ΠΑΡΑ-THEMA

Το ξέρατε; Ποια είναι η γνωστή σε όλους...άγνωστη γυναίκα που βλέπαμε για χρόνια στην Κυπριακή λίρα

Το ξέρατε; Ποια είναι η γνωστή σε όλους...άγνωστη γυναίκα που βλέπαμε για χρόνια στην Κυπριακή λίρα

Η κυπριακή λίρα, την οποία η Μαρία Συμεωνίδου κόσμησε με το πορτρέτο της και την παραδοσιακή της στολή, έκλεισε τον κύκλο της την 31η Ιανουαρίου 2008 και αντικαταστάθηκε από το ευρώ

Για πολλά χρόνια αποτελούσε τις αποταμιεύσεις μας, την είχαμε στα πορτοφόλια μας, την κρατούσαμε στο χέρι και νιώθαμε τη δύναμη που μας έδινε στην καθημερινότητά μας και ιδιαίτερα στις οικονομικές συναλλαγές μας.

Ήταν η εγγυήτρια δύναμη του βιοτικού μας επιπέδου και το σήμα κατατεθέν του τόπου μας στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι. Ώσπου «αναβαθμιστήκαμε», γίναμε «περισσότερο» Ευρωπαίοι και το εθνικό μας νόμισμα το βάλαμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, αντικαθιστώντας το με το ευρώ.

Post image for Μια μορφή άγνωστη, αλλά οικεία

Η ταυτότητα της γυναίκας που απεικονίζεται στην κυπριακή λίρα, αποκαλύφθηκε πρόσφατα, όταν συγγενικό πρόσωπο της άσημης αλλά και τόσο οικείας Κυπρίας, δώρισε έναν πίνακα στο Μουσείο - Αρχείο της Λεμεσού.

9-ΑΡΧΕΙΟ 3

Πρόκειται για την λεμεσιανή Μαρία Συμεωνίδου, το πορτραίτο της οποίας βρίσκεται αποτυπωμένο στα χαρτονομίσματα της μιας λίρας και των 50 σεντ. 

Ο πίνακας ανήκε στην οικογένεια της Αλίκης Γαβαλά και δόθηκε ως δωρεά στο Μουσείο της πόλης από τον Ρωσσέτο Γαβαλά, (γιο του Αργύρη και της Αλίκης Γαβαλά). Ο πίνακας βρισκόταν στο σπίτι της οικογένειας στην οδό Κιτίου Κυπριανού στη Λεμεσό. Η Αλίκη Γαβαλά είναι εγγονή της Μαρίας, κόρη της Άννας, της θυγατέρας της η οποία παντρεύτηκε τον Ιωάννη Απέητο. Η Μαρία είναι κόρη του Θεμιστοκλή Συμεωνίδη και της Μαρίας (Μαριού) Χατζηστεφάνου (ή Παπαστεφάνου). Στον πίνακα, η Μαρία Συμεωνίδου εικονίζεται με τον γιο της Κωνσταντίνο ο οποίος πέθανε σε νεαρή ηλικία. Τα άλλα παιδιά τους ήταν η Άννα Συμεωνίδου (Απέητου), η Ζωή Συμεωνίδου και ο Κωστής Συμεωνίδης ο οποίος πήρε το όνομα του πρωτότοκου υιού Κωνσταντίνου. 



Η στολή που φορά η εικονιζόμενη (εσωτερικό μεταξωτό πουκάμισο και μεταξωτή φούστα) μοιάζει με τις ενδυμασίες της αστικής κοινωνίας της Κύπρου. 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top