ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι για τις λαμπρατζιές και τις κροτίδες

Τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι για τις λαμπρατζιές και τις κροτίδες

Επικίνδυνα έθιμα που μπορούν να προκαλέσουν τόσο σοβαρούς τραυματισμούς, όσο και υλικές ζημιές, αποτελούν το άναμμα λαμπρατζιάς και η ρίψη κροτίδων το Πάσχα.

Διαχρονικά, παρά τις συστάσεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τα εν λόγω έθιμα συνεχίζουν να υφίστανται, με πολλούς νέους να αψηφούν τους κινδύνους που μπορούν να προκληθούν.

Σε μια προσπάθεια ενημέρωσης τόσο νέων, όσο και των γονέων, για το πως μπορούν να γιορτάσουν το Πάσχα με όσο το δυνατόν λιγότερο ρίσκο, το ThemaOnline επικοινώνησε με τις αρμόδιες αρχές και σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται προτού προβείτε στο άναμμα λαμπρατζιάς και στη ρίψη κροτίδων.

Άναμμα λαμπρατζιάς

Αρχικά να αναφέρουμε πως προέκυψε αυτό το έθιμο. Το άναμμα της λαμπρατζιάς, η αλλιώς το «κάψιμο του Ιούδα», είναι ένα έθιμο το οποίο γίνετε εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου.

Από μήνες πριν οι νέοι μαζεύουν και μεταφέρουν στους περιβόλους των εκκλησιών κορμούς δέντρων, ξύλα, κλαδιά και σανίδια. Όλα αυτά τα στοιβάζουν και τα ανάβουν τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου, ενώ μέσα στην εκκλησία τελείται η ακολουθία της Αναστάσεως. Το άναμμα της φωτιάς αυτής, επί της οποίας συνήθως καίγεται και το ομοίωμα του Ιούδα, αποτελεί ένα από τα έθιμα της εβδομάδας του Πάσχα.

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κ. Ανδρέας Κεττής, δήλωσε ότι, «αρχικά να αναφέρουμε ότι η θέση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι ξεκάθαρη και συγκεκριμένη, το άναμμα φωτιάς για οποιοδήποτε λόγο, απαγορεύεται. Από εκεί και πέρα όμως, το άναμμα της λαμπρατζιάς είναι ένα διαχρονικό έθιμο στο οποίο συναινούμε, αρκεί να γίνεται με ασφάλεια και στα σωστά πλαίσια».

«Για να πραγματοποιείται με ασφάλεια το συγκεκριμένο έθιμο, πρέπει να υπάρχει συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Πρέπει να γίνεται οργανωμένα και σε συνεργασία με την τοπική αρχή, την εκκλησιαστική επιτροπή και τα οργανωμένα σύνολα», ανέφερε.

Εξηγώντας πως θα μπορούσε να γίνει το άναμμα της λαμπρατζιάς με ασφάλεια, ο κ. Κεττής ανέφερε ότι, «αρχικά, προτού προβούν στο άναμμα της φωτιάς θα ήταν καλό, να τοποθετήσουν τα ξύλα σε ένα χώρο όπου να μην υπάρχει κίνδυνος για υλικές ζημιές».

Μερικά σημεία τα οποία είναι πολύ σημαντικά είναι:

- Ανοιχτός χώρος

- Όχι σε μικρά προαύλια είτε εκκλησιών ή σχολείων

- Μακριά από ηλεκτρικά καλώδια

- Μακριά από σπίτια

- Πρέπει να επιτηρείται συνεχώς από συγκεκριμένο άτομο το οποίο, θα μπορεί να αντιδράσει σε περίπτωση που χρειαστεί

- Να είναι συγκεκριμένος και μικρός ο όγκος της ξυλείας που θα χρησιμοποιηθεί

- Καθαρά ξύλα

- Όσο είναι αναμμένη η φωτιά να μην ρίχνουν μέσα αντικείμενα τα οποία προκαλούν εκρήξεις γιατί μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς

- Πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα πυρασφάλειας για να αποφευχθούν δυσάρεστα γεγονότα

- Να υπάρχει επικοινωνία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία ή τους τοπικούς σταθμούς σε περίπτωση που πρέπει να επέμβουμε

«Όλοι πρέπει να συμβάλουν για να μπορέσει το άναμμα της λαμπρατζιάς να γίνει όσο το δυνατόν με περισσότερη ασφάλεια, χωρίς ζημιές και τραυματισμούς. Δεν χρειάζεται να καταργηθεί αυτό το έθιμο όμως, είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνεται με ασφάλεια αφού, μπορεί πάρα πολύ εύκολα να βγει εκτός ελέγχου», είπε καταληκτικά ο κ. Κεττής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενό μας ρεπορτάζ, λόγω του προβληματισμού που προκαλεί κάθε χρόνο το εν λόγω έθιμο, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό, η Πυροσβεστική Υπηρεσία πρωτοπόρησε και προχώρησε στη σύσταση ενός προσχεδίου για νομοσχέδιο που αφορά τις λαμπρατζιές και θα ρυθμίζει το πλαίσιο που θα γίνονται.

Να αναφέρουμε ότι, το νομοσχέδιο θα αφορά την δημιουργία ενός σωστού πλαισίου ώστε το έθιμο των λαμπρατζιών να γίνεται οργανωμένα και όχι ανεξέλεγκτα καθώς επίσης να τηρούνται μέτρα πυρασφάλειας.

(https://www.tothemaonline.com/Article/345149/prwtoporei-h-pyrosbestikh-prowthei-nomoshedio-gia-tis%E2%80%A6-lampratzies---ti-tha-pronoei?fbclid=IwAR3kZY0uaEfBEjyrtYgHzIsONXhcv65qKrIeQDnaajixr3s4EaNrUbWoKHY )

Ρίψη κροτίδων

Αναμφίβολα, ένα πιο επικίνδυνο «έθιμο» από αυτό της λαμπρατζιάς, είναι η ρίψη κροτίδων. Διαχρονικά, παρά τις συστάσεις της Αστυνομία και τις εκστρατείες που πραγματοποιούσαν σε σχολεία για ενημέρωση των νέων όλων των ηλικιών, η ρίψη κροτίδων είναι ένα πρόβλημα το οποίο συνεχίζεται, έχει προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς στο παρελθόν ενώ, βάζει σε ρίσκο και πρόσωπα που μπορεί να βρίσκονται στο λάθος σημείο, τη λάθος στιγμή.

Σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και συνειδητοποίησης των νέων, το ThemaOnline επικοινώνησε με τον Υπεύθυνο των Πυροτεχνουργών της Αστυνομίας, κ. Οδυσσέα Παπαδόπουλο, ο οποίος μας μίλησε για το βαθμό επικινδυνότητας που υπάρχει τόσο για τα άτομα που ανάβουν τις κροτίδες, όσο και για άτομα που μπορεί να βρίσκονται ανυποψίαστα στο σημείο.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, «η ρίψη κροτίδων είναι μια κακή συνήθεια και έχει τεράστια διαφορά, σε σχέση με το έθιμο της λαμπρατζιάς. Το να ανάψει κάποιος μια κροτίδα είναι κάτι πάρα πολύ επικίνδυνο το οποίο, δεν μπορεί να γίνει σε ασφαλές πλαίσιο. Το τονίζω, δεν υπάρχει ασφαλές τρόπος, όταν κάποιος έχει να κάνει με κροτίδες».

«Ανεξέλεγκτα» επικίνδυνες οι κροτίδες

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος, «υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους δεν μπορεί κάποιος να έχει εμπιστοσύνη, όταν ανάβει μια κροτίδα. Μια αλλοίωση για παράδειγμα, που κάποιος μπορεί να μην δει με γυμνό μάτι ότι υπάρχει, μπορεί να αλλάξει όλο τον τρόπο που θα λειτουργήσει η κροτίδα, καθιστώντας την «ανεξέλεγκτα» επικίνδυνη. Από τη στιγμή που κάποιος κρατάει στα χέρια του ένα εκρηκτικό αντικείμενο το οποίο, δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι είναι ασφαλισμένο τότε, αυτόματα βάζει και τον εαυτό του σε κίνδυνο και τους γύρω του», ανέφερε.

Ιδιαίτερα επικίνδυνες, πρόσθεσε, «είναι και οι κροτίδες οι οποίες προμηθεύονται από τα κατεχόμενα ή από την Τουρκία λόγω του ότι, δεν υπάρχει καμία Ευρωπαϊκή διαπίστευση. Αντιλαμβάνεστε ότι, η χρήση τέτοιων κροτίδων ανεβάζουν περαιτέρω, το επίπεδο επικινδυνότητας».

«Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι νέοι ότι, όλα μπορούν να παίξουν ρόλο και να γίνει το λάθος. Η κάθε πράξη αυξάνει τον κίνδυνο γεωμετρικά, το σημείο που θα τοποθετηθεί η κροτίδα, οι καιρικές συνθήκες, η υγρασία, η θερμοκρασία όλα, μπορούν να συμβάλουν στο να γίνει το κακό».

Σοβαροί τραυματισμοί, ακόμη και θάνατος από κροτίδες

Ερωτηθείς για τους τραυματισμούς που έχουν προκληθεί από κροτίδες, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι, πριν από μερικά χρόνια υπήρξε μέχρι και θάνατος από κροτίδες, σε άτομο το οποίο βρισκόταν σε χώρο λαμπρατζιάς.

Διαχρονικά, συνέχισε, «έχουμε δει απίστευτα σοβαρούς τραυματισμούς και με εργοστασιακές και με αυτοσχέδιες, και μπορώ με σιγουριά να πω ότι, οι τραυματισμοί που έχουν προκληθεί από αυτοσχέδιες, είναι οι πιο σοβαροί. Είναι σημαντικό θεωρώ να τονιστεί ότι, οι τραυματισμοί που προκαλούνται από κροτίδες, είναι μη αναστρέψιμοι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Κληθείς να μιλήσει για τους καταγραμμένους αριθμούς προσώπων που έχουν τραυματιστεί από κροτίδες, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι, ο αριθμός που ακούγεται και καταγράφετε, δεν είναι ο πραγματικός αφού, πολλοί αφότου τραυματιστούν αποφεύγουν να το δηλώσουν όταν θα πάνε στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, κάθε χρόνο υπάρχουν τραυματισμοί από τη χρήση κροτίδων ενώ πέρυσι, ο καταγραμμένος αριθμός προσώπων ανήλθε στα έξι άτομα.

«Για να καταλάβει ο κόσμος τη σοβαρότητα της κατάστασης όσον αφορά τους τραυματισμούς, με όσους τραυματίες μίλησα εγώ προσωπικά τους και τους ρώτησα πως έγινε, η απάντηση τους είναι πάντα η ίδια, «δεν ξέρω». Κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Δεν είναι παιχνίδι. Δεν είναι κάτι που μπορείς να του έχεις εμπιστοσύνη. Κανείς δεν μπορεί να είναι ειδήμονας σε αυτό, μπορεί να νομίζουν ότι ξέρουν αλλά, εκ του αποτελέσματος κανείς τους δεν ήξερε να μου πει τι πήγε λάθος στην πορεία. Δεν μπορείς να ξέρεις πότε θα γίνει το κακό για να το υπολογίσεις και να προστατευτείς», είπε.

«Ανάμεσα στους τραυματίες, υπήρχαν και άτομα τα οποία βρίσκονταν την λάθος ώρα, στο λάθος σημείο. Λόγω του ότι, πολλοί ρίχνουν και κροτίδες μέσα στις λαμπρατζιές, μπορεί κάποιος ο οποίος βρίσκεται στο σημείο, χωρίς να ξέρει ότι κάποιος άλλος την έριξε στη φωτιά, να τραυματιστεί ενώ είναι ανυποψίαστος του κινδύνου που διατρέχει. Αυτά τα άτομα μπορεί να είναι μικρά παιδιά, μπορεί να είναι νεαροί, μπορεί να είναι ενήλικες, μπορεί να είναι ηλικιωμένοι. Μπορεί να είμαι εγώ, μπορεί να είσαι εσύ. Δεν είναι άδικο να σημαδευτεί η ζωή κάποιου ανθρώπου άδικα;», διερωτήθηκε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Δεν θα σταματήσω ποτέ να το τονίζω, δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος όταν αφορά κροτίδες. Θα ήθελα να παρακαλέσω όποιον σκεφτεί να ανάψει μια κροτίδα, να το ξανασκεφτεί πριν το κάνει. Μην προβείτε σε μια ενέργει η οποία μπορεί να σας σημαδέψει τη ζωή σας. Έχουμε δει πάρα πολλά περιστατικά και είναι ότι χειρότερο υπάρχει. Απευθύνομαι σε όλους, πριν σκεφτείτε να ανάψετε μια κροτίδα, σκεφτείτε τον εαυτό σας, σκεφτείτε τους δικούς σας, σκεφτείτε τους ανθρώπους γύρω σας», είπε καταληκτικά ο κ. Παπαδόπουλος.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top