ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Καμπανάκι» για ελλείψεις σε πρωτότυπα φάρμακα - Από παυσίπονα μέχρι για χρόνιες παθήσεις - Αντικαθίστανται με γενόσημα

«Καμπανάκι» για ελλείψεις σε πρωτότυπα φάρμακα - Από παυσίπονα μέχρι για χρόνιες παθήσεις - Αντικαθίστανται με γενόσημα

Σοβαρές ελλείψεις σε πρωτότυπα φάρμακα καταγράφονται πανευρωπαϊκά, με την Κύπρο να μην μπορεί φυσικά να μείνει ανεπηρέαστη.

Μιλώντας στο ThemaOnline, η Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ελένη Πιέρα, ανέφερε ότι οι ελλείψεις που παρουσιάστηκαν πανευρωπαϊκά και στην Κύπρο αφορούν πρωτότυπα φάρμακα.

«Παρουσιάζονται ελλείψεις σε πρωτότυπα φάρμακα από απλά παυσίπονα και αντιπυρετικά μέχρι και φάρμακα για χρόνιους ασθενείς. Αυτές οι ελλείψεις παρουσιάστηκαν μετά την πανδημία λόγω των ελλείψεων στις πρώτες ύλες που έρχονται από την Κίνα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, λόγω των δυσκολιών στην διακίνηση πρώτων υλών κτλ. Είναι πολλοί οι λόγοι», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το μέγεθος του προβλήματος που παρατηρείται στην Κύπρο, η κα. Πιέρα ανέφερε ότι δεν είμαστε στην χειρότερη κατάσταση που θα μπορούσαμε επειδή μας καλύπτει η κυπριακή βιομηχανία, δηλαδή η εγχώρια παραγωγή, με τα γενόσημα φάρμακα.

«Αντιμετωπίζουμε τις ελλείψεις είτε με τα γενόσημα φάρμακα είτε αν είναι δυνατό, με επικοινωνία με τον προσωπικό γιατρό ώστε να αλλάξει το φάρμακο. Στόχος να γίνει η εξυπηρέτηση των πολιτών και γίνεται πολλή προσπάθεια και αφιερώνεται αρκετός χρόνος σε αυτό», συμπλήρωσε.

Καταληκτικά, η κα. Πιέρα ανέφερε ότι είναι σημαντικό να μην επικρατήσει ο πανικός, διότι ο πανικός δημιουργεί περισσότερες ελλείψεις λόγω του ότι ο κόσμος όταν πανικοβάλλεται στοκάρει φάρμακα, σημείωσε.

Τι είναι τα πρωτότυπα φάρμακα

Τα πρωτότυπα φάρμακα είναι καινοτόμα φάρμακα που αναπτύσσονται μετά από πολυετή εργαστηριακή και κλινική έρευνα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα πρωτότυπα φάρμακα υπόκεινται σε αυστηρούς ρυθμιστικούς κανόνες για τη διασφάλιση της ποιότητας, της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας.

Πριν κυκλοφορήσει ένα πρωτότυπο φάρμακο απαιτούνται μακροχρόνιες έρευνες και δαπάνες εκατομμυρίων ευρώ. Για να μπορέσει να αποζημιωθεί για την πολύ δαπανηρή διαδικασία ανακάλυψης ή/και ανάπτυξης του νέου φαρμάκου, η εταιρεία που το «ανακάλυψε» το κατοχυρώνει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Επιπρόσθετα, το πρωτότυπο φαρμακευτικό προϊόν προστατεύεται από περίοδο προστασίας των δεδομένων του η οποία διαρκεί 10 χρόνια μετά την αδειοδότησή του και κατά την οποία κανένα αντίστοιχο γενόσημο φάρμακο δε μπορεί να κυκλοφορήσει στην αγορά.

Κατά την περίοδο που το πρωτότυπο φάρμακο έχει την αποκλειστικότητα στην αγορά, συνήθως έχει ψηλή τιμή. Μετά τη λήξη της περιόδου προστασίας των δεδομένων του πρωτότυπου φαρμάκου, μια άλλη φαρμακοβιομηχανία, μπορεί να εξασφαλίσει άδεια κυκλοφορίας και να κυκλοφορήσει νόμιμα γενόσημο (ή αντιγραφικό) φάρμακο.

Τι είναι τα γενόσημα φάρμακα

Τα γενόσημα φάρμακα (διεθνώς: «generics» ή «generic drugs») είναι «αντίγραφα» εγκεκριμένων, πρωτότυπων φαρμάκων που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά και έχουν συγκρίσιμα έως ίδια χαρακτηριστικά με τα πρωτότυπα φάρμακα όσον αφορά στη δοσολογία, τρόπο χορήγησης, αποτελεσματικότητα, ασφάλεια και ποιότητα.

Τα γενόσημα φάρμακα περιέχουν την ίδια δραστική φαρμακευτική ή συνδυασμό δραστικών ουσιών με τα πρωτότυπα φάρμακα και η τιμή τους είναι συνήθως πολύ χαμηλότερη σε σχέση με τις τιμές των προϊόντων αναφοράς.

Μετά την λήξη της προστασίας δεδομένων του πρωτότυπου φαρμάκου, μπορούν να κυκλοφορήσουν στην αγορά γενόσημα φάρμακα από φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται και ειδικεύονται στην παρασκευή γενόσημων φαρμάκων. Καθώς οι εταιρείες που αναπτύσσουν τα γενόσημα φάρμακα δεν επιβαρύνονται με έξοδα έρευνας και ανάπτυξης, τα γενόσημα φάρμακα στοιχίζουν πολύ λιγότερο από τα πρωτότυπα φάρμακα.

Τα γενόσημα φάρμακα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά (έχουν πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων-ΕΜΑ ή τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας) και παρακολουθούνται διαρκώς όπως ακριβώς και τα πρωτότυπα φάρμακα όσον αφορά στην εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top