ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναμένεται αύξηση επιτοκίων 0,25% από ΕΚΤ τον Μάιο και νέα αύξηση τον Ιούνιο

Αναμένεται αύξηση επιτοκίων 0,25% από ΕΚΤ τον Μάιο και νέα αύξηση τον Ιούνιο

Σχεδόν σίγουρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αυξήσει κατά 25 μονάδες βάσης το επιτόκιο καταθέσεων της στη συνεδρία της 4ης Μαΐου και τον Ιούνιο θα το ανεβάσει στο 3,50% ή υψηλότερα καθώς ο δομικός πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλός, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ο συνολικός πληθωρισμός της Ευρωζώνης περιορίστηκε περαιτέρω τον περασμένο μήνα, αλλά παρέμεινε πέραν του τριπλάσιου σε σχέση με τον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2% και παρά το ότι ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ εκτιμάται τώρα ότι θα διατηρηθεί ελαφρώς χαμηλότερα.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Κεντρική Τράπεζα «έχει ακόμη δρόμο μπροστά της» με τη νομισματική πολιτική της και επομένως παραμένει η συζήτηση για τον ρυθμό αύξησης και για το πόσο ακόμη θα αυξηθεί το επιτόκιο καταθέσεων.

Η Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση την στην επόμενη εβδομάδα, αλλά θα περιοριστεί σε αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των 57 από τους 69 οικονομολόγους που συμμετείχαν στην τελευταία δημοσκόπηση του Reuters.

Εάν πραγματοποιηθεί η εκτίμηση, αυτό θα οδηγήσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,25%, σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς.

Η ΕΚΤ έχει προσθέσει τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης σε έξι διαδοχικές συνεδριάσεις, αλλά ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παραμένουν επιφυλακτικοί καθώς η οικονομία δεν έχει ακόμη απορροφήσει τις προηγούμενες αυξήσεις.

Ωστόσο, 12 ερωτηθέντες αναμένουν μια κίνηση 50 μονάδων βάσης την επόμενη εβδομάδα.

«Αν και ο συνολικός πληθωρισμός θα μειωθεί περαιτέρω, οι ουσιαστικές πιέσεις στον τομέα υπηρεσιών και ο πεισματικά υψηλός δομικός πληθωρισμός συνηγορούν υπέρ περισσότερων αυξήσεων επιτοκίων και μιας προσέγγισης ΄υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα΄», δήλωσε ο Carsten Brzeski της εταιρείας ING, ο οποίος δεν βλέπει μείωση των επιτοκίων μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

«Η ΕΚΤ δεν θα εξετάσει καμία αντιστροφή της τρέχουσας στάσης της μέχρις ότου τόσο ο προβλεπόμενος όσο και ο πραγματικός πληθωρισμός κινηθούν σαφώς προς το 2%, ξανά», σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα νέα αναθεωρημένα Στεγαστικά Σχέδια Αναζωογόνησης Ορεινών - Όλες οι λεπτομέρειες

Άγριος καυγάς μετά από το debate των υποψήφιων δημάρχων Λεμεσού - Άτομο δέχθηκε μπουνιά

Νέα ανακοίνωση από την Kition Ocean Holdings - «Η μεταφορά των υπαλλήλων δεν είναι ζήτημα επιλογής από την Κυβέρνηση»

«Νέκρωσε» το Φτερικούδι μετά το κλείσιμο της Μονής - Προσπαθούν να βρουν μοναχούς από το… εξωτερικό

Έφοδοι, παρακολουθήσεις, κατασχέσεις, όπλα και ναρκωτικά – Οι «διαταράξεις» της νύχτας και το οργανωμένο έγκλημα

Ιλάειρα Ζήση: Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο η εγκυμονούσα σύζυγος του Μαυρίκιου ΜαυρικίουΣτις 5 Ιουνίου η απόφαση για νομιμοποίηση της αίτησης του Εισαγγελέα για παύση του Ελεγκτή

Στις 5 Ιουνίου η απόφαση για νομιμοποίηση της αίτησης του Εισαγγελέα για παύση του Ελεγκτή

Την Τετάρτη, 5 Ιουνίου, στις 9:30πμ, θα ανακοινώσει το Συμβούλιο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου την απόφασή του σχετικά με την προδικαστική ένσταση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη στην υπόθεση που έχει καταχωρίσει ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης για απόλυσή του για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top