ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σνάμπελ: «Δεν έχει αποκλειστεί και νέα αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες»

Σνάμπελ: «Δεν έχει αποκλειστεί και νέα αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες»

Δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέας αύξησης των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κατά 50 μονάδες βάσης, δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ ενόψει της επερχόμενης συνεδρίας για θέματα νομισματικής πολιτικής στις 4 Μαΐου.

Σε συνέντευξη στο Politico, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ, η κ. Σνάμπελ κατέστησε σαφές πως η απόφαση της συνάντησης του Μαΐου θα εξαρτηθεί «αυστηρά» από τα μακροοικονομικά στοιχεία που θα έχει στη διάθεσή της η ΕΚΤ τη συγκεκριμένη στιγμή.

Όπως είπε, μέχρι στιγμής τα στοιχεία καταδεικνύουν πως ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος, ενώ η οικονομία αποδείχθηκε πιο ανθεκτική απ’ ότι εκτιμάτο, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία που οδήγησε σε εκτόξευση του πληθωρισμού και ιδιαίτερα των τιμών της ενέργειας.

Η κ. Σνάμπελ είπε πως ήδη διαπιστώνεται κάποια μετάδοση των αυξήσεων των επιτοκίων στην πραγματική οικονομία. Σημείωσε ειδικότερα ότι ακόμη και πριν από τους κλυδωνισμούς στον χρηματοπιστωτικό τομέα λόγω της κατάρρευσης περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ είχε καταγραφεί επιβράδυνση στην παραχώρηση δανείων, ενώ οι πρόσφατες εξελίξεις στις τράπεζες οδήγησαν σε υψηλότερη αβεβαιότητα και είναι πιθανόν να έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση των χρηματοδοτικών συνθηκών.

«Αυτό σίγουρα πρέπει να ληφθεί υπόψη όταν αξιολογηθεί η μετάδοση των μέτρων που ήδη έχουν ληφθεί», είπε, για να προσθέσει ότι «συνεπώς, θα έλεγα ότι είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζονται περαιτέρω αυξήσεις, αλλά το μέγεθος των αυξήσεων αυτών θα εξαρτηθεί από τα εισερχόμενα στοιχεία».

Σε ερώτηση αν το ενδεχόμενο αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης δεν βρίσκεται στο τραπέζι, η κ. Σνάμπελ είπε πως «η εξάρτηση από τα στοιχεία δεν σημαίνει ότι η αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης έχει φύγει από το τραπέζι».

Από τον περασμένο Ιούλιο, η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε έξι αυξήσεις των επιτοκίων της σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωρισμού στην ευρωζώνη. Ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι στην επόμενη συνεδρία της ΕΚΤ θα αποφασίσει αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες, διακόπτοντας ένα σερί τριών συνεχόμενων αυξήσεων κατά 50 μονάδες βάσης.

«Ο συνολικός πληθωρισμός υποχωρεί σχετικά γρήγορα, λόγω της απότομης μείωσης στον πληθωρισμό από τις τιμές της ενέργειας. Αλλά ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας και τροφίμων) συνεχίζει να εκπλήσσει προς τα πάνω. Δείχνει πολύ ισχυρή δυναμική και βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Λόγω της επιμονής του υποκείμενου πληθωρισμού και επιπρόσθετα της πολύ ισχυρής δυναμικής στον πληθωρισμό των τροφίμων είναι πολύ πρόωρο να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα νέα αναθεωρημένα Στεγαστικά Σχέδια Αναζωογόνησης Ορεινών - Όλες οι λεπτομέρειες

Άγριος καυγάς μετά από το debate των υποψήφιων δημάρχων Λεμεσού - Άτομο δέχθηκε μπουνιά

Νέα ανακοίνωση από την Kition Ocean Holdings - «Η μεταφορά των υπαλλήλων δεν είναι ζήτημα επιλογής από την Κυβέρνηση»

«Νέκρωσε» το Φτερικούδι μετά το κλείσιμο της Μονής - Προσπαθούν να βρουν μοναχούς από το… εξωτερικό

Έφοδοι, παρακολουθήσεις, κατασχέσεις, όπλα και ναρκωτικά – Οι «διαταράξεις» της νύχτας και το οργανωμένο έγκλημα

Ιλάειρα Ζήση: Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο η εγκυμονούσα σύζυγος του Μαυρίκιου ΜαυρικίουΣτις 5 Ιουνίου η απόφαση για νομιμοποίηση της αίτησης του Εισαγγελέα για παύση του Ελεγκτή

Στις 5 Ιουνίου η απόφαση για νομιμοποίηση της αίτησης του Εισαγγελέα για παύση του Ελεγκτή

Την Τετάρτη, 5 Ιουνίου, στις 9:30πμ, θα ανακοινώσει το Συμβούλιο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου την απόφασή του σχετικά με την προδικαστική ένσταση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη στην υπόθεση που έχει καταχωρίσει ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης για απόλυσή του για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top