ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: «Όχι» στην καταστροφή υφασμάτων που δεν έχουν πουληθεί λένε οι «27»

ΕΕ: «Όχι» στην καταστροφή υφασμάτων που δεν έχουν πουληθεί λένε οι «27»

Σε συμφωνία για την απαγόρευση της καταστροφής υφασμάτων που δεν έχουν πουληθεί κατέληξαν οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος της συμφωνίας είναι η μείωση των απορριμάτων, μέσω μεγαλύτερης επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης. Στην Ευρώπη, η κατανάλωση υφασμάτων έχει τον τέταρτο μεγαλύτερο αντίκτυπο στο περιβάλλον και στην κλιματική αλλαγή μετά τα τρόφιμα, τη στέγαση και την κινητικότητα. Περίπου 5,8 εκατ. τόνοι υφασμάτων πετιούνται κάθε χρόνο στην ΕΕ, περίπου 11 κιλά ανά άτομο. Πολλά από αυτά να καταλήγουν στη χωματερή ή να αποτεφρώνονται.

Οι κυβερνήσεις και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να συμφωνήσουν για τον κανονισμό Ecodesign for Sustainable Products προτού αυτός γίνει νόμος. Σύμφωνα με την πρόταση του Μαρτίου 2022 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ίδια θα καθόριζε σε μεταγενέστερο στάδιο αν θα έθετε σε εφαρμογή απαγορεύσεις καταστροφής.

Ζητούν άμεση εφαρμογή του μέτρου

Ωστόσο οι κυβερνήσεις της ΕΕ συμφώνησαν πως η απαγόρευση καταστροφής ενδυμάτων που δεν έχουν πουληθεί θα πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως, αντί να περιμένουν από την Επιτροπή να διενεργήσει αξιολόγηση η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι και τρία χρόνια.

Μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, με λιγότερους από 250 εργαζόμενους, θα έχουν μια μεταβατική περίοδο τεσσάρων ετών, ενώ οι μικρότερες επιχειρήσεις, που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους, θα εξαιρεθούν.

Η Ισπανία, η οποία θα αναλάβει την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ από τον Ιούλιο, αναμένεται να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το τελευταίο θα πρέπει ακόμη να καθορίσει τη θέση του, όμως φαίνεται ότι μπορεί να ταχθεί υπέρ της απαγόρευσης της καταστροφής υφασμάτων που δεν έχουν πουληθεί και ηλεκτρονικών συσκευών.

«Ψηφιακό διαβατήριο προϊόντος»

Ο νέος νόμος θα δημιουργήσει επίσης ένα νέο «ψηφιακό διαβατήριο προϊόντος», που θα δείχνει την περιβαλλοντική βιωσιμότητα ενός προϊόντος προκειμένου να βοηθήσει τους καταναλωτές να κάνουν πιο ενημερωμένες επιλογές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πει πως η καταστροφή καταναλωτικών προϊόντων που δεν έχουν πουληθεί, όπως τα είδη ένδυσης και υπόδησης, γίνεται ένα πρόβλημα που εκτείνεται σε όλη την ΕΕ, ιδιαίτερα λόγω της αύξησης των online πωλήσεων.

Η Γαλλία διαθέτει ήδη νομοθεσία κατά των απορριμμάτων βάσει της οποίας απαγορεύει την καταστροφή προϊόντων, εκτός των τροφίμων, που δεν έχουν πουληθεί.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top