτε στις προηγούμενες συναντήσεις από πλευράς του αναφέρθηκε οτιδήποτε τέτοιο, ούτε στη σημερινή συνάντηση αναφέρθηκε οτιδήποτε από κανέναν.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Απλήρωτα χιλιάδες εξώδικα από τις κάμερες: Το νέο αυστηρό σύστημα και η αναμονή για τα κλιμακωτά πρόστιμα

• Καύσιμα: Καλά τα νέα για τους καταναλωτές – Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια – Πίνακες

• Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ξεκινά σήμερα στο Ανώτατο η διαδικασία αμφισβήτησης του πορίσματος για τον θάνατο του

• Έμπλεξε 22χρονος: Νόμιζε ότι οδηγούσε... αεροπλάνο με την ταχύτητα που πήγαινε - Δεν είχε ούτε άδεια

• Το Ισραήλ απορρίπτει τη συμφωνία Χαμάς και Φατάχ – Νέοι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας

• Ντέμη Γεωργίου: «Θανάση πεθαίνω» - Το τελευταίο μήνυμα που έστειλε σε φίλο τηςΕΔΕΚ: Συνέρχεται σήμερα η Κεντρική Επιτροπή - Στο επίκεντρο το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών

ΕΔΕΚ: Συνέρχεται σήμερα η Κεντρική Επιτροπή - Στο επίκεντρο το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών

Ενώπιον των μελών της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ τίθεται την Τετάρτη το απόγευμα, το αποτέλεσμα των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του σώματος, αναμένεται να κατατεθεί κείμενο, το οποίο ετοιμάστηκε από την  πολιτική γραμματεία του κόμματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top