ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναμένεται αύξηση επιτοκίων 0,25% από ΕΚΤ τον Μάιο και νέα αύξηση τον Ιούνιο

Αναμένεται αύξηση επιτοκίων 0,25% από ΕΚΤ τον Μάιο και νέα αύξηση τον Ιούνιο

Σχεδόν σίγουρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αυξήσει κατά 25 μονάδες βάσης το επιτόκιο καταθέσεων της στη συνεδρία της 4ης Μαΐου και τον Ιούνιο θα το ανεβάσει στο 3,50% ή υψηλότερα καθώς ο δομικός πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλός, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ο συνολικός πληθωρισμός της Ευρωζώνης περιορίστηκε περαιτέρω τον περασμένο μήνα, αλλά παρέμεινε πέραν του τριπλάσιου σε σχέση με τον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2% και παρά το ότι ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ εκτιμάται τώρα ότι θα διατηρηθεί ελαφρώς χαμηλότερα.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Κεντρική Τράπεζα «έχει ακόμη δρόμο μπροστά της» με τη νομισματική πολιτική της και επομένως παραμένει η συζήτηση για τον ρυθμό αύξησης και για το πόσο ακόμη θα αυξηθεί το επιτόκιο καταθέσεων.

Η Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση την στην επόμενη εβδομάδα, αλλά θα περιοριστεί σε αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των 57 από τους 69 οικονομολόγους που συμμετείχαν στην τελευταία δημοσκόπηση του Reuters.

Εάν πραγματοποιηθεί η εκτίμηση, αυτό θα οδηγήσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,25%, σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς.

Η ΕΚΤ έχει προσθέσει τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης σε έξι διαδοχικές συνεδριάσεις, αλλά ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παραμένουν επιφυλακτικοί καθώς η οικονομία δεν έχει ακόμη απορροφήσει τις προηγούμενες αυξήσεις.

Ωστόσο, 12 ερωτηθέντες αναμένουν μια κίνηση 50 μονάδων βάσης την επόμενη εβδομάδα.

«Αν και ο συνολικός πληθωρισμός θα μειωθεί περαιτέρω, οι ουσιαστικές πιέσεις στον τομέα υπηρεσιών και ο πεισματικά υψηλός δομικός πληθωρισμός συνηγορούν υπέρ περισσότερων αυξήσεων επιτοκίων και μιας προσέγγισης ΄υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα΄», δήλωσε ο Carsten Brzeski της εταιρείας ING, ο οποίος δεν βλέπει μείωση των επιτοκίων μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

«Η ΕΚΤ δεν θα εξετάσει καμία αντιστροφή της τρέχουσας στάσης της μέχρις ότου τόσο ο προβλεπόμενος όσο και ο πραγματικός πληθωρισμός κινηθούν σαφώς προς το 2%, ξανά», σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top