ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αντιμετώπιση των πυρκαγιών: Συντονιστικός ρόλος στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας

Αντιμετώπιση των πυρκαγιών: Συντονιστικός ρόλος στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας

Συντονιστικό ρόλο με στόχο την έγκαιρη ενεργοποίηση των μηχανισμών που υπάρχουν για πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών αναλαμβάνει ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε σε πρωινή σύσκεψη, στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα της πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο Υπουργός Άμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλας, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Δόξα Κωμοδρόμου, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος και ο Ειδικός Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Διαχείρισης Κρίσεων και Πολιτικής Προστασίας, Γιώργος Μπούστρας.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, δήλωσε μετά τη σύσκεψη πως συζητήθηκαν οι υφιστάμενοι σχεδιασμοί για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών και αυτό που αποφασίστηκε σε πρώτο στάδιο είναι η ανάθεση στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος να έχει το συντονιστικό ρόλο των υφιστάμενων σχεδιασμών.

«Υπάρχουν ήδη και οι σχεδιασμοί και οι μηχανισμοί για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Αυτό που επιχειρείται σήμερα είναι η πιο έγκαιρη ενεργοποίηση αυτών των μηχανισμών», πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη πως θα πραγματοποιηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα υπό τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας ανάλογες συσκέψεις για προετοιμασία, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν εισηγήσεις που έγιναν από τους Υπουργούς, ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως «ενόψει της σημερινής σύσκεψης ο κάθε Υπουργός σε σχέση με τις αρμοδιότητες που ο ίδιος έχει, έχει πραγματοποιήσει ανάλογες συσκέψεις με τα τμήματα υπό του. Έχουν έλθει συγκεκριμένες προτάσεις, συγκεκριμένες εισηγήσεις, οι οποίες θα τεθούν ενώπιον πλέον του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας που θα έχει τον συντονιστικό ρόλο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε υλοποίηση αλλά και αξιολόγηση των υφιστάμενων σχεδιασμών και των μέσων που έχουμε», πρόσθεσε.

Κληθείς να πει πότε αναμένεται να υπάρξουν συγκεκριμένες θέσεις από το Υπουργείο Γεωργίας για να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πλάνο, ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως στην Κύπρο υπάρχει μια πλειάδα σχεδίων δράσης για την πρόληψη αλλά και για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. «Και είναι αυτό που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με τον ορισμό κάποιου ατόμου το οποίο θα είναι το αρμόδιο για τον συντονισμό αυτών των σχεδιασμών», σημείωσε.

«Ανέφερε πως υπάρχουν σχεδιασμοί οι οποίοι αντιμετωπίζουν ορθά και έγκαιρα τις πυρκαγιές αλλά υπάρχει ένα ζήτημα ως προς την αλληλεπίδραση κάποιων τμημάτων, των αρμόδιων τμημάτων και είναι εδώ που έρχεται ο συντονιστικός ρόλος να αντιμετωπίσει αυτό το κενό ή εκείνη την αργοπορία που ενδεχομένως να είναι πολύ σημαντική στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών» συμπλήρωσε.

«Υπάρχει όμως και το ζήτημα πέραν των άμεσων μέτρων που πρέπει να τεθούν για τη φετινή χρονιά και ενός πιο ολιστικού μεσοπρόθεσμου, μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για την αντιμετώπιση αλλά κυρίως και για την πρόληψη των πυρκαγιών που εδώ θα χρειαστεί η ενεργοποίηση και της κοινωνίας», πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς αν συζητήθηκε το θέμα των πτητικών μέσων πυρόσβεσης, ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως τέθηκε το θέμα και ο Υπουργός Γεωργίας ενημέρωσε ότι έχει οριστεί η αρμόδια επιτροπή παραλαβής και όταν θα έλθουν τα πτητικά μέσα η επιτροπή παραλαβής, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί, θα εξετάσει τα πτητικά μέσα και θα προβεί είτε στην παραλαβή είτε όχι των μέσων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top